Hlavní obsah

Zámek v Mníšku pod Brdy zve děti i dospělé do časů první republiky

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí v týdnu od 24. do 27. července klasické prohlídky pro dospělé a v odpoledních hodinách od 13.40 hodin prohlídky s klíčnicí barona Kasta pro malé návštěvníky. Prohlídka s názvem Tři věže je zábavným a poutavým až pohádkovým vyprávěním o historii.

Foto: Yan Čelikovský

Detail čajové panenky na druhém prohlídkovém okruhu.

Článek

Zámek Mníšek pod Brdy má zajímavou historii a dva bohatě vybavené prohlídkové okruhy. Návštěva obou tras vám zabere asi hodinu, provede vás průvodce v kostýmu z první republiky a prohlédnete si reprezentativní část objektu i soukromé pokoje posledních majitelů Kastů.

Baron Theodorich Kast z Ebelsberku a jeho manželka Terezie, rozená hraběnka z Rechbergu a Rothenlöwen, získali mníšecké panství v roce 1910 a měli s ním velké plány.

Začali okamžitě realizovat přestavbu a modernizaci svého sídla i hospodářského zázemí panství. Stavební úpravy, které na mníšeckém zámku prováděl pražský stavitel Matěj Blecha v letech 1910-1911, se podstatně dotkly zejména dispozic západního zámeckého křídla. Kastové zavedli elektřinu i koupelny s teplou vodou.

Projděte si typické interiéry prvního a druhého desetiletí 20. století, přeplněné nábytkem různých slohů, s bohatou výzdobou,  ve které předměty osobního charakteru převládají nad předměty výrazných uměleckých kvalit.   

Manželé Kastovi museli ve svém rodinném životě překonat nejedno protivenství. Theodorich pocházel z méně vznešeného rodu než jeho nevěsta, proto se jednalo o sňatek nerovnorodý, tzv. morganatický. Tyto sňatky byly právoplatné a děti narozené z těchto svazků byly legitimní, ale vždy dědily titul méně vznešeného rodiče. Manželé Therezie a Theodor Kastovi měli spolu celkem šest dětí – pět synů a jednu dceru.

Kastové rádi cestovali a měli mnoho dobrodružných koníčků. Létali balónem, navštěvovali automobilové závody, hraběnka vášnivě fotografovala. Návštěvníci často říkají, že jejich zámecké pokoje vypadají, jakoby si Kastové jen odběhli do brdských lesů na houby a brzy se zase měli vrátit domů.

Děti si mohou poslechnout veselé povídání klíčnice barona Kasta, která je provede reprezentativní částí a poodhalí nejedno tajemství zámeckých komnat.

Na zámku probíhá předprodej na představení Útes. V sobotu 11. srpna vpodvečer se nádvořím zámku rozezní písně Richarda Pachmana, příběh diváky a posluchače zavede do 16. století. Budou putovat světem s francouzským šlechticem Filipem de Navarre. Jeho mořeplavby i neobvyklá setkání s lidmi zavedou do Francie, Španělska, Indie a Egypta. Příběh je plný humoru i dramatických zvratů. Cena se pohybuje od 100 do 150 korun a v ceně představení je i krátká prohlídka zámku.

Pokud vás láká období první republiky, mníšecký zámek prostě musíte vidět. Více informací na www.zamek-mnisek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám