Hlavní obsah

V Praze bude k vidění replika Legiovlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V metropoli se v sobotu 11. října představí replika vlaku používaného legionáři při bojích o Transsibiřskou magistrálu. Na Vítkově se také uskuteční přesně po 100 letech rekonstrukce slavné přísahy České družiny. Sdělil to mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Foto: archiv Československé obce legionářské

Legiovlak

Článek

Skutečná přísaha České družiny, první dobrovolnické jednotky Čechoslováků na východní frontě, proběhla 11. října 1914 na Sofijském náměstí v Kyjevě. Podle juliánského kalendáře to bylo 28. září, tedy na svátek svatého Václava. Na frontu byli českoslovenští dobrovolníci posláni již v říjnu, jednotka v té době podle Borovičky čítala 744 vojáků.

„Datum přísahy se přijímá jako datum vzniku legií v Rusku, ačkoliv si tak naši dobrovolníci ještě neříkali," uvedl Jiří Charfreitag, tajemník projektu Legie 100, který připomínkové akce pořádá. Při rekonstrukci historické události převezmou muži v historických uniformách na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově repliku praporu.

Průvodci oblečou kostým

Oslavy připomenou i dobrovolnickou rotu Nazdar, která svůj praporec získala jen o den později ve francouzském Bayonne. Z Vítkova se legionáři přesunou na žižkovské Nákladové nádraží, kde bude připraven Legiovlak.

Foto: archiv Československé obce legionářské

Návštěvníci si v Legiovlaku prohlédnou autentické vybavení

„Legiovlak je největší chloubou projektu Legie 100, na Žižkově představíme už sedm vagonů," uvedl Charfreitag. Největším lákadlem podle něj bude replika plně vyzbrojeného obrněného vozu, který sloužil k ochraně vlakových souprav.

Dále obsahuje Legiovlak dva plošinové vozy s materiálem a obrněným automobilem Austin, ubytovací vůz takzvanou těplušku, která byla domovem po mnoho měsíců až 15 legionářům. Přijede i vybavený vůz polní pošty, zdravotní vagón s ošetřovnou a štábní vůz pro důstojníky. Jednotlivé součásti bude lidem popisovat dobově oděná legionářská obsluha. V budovách nákladového nádraží je připraven doprovodný program pro děti i dospělé, budou se například promítat dobové dokumenty.

„Legiovlak bude na Nákladovém nádraží prakticky celý říjen. Navštívit ho může každý, ale zaměříme se hlavně na školáky, kteří toho o hrdinství našich legií příliš nevědí," dodal Borovička.

Reklama

Výběr článků

Načítám