Hlavní obsah

Do Suchého Dolu za kamennými hřiby i na církví neuznané poutní místo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parkoviště ve Slavném, části obce Suchý Důl, je narváno k prasknutí. Z něj se vychází ke známým kamenným hřibům. Skalní útvary vznikly nestejnoměrným zvětráváním pískovce, kdy klobouk je tvořen tvrdším materiálem, noha je měkčí a snadněji zvětrává.

Foto: Vratislav Konečný

Pověstné skalní hřiby nad Slavným, částí obce Suchý Důl

Článek

Od hřibů vedou cesty k dalším zajímavým útvarům, ve skalách se vám bude líbit. A roste tu plno borůvek. Dostanete se tudy pískovcovými skalami na Hvězdu, vzdálenou Ostaš nebo na druhou stranu k Machovu.

Zapálil a nevěděl proč

Velmi zajímavá je táhlá ves před Slavným – již zmíněný Suchý Důl. V obci je k vidění několik nádherně opravených statků broumovského typu. A také drobné církevní plastiky. V Ticháčkově lese stojí replika dřevěné Zelené kaple. Kvůli ní jsem se sem vypravil.

Foto: Vratislav Konečný

Replika Zelené kaple, původní shořela po útoku žháře v roce 2010.

Původní v roce 2010 vyhořela, žhář, který svůj čin nedokázal vysvětlit, dostal dva roky arestu. Pak se zjistilo, že zapálil i další objekty. Za dva roky, v roce 2012, byla kaple obnovena a slavnostně znovu vysvěcena. Hlavě díky veřejné sbírce, šlo to poměrně rychle.

Údajný zázrak přinesl nebývalé finance

Suchý Důl leží na takzvané vambeřické cestě, kudy věřící putovali do známého poutního místa Vambeřice. O procesích se zmiňuje i Božena Němcová v Babičce.

Bělovlasá stařenka pozvolna kráčela širokou luční nivou k pruským hranicím. Velebný zástup postupoval za zpěvu mariánských písní k posvátnému chrámu v rozlehlém údolí obklopenému desítkami kaplí a kapliček. Vambeřice se dříve jmenovaly Albendorf, česky zkomoleně Valbeřice, své jméno v polštině dostaly teprve po válce, když sem přišli Poláci.

Foto: Vratislav Konečný

Panenka Maria má údajně podobu Kristiny Ringlové.

Suchodolští na okraji vsi nechali roku 1883 zbudovat kapličku Panny Marie Lurdské a byli na ni náležitě pyšní. Po pár letech ale přišel místní zázrak, a tak se na čas stala obec českými Vambeřicemi.

Desátého srpna 1892 se tehdy 14leté Kristině Ringlové v lese zjevila ženská postava v dlouhém šatě a Kristinu pozdravila. Holčinu zjevení vystrašilo, ale za dva týdny se zjevení opakovalo. Vše se samozřejmě rozkřiklo a na místo začaly putovat davy, příští rok se tu shromáždilo na deset tisíc lidí, kteří čekali, co se bude dít. Erár zareagoval a četnictvo dav rozehnalo.

Foto: Vratislav Konečný

Suchodolská usedlost a pomník rolníkům z roku 1918 se jmenným seznamem na soklu. Jmen je 51.

Vše spadalo církevně pod královéhradeckou konzistoř, která si s tím nevěděla rady a vše zavrhla. To se ale věřícím nelíbilo a na místě údajného zjevení nechali v roce bez požehnání úřadů postavit dřevěnou neogotickou kapli.

Zázračná hlína?

Kristina ale nikdy neřekla, co se od záhadné bytosti dozvěděla. Většinou u zjevení bývá i pramen všeuzdravující vody. Tady se ale léčilo hlínou, která měla mít pozoruhodné účinky, což jako první vyzkoušela na své nemocné dceři Suchodolačka Klimšová. Vzhledem k návštěvnosti by muselo zmizet půl svahu.

Foto: Vratislav Konečný

Kolem Zelené kaple stojí zastavení Křížové cesty.

Do vsi putovaly davy, obchodníci si mastili kapsy, v roce 1893 sem snad mělo přijet na 400 tisíc lidí. To musel být obrovský nápor, ekonomika zapadlého koutu raketově rostla. Z Hradce Králové vypravovali zvláštní vlaky. Arcibiskup ale procesí zakázal, církev z toho neměla oficiálně příjem, o Kristině začaly kolovat fámy, že je slaboduchá, pod vlivem své matky, o níž se tvrdilo, jak je hamižná.

Četníci tu museli řešit potyčky, zatýkalo se a pár lidí šlo do vězení. I dívka byla na pár měsíců v žaláři. Kristina měla 23 zjevení, vše skončilo v roce 1895.

Ke kapli vede křížová cesta. Ve svatostánku stojí na oltáři socha Panny Marie, další socha stojí v cihlovém výklenku, ke kterému se dostanete na úpatí takzvaných růžencových schodů stoupajících ke kapli.

Foto: Vratislav Konečný

Cesta mezi pískovci vede do okolních roklí nebo na hřebenovku Broumovských stěn.

Obvinili ji z vraždy

Kristina ale měla hodně složitý život, obvinili ji z vraždy kamarádky, se kterou se vydala na pouť do Mariazellu. Odsoudili ji nejprve k trestu smrti, ten byl zmírněn na 15 let, ale nikdy se nepřiznala. Propustili ji za 13 let, poté se starala o kapli, která byla vysvěcena až v roce 1990. Zemřela v roce 1957 v domově důchodců.

Kaple sloužila od roku 1920 nově založené Církvi československé, která měla s římskokatolickou hodně vyostřené vztahy. Obnovenou kapli, kam občas turisté zabloudí, vysvětili v roce 2012.

Trasa kolem kaple je v kopcovitém terénu, ale není nijak zvlášť náročná. Na okraji lesa nad obcí minete hezký pískovcový útvar Čertova skála. V obci je hospoda, kde dobře a za mírné ceny vaří.

Beskydy na elektrokole. Lysou horu zdolají i netrénovaní

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám