Hlavní obsah

Nealkoholické víno je pro srdce stejně dobré jako to klasické

Sklenička kvalitního vína denně je mezi odborníky považována za osvědčenou prevenci proti srdečním onemocněním. Nyní vědci přišli na to, že stejně blahodárnými vlastnostmi disponuje i nealkoholické víno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci z Univerzity Anglia Ruskin analyzovali data od téměř 450 000 lidí ve věku 40 až 69 let, aby mohli posoudit reálné dopady mírné konzumace alkoholu na jejich zdraví. Výsledky výzkumu ukázaly, že lidé, kteří vypili až 11 sklenic vína týdně, měli o 40 % snížené riziko ischemické choroby srdeční ve srovnání s abstinenty, ale i většími pijáky.

Shodně snížené riziko bylo zaznamenáno ale i u těch, kteří pili nealkoholickou verzi vína. Výzkum tak vyvrátil odvěký mýtus, že by za pozitivními účinky vína stál alkohol v něm obsažený.

Za čtyřmi procenty nových případů rakoviny může stát alkohol

Zdraví

Ty jsou naopak přičítány hroznům, které mají vysoký obsah antioxidantů nazývaných polyfenoly, které mohou zlepšit funkci vnitřní výstelky srdce a zvýšit hladinu ochranného cholesterolu.

Pozitivní asociace mezi vínem a přínosy pro zdraví jsou však kompenzovány dalšími riziky, zejména rakovinou.

„Přestože naše studie potvrdila, že víno snižuje riziko onemocnění ischemickou chorobou srdeční, nepodporujeme tvrzení, že alkohol je v jakýchkoliv dávkách zdraví prospěšný. Překvapily nás naopak pozitivní účinky nealkoholického vína, které se tak jeví jako nejlepší pomocník proti tomuto kardiovaskulárnímu onemocnění,“ říká vedoucí výzkumník studie Rudolph Schutte pro Daily Mail.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Alkohol se v mnohých případech stal zvládacím mechanismem koronavirové krize. Možná se to týká i vás. Z občasného popíjení se stala jedna, či dokonce dvě...

Výběr článků

Načítám