Hlavní obsah

Lipenská stezka korunami stromů nabízí (nejen) nádherné vyhlídky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na bavorskou „eifelovku“ u Neuschönau jsem nedal dopustit, dokud jsem se neprošel po naší, lipenské. Je sice hranatá, německé obliny jsou ladnější, ale ta panoramata, ta jsou nádherná. Zvláště večer, kdy nad Lipnem jde slunce pod obzor, Klostermanne, Stiftere, to byste koukali...

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Ale šumavští literární  klasici a bardi temných hvozdů tetřevy a tetřívky oplývajících jsou už v prach obráceni, tak si to pojďte do Kramolína, vrchu nad Lipnem, vychutnat sami.

Lipno je stále víc vyhledávanější letovisko

Z Lipna se stal velmi známý a vyhledávaný sportovní areál, od vodních sportů, přes tratě pro inlinisty a cyklisty, lanové parky, po zimní radovánky. K tomu zázemí wellnessů, bowlingů a dalších atrakcí.

Lanovkou je to  na vrcholek k věži lepší, tiše plynete na čtyřsedačce na vrcholek ke 40metrové věži tvořené 9 ohromnými pylony. Jako šroubovice DNA se mezi nimi blýská 52 metrů dlouhý tobogán, adrenalinový zážitek, kterým se můžete dostat dolů.

Ač jsem původně do díry nechtěl, ředitel společnosti Stezka korunami stromů Lipno Filip Pekárek diskuzi nepřipustil. Tak jsem jel, ale byl to fofr, že si toho moc nepamatuji. Jede se na zvláštní podložce, podobné dětskému fusaku. Ovšem to byla tečka za návštěvou, nutno se vrátit na začátek.

Takový zájem je až zaskočil

Atrakce mezi korunami stromů je bezbariérová, ale v závěru u poslední plošiny, s panoramatickým výhledem, je pár schodů, takže tu budou muset mít handicapovaní doprovod. Jinak je to vše naprosto úžasné, na rozdíl od bavorské věže jsou zážitkové prvky, lana a pohyblivé chodníčky, vystrčeny mimo stezku, o to je drkotání zuby hezčí. Hlavně ze stezky více vidíte, v Bavořích jste obklopeni smrčinou, mnoho výhledů neskýtající.  

S panem Pekárkem jsem se setkal nedávno na unikátním lanovém parku na Slapech, to se blížilo otevření Kramolína. „Čekali jsme úspěch, dá se odhadnout, jaký bude zájem. Ten nás ale mile zaskočil, o prázdninách byl nával u kas, na lanovce, u tobogánu. Za den jím projelo přes tisíc lidí, uvažujeme o druhém, aby se mohli svézt všichni,“ řekl.

Tobogán můžete použít vícekrát, dá se k němu dostat po únikovém schodišti, které vede přímou u roury. Od pokladny se dostanete do 24metrové výšky, 2 a půl metru široký chodník vás po 372 metrech zavede do věže. Tou si poté naprosto nenáročně ve spirále vystoupáte na vrchol.

Cestou na stezce narazíte na několik didaktických tabulí, takže si můžete zkonfrontovat své zoologicko-biologicko-geografické znalosti. Okolí je nádherné, lipenský areál ožívá, prohlídky jsou i noční, to musí být extra zážitek. Jedině obzor s větrnými elektrárnami na hřebeni protějšího kopce působí jak z jiného světa. Bohužel daň civilizaci.

Kramolín bude mít konkurenci

„Chceme postavit ještě další stezky, jednu na severu Čech a jednu na Moravě,“ sděluje Filip Pekárek. Lokality prozrazovat zatím nechce, ale už se pracuje na jiné, na německé Rujaně. Ta má být otevřena příští rok.

Kramolínskou stavěli 60 dnů. Na to, jaké je to dílo, je to rychlostní zázrak. Asi jim pomáhali i skřítkové tesaři z filmu Ať žijí duchové. Nenechte si Kramolín uniknout, zvláště na podzim, kdy je čirý vzduch a jsou vidět i Alpy.

Reklama

Výběr článků

Načítám