Hlavní obsah

Akční léto v Česku: Filmové festivaly a historické slavnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani v létě se v českých městech nebudete nudit. Čekají na vás hvězdy stříbrného plátna, průvody v historických kostýmech, spousta zábavy i pivo a víno.

Foto: Archiv Valdštejnských slavností

Turisty čekají v Chebu na konci srpna oblíbené Valdštejnské slavnosti.

Článek

Chcete vidět aktuální novinky ze světa filmu a užít si Karlovy Vary v době konání známého filmového festivalu? Anebo dáte přednost městským slavnostem, kde se předvádí okázalé středověké průvody a kratochvíle? Vyberte si, léto v Česku otvírá svou náruč dokořán.

Nahlédnutí do světa filmu

Musíte si pospíšit, protože letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná už 28. června. Festival každoročně představuje celou řadu novinek, do města také přijíždějí proslulé filmové hvězdy z celého světa. Letos byste u toho rozhodně neměli chybět.

Foto: ČTK

Karlovy Vary letos budou hostit 48. ročník Mezinárodního filmového festivalu

Pokud nejprestižnější filmovou přehlídku ve střední Evropě nestihnete navštívit do jejího konce, plánovaného na 6. července, udělejte si čas na začátku podzimu na návštěvu Mezinárodního filmového festivalu turistických filmů Tourfilm. Koná se od 3. do 5. října rovněž v Karlových Varech a na své si tu přijdou všichni nadšení cestovatelé.

Pestré, zábavné a rozmarné jako léto

Kde si užít lépe neopakovatelnou atmosféru historických slavností než v překrásných kulisách renesančního náměstí v Telči? Každoročně v polovině srpna město rozzáří Historické slavnosti Zachariáše z Hradce a Kateřiny z Valdštejna. Tento rok je můžete navštívit v pátek 16. a v sobotu 17. srpna.

Foto: Archiv Slavností královny Elišky

Na hradeckých Slavnostech královny Elišky předvedou profesionálky historické tance

Velkolepé průvody v historických kostýmech, řemeslnické jarmarky, divadelní a šermířská vystoupení či ohňostroje se uskuteční také za začátku nového školního roku v Hradci Králové, kde se 6. a 7. září konají Slavnosti královny Elišky.

V polovině měsíce se pak podobná událost bude konat i v jihočeském Táboře. Táborská setkání, o víkendu 13. a 15. září, přenesou účastníky do dob, kdy městu vládl husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Akce nabídne ochutnávky dobových gastronomických specialit a vynikající medovinu!

Valdštejn, Napoleon a drsní horalé

Až do času třicetileté války a do doby života vévody Albrechta z Valdštejna se vrátíte při srpnových Valdštejnských slavnostech v Chebu. Atraktivní součástí akce, pořádané 23. a 24. srpna, je divadelní rekonstrukce Valdštejnova posledního pobytu roku 1634, kdy byl úkladně zavražděn. Lépe dopadl císař Napoleon v bitvě u Slavkova v roce 1805. Napoleonské dny, které se odehrají od pátku 16. do neděle 18. srpna v barokním zámku a zahradách ve Slavkově u Brna, oslavují výročí jeho narození.

Raritou, jinde v Česku nevídanou, jsou jednodenní Skotské hry, které každý rok na konci srpna ovládnou romantický zámek Sychrov. Muži v tartanech a kiltech ze skotské vysočiny vám v pátek 23. srpna představí skotské tance a hudbu. Užít si můžete nejen soutěže, ale i pravou skotskou whisky.

K odpočinku patří také pivo a víno

Výlety po Česku se také nemohou obejít bez ochutnávky piva či vína. Pokud si potrpíte nejen na tyto tradiční nápoje, ale i na žertovné soutěže a atrakce pro všechny věkové kategorie, vypravte se 20. července na Harrachovské pivní slavnosti. Probíhají v krkonošském horském městečku Harrachov, v areálu historické sklárny s minipivovarem.

Foto: Archiv Harrachovských pivních slavností

V druhé polovině července účastníky osvěží Harrachovské pivní slavnosti

V rámci pivních slavností Pilsner fest v Plzni ochutnáte začátkem října zejména piva známých značek Pilsner Urquell a Gambrinus. V rámci akce samozřejmě můžete navštívit areál plzeňského pivovaru, Pivovarské muzeum nebo historické podzemí.

Pokud dáváte přednost vínu, prodlužte si letní pohodu až do září a vypravte se na vinařské slavnosti. Tak třeba na Mělnické vinobraní pořádané od 27. do 29. září, Karlštejnské vinobraní trvající od 28. do 30. září, Znojemské vinobraní, které se uskuteční 13. a 14. září, Pálavské vinobraní od 6. do 8. září v Mikulově, Svatováclavské vinobraní od 28. do 29. září v Praze, anebo Svatováclavské slavnosti, které proběhnou od 27. do 29. září v Českém Krumlově.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Více tipů na zajímavé akce a zážitky v Česku na www.kudyznudy.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám