Hlavní obsah

O přízeň Čechů budou bojovat Neobjevené památky

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I loni pokračoval trend stálého propadání návštěvnosti hradů a zámků. Letos mají návštěvníky nalákat objekty, málo známé či neznámé, které se chlubí bohatým programem a trasami a levnějším vstupným.

Foto: Profimedia.cz

Hořovický zámek

Článek

Podle Národního informačního střediska pro kulturu, od roku 2012, kdy došlo k zásadnímu poklesu návštěvnosti památek o 14,7 %, klesající trend stále pokračuje. „V současné době vedeme boj o návštěvníka, abychom nepřicházeli o kulturní dědictví,“ nastínil situaci Petr Fedor, náměstek z Národního památkového ústavu (NPÚ), který spravuje 106 hradů a zámků.

Kvůli nezájmu lidí, a tedy i neochotě finančního investování se mnohé pamětihodnosti nevrátí k původnímu účelu, aby předávaly historické hodnoty současné generaci, ale po rekonstrukcích v nich vznikají zábavní střediska a luxusní hotely. Návštěvníci ani letos nemohou čekat snižování vstupného u populárních kulturních objektů.

Lákadlem mají být Neobjevené památky. „Jde o soubor 33 jedinečných, přesto doposud návštěvnicky nedoceněných památek, o kterých lidé ještě vůbec neslyšeli. Přitom právě tato místa jsou nově opravená, mají bohaté programy a díky nižší návštěvnosti nabízejí ještě kouzelnou atmosféru, která jinde chybí,“ vysvětluje Fedor.

Vábí na atraktivní program a levné vstupné

Jen ve Středočeském kraji je těchto Neobjevených památek celá řada – zámek Hořovice, zřícenina Krakovec, zámek Mníšek pod Brdy, zámek a bývalý klášter Sázava, Zbečno – Hamousův statek nebo hrad Žebrák. Jedním z lákadel je i cena, která se sice odvíjí podle tras, ale je lidovější, než je tomu u vyhlášených památek.

„Nelze přesně říci, že by tyto památky byly třeba o polovinu levnější, ale určitě se dá hovořit o vstupném o desítky procent nižším, než je tomu u slavných památek. U nich musíme často kvůli vysokému zájmu i omezovat návštěvnost, což se mimo jiné dělá i zvyšováním vstupného,“ vysvětlil Fedor.

Foto: archiv hradu Krakovec

Zřícenina hradu Krakovec

Další pomůckou, která by měla přivést návštěvníky na české památky, je atraktivita programů a zábavné okruhy. „Sezóna není jen od dubna do října, ale sestavujeme celoroční doprovodné programy, kostýmované přehlídky, sportovní akce, koncerty, na podzim svatomartinské posvícení, adventní akce, dokonce jsme letos připravili i oslavu Silvestra,“ vyjmenovává akce Kateřina Šrámková, statutární zástupkyně zámku Loučeň.

Tento zámek si po rekonstrukci a znovuotevření v roce 2007 již dokázal vydobýt své místo mezi milovníky pamětihodností a v roce 2012 se stal šestou nejnavštěvovanější památkou ve Středočeském kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám