Hlavní obsah

Hřib zavalitý nebo mnohokrčka dírkovaná. Mykologové vystavují v Přerově i rarity

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůbec poprvé lze na české výstavě spatřit hřib zavalitý, zřejmě nejvzácnější tuzemský hřib, který byl poprvé objeven teprve někdy před deseti lety. K vidění je na výstavě hub, jejíž 22. ročník připravil v prostorách Klubu Teplo na Horním náměstí v Přerově tamní mykologický klub.

BEZ KOMENTÁŘE: V Přerově se koná výstava hubVideo: Miroslav Hradil, Právo

 
Článek

Celkem tam jeho členové prezentují přes 300 druhů hub. Kromě těch běžných nechybí ani další rarity. Přibližně padesát vystavených exponátů je hodně vzácných, ale jejich sběr není zakázán. Platí to i o hřibu zavalitém.

„Příslušná vyhláška je již zastaralá. Třeba na Slovensku zaplatí sběrač za jednu plodnici v košíku 115 eur (skoro 3000 korun), u nás nic nehrozí, přestože jde o hřib, který se u nás vyskytuje jen na dvou lokalitách v Beskydech, a to ve vyšších polohách výhradně pod jedlemi,“ řekl Právu přerovský mykolog Jiří Polčák.

Počasí houbám přeje

Na dvoudenní výstavě, která v pátek končí, mohou lidé spatřit i vzácnosti, jako jsou hřib nachový, hřib Le Galové, mnohokrčka dírkovaná, jen v Beskydech a v pohoří Javorníky rostoucí hřib Moserův či hřib šedorůžový, který byl teprve předloni popsán jako úplně nový druh pro vědu. „Naštěstí se šíří. Je to také teplomilnější druh, letos jich rostlo poměrně hodně,“ podotkl Polčák.

Příprava výstavy je podle něj tradičně náročná. „Chodíme pár dnů před ní od rána do večera po lesích a hledáme. Brouzdali jsme tentokrát hlavně v předhůří Jeseníků, Beskydech, Hostýnských vrších, pohoří Javorníky a Oderských vrších,“ svěřil se mykolog.

Letos měli podle něj sběrači štěstí na počasí, které růstu hub přeje. „Rostou hlavně různé hřibovité, najít však lze i křemenáče, bedle, ryzce, pečárky a spoustu dalších druhů, jen čas podzimních zřejmě teprve přijde, až se zase oteplí,“ konstatoval mykolog s tím, že on ani jeho kolegové při přípravě výstavy nenarazili na typické podzimní houby, jako jsou třeba václavky, strmělky či čirůvka fialová. „Je to dáno tím, že dlouho bylo příliš teplo a pak se zase prudce ochladilo,“ doplnil Polčák.

V Česku podle něj roste asi pět tisíc druhů hub, z nich asi pětina vzácně. Na přerovské výstavě lze spatřit mj. i kotrč Němcův, vzácnou jedlou chorošovitou houbu keříčkovitého vzhledu, která parazituje převážně na kořenech jedle.

Jen přísně chráněné houby mykologové nevystavují. „Našli jsme je také. Třeba lanýže letního, hřib královský nebo hřib Fechtnerův, ale ty je sbírat zakázané, tak jsme je nechali na místě,“ dodal Polčák, který má na kontě i několik druhů hub, jež objevil v ČR jako první.

Akce, která se každoročně setkává s velkým ohlasem návštěvníků, je určena nejen pro veřejnost, ale také pro školy. „Výstavu vnímáme mimo jiné i jako prevenci před jedovatými houbami,“ řekl Právu předseda Mykologického klubu Přerov Milan Plášek. V průběhu výstavy funguje i mykologická poradna a lidé si mohou houby prohlédnout i na kresbách či fotografiích.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce na houbách

Vůně františka, lití olova a vaječného koňaku, ale i nákupní šílenství, stres a povinné návštěvy lidí, které možná vůbec nechcete vidět. Pokud vás tohle...

Výběr článků

Načítám