Hlavní obsah

Pět nejkrásnějších zámeckých parků v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho turistů navštěvuje zámky doma i v zahraničí kvůli jejich historickým interiérům. Předností řady z nich jsou ale léta pěstěné zahrady a parky. Výjimkou nejsou ani některé české zámky.

Foto: Archiv CzechTourism

Květná zahrada v Kroměříži

Článek

Větší či menší budovy zámků naleznete často v okrasných zahradách a parcích různých stylů. Jmenujme například renesanční zahrady italského typu, složité ornamentální francouzské zahrady s keři vystříhanými do roztodivných tvarů nebo svěží a divoké anglické parky.

Květná zahrada v Kroměříži

Ukázkou pozdně renesanční zahradní architektury je Květná zahrada v Kroměříži. Ta vznikla při obnově města po třicetileté válce. Společně se zámkem a Podzámeckou zahradou je zařazena mezi památky UNESCO.

Dominantou symetricky členěného prostoru je rotunda a 244 metrů dlouhá kolonáda se sochami antických božstev. Objevíte tu i dvě bludiště, palmový skleník a okrasná loubí lákající k odpočinku.

Tip: Po celou letní sezónu (až do října) jsou tu připraveny komentované prohlídky v samém srdci Květné zahrady, tedy v rotundě. Jsou spojeny s demonstrací jedinečného Foucaultova kyvadla.

Zámeckou zahradou v Dobříši s průvodcem

Zámecká zahrada v Dobříši se rozkládá na pěti terasách mezi zámkem. Zdobí ji sochy českého umělce Františka Ignáce Platzera. Právě on je také autorem majestátního sousoší s fontánou s názvem Napájení Héliových koní.

Foto: Archiv Thinkstock

Křovinaté bludiště dobříšských zámeckých zahrad

Tip: O historii zahrady vám zasvěceně poví průvodce na pravidelných nedělních procházkách, které se konají až do konce srpna vždy od 11:00, 13:00 a 15:00. Můžete se tu podívat také do jindy uzavřeného pivovarského sklepení z 18. století a oranžerie se zavlažovacím tunelem.

Zahrada Evropy

Lednicko-valtickému areálu se přezdívá Zahrada Evropy a je zařazen mezi památky UNESCO. Rozsáhlá, umělecky ztvárněná krajina zahrnuje zámky Lednice a Valtice, obklopené úchvatnými zahradami a parky. Ty zvolna přecházejí do krajiny s rybníky, lesy a řadou drobných staveb — loveckých zámečků, kaplí a kolonád.

Foto: Archiv CzechTourism (Ladislav Renner)

Nádherné zahrady zámků Lednice a Valtice dokonale splývají s okolní krajinou.

Tip: Od 31. srpna do 1. září se zámecká zahrada v okolí Lednice stane již potřetí rájem vinařů a sommeliérů. Bude se zde konat mezinárodní soutěž tradičních ledových a slámových vín „IceWine du Monde“.

Zámecký park Veltrusy

Je těžké napodobit půvabnou krajinu Lednicko-valtického areálu, ale někde se to přece povedlo. Průhledy na výletní altány a další romantické stavby oživují park a lužní lesy kolem nově otevřeného zámku Veltrusy, barokního sídla rodu Chotků.

Foto: Archiv CzechTourism

Jeden z altánků zámeckého parku ve Veltrusech.

Prohlédnete si tu například Laudonův pavilón postavený jako stavidlo na vodním kanálu, Egyptský kabinet s mostem a tajemnou sfingou či pavióon Marie Terezie uprostřed otevřené jízdárny.

Tip: Jeden z největších přírodně-krajinářských parků nemusíte procházet pěšky, ale můžete se vydat na cyklistickou prohlídku s průvodcem. A kdo nemá kolo vlastní, ten si ho může půjčit přímo na místě.

Zámecký park ve Vlašimi

Rozlehlý zámecký park s řadou drobných půvabných staveb byl již krátce po svém vzniku označován za jeden z nejkrásnějších v Čechách. Najdete tu řadu romantických staveb – Čínský pavilón, pseudogotický Starý hrad a tři brány, které slouží jako kavárny, cukrárny, výletní restaurace či galerie.

Čím více se vzdálíte od zámku, tím víc se upravená zámecká zahrada s asfaltovými cestami a lavičkami mění v romantický přírodní park se štěrkovými a přírodními stezkami, skalkami a krásnými vyhlídkami.

Foto: Archiv CzechTourism

Zámecký park ve Vlašimi nabízí pestrou podívanou.

Tip: Celé léto se v zámeckém parku pod širým nebem hrají pohádková představení. Začínají vždy v sobotu v 18:30. Pokud se zkazí počasí, představení se přesouvá do Kulturního domu Blaník.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám