Hlavní obsah

Trojská botanická zahrada nově nabídne turistické známky i připojení k internetu

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě významná výročí si připomene trojská botanická zahrada v nadcházející sezóně, která odstartovala 1. dubna. Od založení areálu uplyne 45 let a tropický skleník Fata Morgana slaví 10. narozeniny. Návštěvníci se proto dočkají nejednoho překvapení. Jedním z nich je podle ředitelky Věry Bidlové volně přístupná bezdrátová internetová síť. Jeden router se nachází v Ornamentální zahradě, druhý na vinici sv. Kláry.

Foto: Archiv Botanické zahrady hl. města Prahy

Pohled do trojské botanické zahrady

Článek

Pražská botanická zahrada nechala na úvod sezóny vybudovat relaxační sítě pro děti i pro dospělé. Pod expozicí Stráň, na takzvané zahrádce, stojí několik houpacích lehátek, dvě sítě mají tvar pavouka a motýla.

„Jedním z našich mnoha cílů je, aby si u nás návštěvník odpočinul, prostě vypnul hlavu, jak se říká. Právě proto letos oficiálně otevíráme lipovou alej vysázenou nad pivoňkovou loukou. Stromořadí, jež původně nemělo žádné smysluplné zakončení, teď přirozeně směřuje k pavilónu čínského lyrického básníka Li Pa,“ přiblížila další změnu Bidlová.

V této části zahrady pak dělníci ještě odclonili kompost, takže nevzhledné místo u pokladny Sever se proměnilo v širokou promenádu. Tu ještě lemují zídky, po nichž se budou vinout popínavé rostliny.

Přibydou také koše

Lidé si od nové sezóny můžou také pořídit turistické známky, po nichž se v minulosti často ptali. „K dostání budou tři varianty a nabídneme i turistický deník, do něhož si známky vlepí. Ti, kteří stále ještě posílají ze svých cest pohlednice, si je nově mohou nechat potisknout razítkem s logem zahrady,“ uvedla Bidlová.

Další technickou vymožeností, jež usnadní návštěvníkům život, je terminál na platební karty ve viničním domku na vinici sv. Kláry. Nezapomnělo se ani na ty, kteří do zahrady chodí se svými čtyřnohými přáteli. Přibylo 25 košů na psí exkrementy. První akcí nadcházející sezóny je tradiční výstava tropických motýlů, která startuje 8. dubna.

„Tentokrát si necháme dovézt zajímavé druhy, které ještě v našem skleníku nelétaly. Velkou atrakcí budou opět motýli rodu ptakokřídlec, kteří patří mezi největší denní motýly světa,“ zve mluvčí zahrady Veronika Podušková.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Botanická zahrada má v dubnu ve venkovních expozicích otevřeno od pondělí do neděle od 9:00 do 18:00, Fata Morgana od úterý do neděle také od 9:00 do 18:00. Nová vína z tamní vinice nalijí ve viničním domku ve všední dny mezi 14. a 19. hodinou, o víkendu a ve svátek od 11:00 do 19:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám