Hlavní obsah

Místo vinobraní budou ve Znojmě Vinařské t(r)ipy

Když Znojemští vloni chystali Vinařské t(r)ipy, nepředpokládali, že vytvořili akci pro více sezon. Program, který nabídne putování za vínem a burčákem přímo k vinařům, měl vloni vyplnit díru po zrušeném Znojemském historickém vinobraní. Jenže to nebude ani letos. Proto přijde znovu na řadu alternativní nabídka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jedním z cílů pro milovníky vína bude i stánek ve vinici Šobes.

Článek

„Vinobraní je pro nás vrcholem kulturního programu, který návštěvníkům a místním nabízíme. Na přípravách pracujeme vždy minimálně rok s předstihem a už před letními prázdninami musíme mít produkčně vše připravené. Platná opatření rozhodla, že si na vinobraní musíme ještě rok počkat,“ uvedl ředitel Znojemské besedy František Koudela.

Místo obvyklého velkolepého vinobraní ve Znojmě si mohou zájemci vybrat z plejády menších akcí věnovaných vínu. V termínu 10. až 12. září budou patřit vínu akce v Hnanicích, Šatově, Konicích a Popicích, Vrbovci, Božicích, Novém Šaldorfu, Havraníkách, Chvalovicích, Dobšicích, Jaroslavicích, Horních Dunajovicích. Vlastní program nabídnou společnosti Znovín Znojmo a Vinařství Lahofer.

Na vinici sv. Kláry v Praze začíná sezona burčáku

Koktejl

„Jde jednoznačně o největší nabídku otevřených sklepů, která nemá obdoby. Je to i důkaz toho, že vinaři na Znojemsku táhnou za jeden provaz, a i když jsou si vzájemnými konkurenty, tak jsou pro návštěvníky schopni připravit takhle pestrý program,“ zdůraznil Koudela. Znojemská beseda se stala prvkem, který spojil akce do společné kampaně. Speciální infocentrum v kanceláři ZnojmoRegionu nasměruje návštěvníky přímo za vinaři.

Nádvoří Znojemského hradu nabídne v sobotu 11. září v 11, 14 a v 16 hodin část programu navazujícího na historickou návštěvu krále Jana Lucemburského s družinou, jak ji lidé znají z tradičního vinobraní. V plánu je rytířský jezdecký turnaj kaskadérské společnosti Štvanci, který král s královnou navštíví.

Pro děti bude program v jižním Hradebním příkopu, nabídne středověké ležení, řemeslné dílny, ukázky zbraní a zbroje, kejklířské vystoupení, střelbu z luků nebo dobývání hradeb malými pážaty a další.

Druhý víkend v září

„Jsem rád, že opět dokážeme spojit síly a nabídnout s vinaři program těm, kteří už cestu do Znojma na druhý víkend v září plánovali. Rozsah akce nemá obdoby, a proto patří velký dík všem, kteří se na přípravách podílí,“ pochvaluje si místostarosta Karel Podzimek (ODS). Přehled všech akcí je na webu Znojemské besedy a u jednotlivých spolků a vinařství.

Nealkoholické víno je pro srdce stejně dobré jako to klasické

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám