Hlavní obsah

Mendelovo muzeum nabízí exkurzi do tajů lidského těla

Návštěvníci Mendelova muzea v Brně se mohou seznámit s lidským tělem zblízka. Umožní jim to výstava nazvaná Lékařství, která má především dětem přiblížit fungování orgánů a práci lékařů. Lidé mohou projít velkým modelem aorty, vytáhnout si z modelu lidské střevo v jeho běžné délce, uvidí, jak fungují ledviny, či z čeho se skládá oko.

Foto: Archiv Mendelova muzea

Expozice Mendelova muzea jsou interaktivní

Článek

„Výstava má být co nejvíce hravá a bourat představu, že v muzeu se nesmí na nic sahat a je to nudné,“ uvedla autorka expozice Zuzana Hanzelková. Hlavní atrakcí je podle ní model kostry na kole, vedle kterého si lidé budou moci sednout a šlapat a pozorovat, které kosti na kostře se při reálné jízdě v těle člověka hýbou. Výstava potrvá do konce roku a vstup na ni je zdarma.

Mendelovo muzeum je pod správou Masarykovy univerzity od roku 2007. Instituce nyní ve spolupráci s odborníky v minulých dnech spustila internetové stránky nazvané Od počátku s DNA. Lidé na nich najdou studijní texty, animace vědeckých experimentů či interaktivní úkoly z oblasti molekulární biologie a genetiky.

Výstavy Mendelova muzea mohou vidět lidé i po světě. Minulý týden se otevřely dvě výstavy v Lotyšsku a v Litvě. „Předpokládáme zájem z lotyšské genetické společnosti i z Moskevské univerzity,“ prozradil ředitel muzea Ondřej Dostál. Další putovní výstava je v USA, kde se z Chicaga nyní přesouvá do dalších měst.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám