Hlavní obsah

Tipy na víkend: Vyrazte na Noc divadel, oslavte 17. listopad

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se konají dvě zásadní akce. Jednak jsou to oslavy spojené se 17. listopadem, pak také celorepubliková Noc divadel. V jejím rámci můžete vyrazit do nespočtu divadel po celé zemi na různé akce, prohlídky či semináře. V rámci oslav sametové revoluce se uskuteční mimo jiné průvody, koncerty či divadelní představení.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do divadla na speciální akce v rámci Noci divadel. Ilustrační foto

Článek
Praha

Letenská husa

Nestihli jste minulou neděli oslavit svatého Martina ve společnosti husy a vína? Pak nemusíte zoufat, v sobotu to můžete napravit na 12. ročníku pražské Letenské husy, kde vás čekají mimo jiné řízené degustace vín tuzemských výrobců, ale také husí či kachní speciality a další občerstvení. Více informací zde.

Noc divadel

Sobota nebude patřit jen výročí sametové revoluce, ale také dalšímu ročníku Noci divadel. V jejím rámci se v nespočtu divadel konají různé doprovodné akce, ať už workshopy, prohlídky zákulisí nebo diskuze s herci, scénografy a režiséry. Jinde zase najdete zvýhodněné vstupy na představení. Detaily naleznete zde.

Sametové posvícení

Sametové posvícení připomíná události roku 1989, ale upozorňuje také na řadu aktuálních společenských problémů. Akce je součástí Festivalu svobody, letos se bude zabývat například problematikou sexuálního násilí, rasismu, ekologie či různými zdravotnickými riziky. Další informace najdete zde.

Středočeský kraj

Oslava 17. listopadu

Výročí sametové revoluce se bude slavit také v Kutné Hoře. Stěžejním bodem programu bude průvod městem, který zastaví na čtyřech místech, kde se odehrají hudební či divadelní vystoupení na téma svobody či lásky. Ukončení proběhne v chrámu sv. Barbory, kde se představí pěvecký sbor. Více informací naleznete zde.

Regionální jarmark

Inspirovat se tvorbou regionálních výrobců můžete na Fler Jarmarku, který se v sobotu uskuteční v Českém Brodě. Ke koupi budou šperky, dekorace, dřevěné či kožené výrobky, módní doplňky, keramika, kosmetika a mnoho dalšího. Nouze nebude ani o dobroty k snědku. Více zde.

Jihočeský kraj

Výstava o válce

Minulou neděli se slavilo 100 let od konce první světové války. V Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích se až do konce roku koná výstava, která hrůzy války mapuje — její příčiny i důsledky, mimo jiné i se zaměřením na České Budějovice. Opomenuty nejsou žádné důležité aspekty, včetně válečné kuchyně nebo odkazu v popkultuře. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Svatomartinské posvícení

Se zpožděním můžete vyrazit na ochutnávku svatomartinských vín a husích dobrot na zámek Zbiroh. Sobotní posvícení nabídne kromě gastronomických specialit také doprovodný program v podobě jarmarku a ukázek řemesel, přijede i hlavní protagonista, svatý Martin na bílém koni. Více naleznete zde.

Karlovarský kraj

Slavkovským lesem

Počasí venkovnímu pobytu už sice moc nenahrává, pokud přesto chcete strávit pár chvil na vzduchu, vyrazte v sobotu na pochod napříč Slavkovským lesem. Trasa dlouhá 20 kilometrů vás provede přes pět přírodních rezervací a jednu národní přírodní památku. Začíná se na kolonádě v Mariánských Lázních. Detaily akce najdete zde.

Ústecký kraj

Na led

Stýskalo se vám po bruslení na ledě? Už nemusí. O víkendu u teplického obchodního centra Olympia zahajuje provoz Ice Aréna, kde můžete dovádět, dokud vám budou stačit síly. Vstupné na led činí 40 korun, a v případě, že nemáte vlastní brusle, můžete si je pod vratnou zálohou půjčit. Více zde.

Liberecký kraj

Sklářská sobota

Jak k sobě jde sklářství a svatomartinské speciality? Zjistěte to na sobotní Sklářské sobotě v lindavské sklárně Ajeto, kde si pochutnáte na husích dobrotách a mladých vínech, budete si moci vyzkoušet také foukání skla, nebo si poslechnout a zatančit na živou muziku. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy

Nemůžete se dočkat Vánoc? Tak se na ně během dvou listopadových víkendů nalaďte v krásném prostředí barokního hospitalu Kuks. Můžete se těšit na stovku stánků s českými řemeslníky a výrobci typického vánoční sortimentu, ukázky tradičních řemesel, ale také na spoustu dalších výrobků a dobrot. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Jabkancová pouť

Nevíte, co si představit pod označením jabkance? Přijeďte to zjistit na pouť v České Třebové. Pro začátek je ale třeba zdůraznit, že nepůjde o jablka, nýbrž o brambory. Na akci tak budete moci ochutnat regionální speciality, těšit se můžete také na hudební vystoupení a různá představení. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Do sklárny

Národní kulturní památka Sklárna Tasice zve na další ročník Předvánočního skláření, během nějž se můžete těšit na ukázky výroby skla, ať už foukání, či broušení nebo malování. Zájemci si budou moci některé aktivity také zkusit, dále jsou připraveny komentované prohlídky sklárny a malý řemeslný jarmark. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Bzenecké slavnosti

Svatý Martin se bude o týden později oslavovat také v moravském Bzenci. Stěžejním bodem bude ochutnávka svatomartinských vín, ale nejen to. Součástí akce bude také průvod vojsk tří císařů a zinscenovaná bitva. Chybět nebudou ani husí speciality nebo svěcení mladých vín. Více zde.

Olomoucký kraj

Bluesový festival

Od čtvrtka do soboty se v Šumperku uskuteční 23. ročník hudebního festivalu Blues Alive, kde se představí třeba americká písničkářka Joan Osborne, osmkrát nominovaná na cenu Grammy. Vystoupí také Ana Popovic, Monster Mike Welch, Lilly Hiatt a další. Přichystán je také doprovodný program. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Handmade Market

Jarmark autorské tvorby a rukodělných výrobků, to je Handmade Market, který se v sobotu uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm. Akce nabídne autorský design, šperky, připravena je také drobná food zóna, beseda nebo tvůrčí workshopy. Více naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Poznávací jízda

O víkendu se uskuteční další ročník poznávací jízdy báňskými spěšnými vlaky po vlečkách Ostravsko-karvinského černouhelného revíru. Účastníci se dozvědí mnoho zajímavostí o hornické minulosti i přítomnosti regionu.

V sobotu bude trasa vedena po někdejší Báňské dráze z Ostravy, v neděli se projedete po většině zbylých černouhelných dolů. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám