Hlavní obsah

Hladina stoupla, vodáci mohou vyrazit na Teplou Vltavu

Právo, Vladimír Vácha

Silné bouřky a déšť, které zkomplikovaly na některých místech Jihočeského kraje lidem život, naopak těší vodáky. Jak Právu potvrdil mluvčí Národního parku Šumava (NPŠ) Jan Dvořák, hladina Teplé Vltavy stoupla nad limitních 61 centimetrů a od úterý je možné řeku splouvat od Soumarského mostu k Pěkné bez omezení i bez průvodců.

Foto: archiv NP Šumava

Podmínky pro vodáky na Teplé Vltavě jsou nyní ideální.

Článek

Před sjezdem je nutná registrace, která probíhá buď na internetových stránkách NPŠ, nebo přímo na místě u Soumarského mostu. Letos se vodáci začali registrovat trochu jinak než loni, kdy si třeba už v květnu zajišťovali termín na září. Teď sledují více předpověď počasí a registrují se na poslední chvíli, třeba jen den nebo dva dny předem.

„Přestože, hladina nyní výrazně stoupla, vodáky zřejmě počátkem týdne odradilo proměnlivé počasí. Celé úterý provázely časté přeháňky, a tak na řeku vyrazilo jen 20 nadšenců. Ve středu už byla situace jiná. Hladina vystoupala na 87,3 centimetru a od rána sem přijížděl jeden vodák za druhým i díky vydařenému počasí. Je přitom možné, že volné splouvání potrvá i další dny.

Mezi nejvíce obsazované dny patří čtvrtek až neděle, naopak volnější bývají pondělky a úterky. Skoro každodenním pravidlem bývá to, že prázdno je hned první ranní hodinu splouvání, kdy se vyjíždí v osm hodin. To je přitom řeka nejkrásnější,“ popsala Právu Dagmar Veselá, která u Soumarského mostu odbavuje vodáky.

Ztrátovost se snižuje

Veselá dále podotkla, že začátkem května se přitom mohlo volně, bez průvodců, splouvat pouze 12 dnů. Oproti loňsku je to sice výrazně méně, ale na druhou stranu se letos nemohlo vyjet pouze čtyřikrát. Od začátku sezóny do středy splulo 1379 lodí, za poslední tři roky byl tak červen 2014 nejsilnější a červenec na tom bude ve srovnání s loňským rokem podobně.

„Pokud by takto vypadal i zbytek léta, ekonomika splouvání by nebyla poprvé ztrátová, i když při počtech splouvajících je větší i počet průvodců doprovázejících skupiny lodí, kdy s jejich doprovodem splulo 666 lodí, což je skoro polovina z celkového počtu,“ upřesnil Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám