Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na noční prohlídky hradů či na jahodové slavnosti

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Jestli ještě stále váháte nad tím, jak strávit nadcházející víkend, vězte, že i tento týden je co podnikat. Nabízí se mnoho možností, jak s dětmi oslavit dobré známky na vysvědčení, nebo alespoň začátek letních prázdnin. Školáky jistě nadchnou miniatury hradů a zámků ze stavebnice Lego stejně jako prohlídka zoologické zahrady.

Foto: Archiv areál Lipno Point

Tvůrce obřích výtvorů z Lega inspiroval například zámek v Hluboké nad Vltavou.

Článek
Praha

Filmová neděle v Muzeu Karla Zemana

V neděli můžete s dětmi vyrazit do muzea na promítání nejslavnějších filmů Karla Zemana. Na programu je od 10:00 Cesta do pravěku, od 13:00 Vynález zkázy. O dvě hodiny později pak ještě Baron Prášil. Více o filmech čtěte zde.

Sázení i tanec v botanické zahradě

Den pro rodinu si užijí účastníci akce v trojské Botanické zahradě. V pátek od 11:00 až do 19:00 tu budou otevřené tvořivé dílny, kde si děti pomalují vlastní květináč, potisknou tričko, anebo zasadí květinu. Soutěživí účastníci se jistě zapojí do kvízů, sportovně nadaní do tanců v rytmech afro. Na programu je toho ovšem mnohem více, vše naleznete zde.

Středočeský kraj

Dětské prohlídky zámku Nelahozeves

Vezměte své ratolesti na netradiční prohlídku zámku. Nese název „Život šlechtice od dětských střevíčků“ a je určená rodinám s dětmi od čtyř do dvanácti let. Tyto tematické prohlídky se konají po celý víkend vždy v 11:00 a ve 14:00. Je vhodné si prohlídku předem rezervovat telefonicky. Více o zámku i cenách vstupného najdete zde.

Zpět v čase na Kačině

Krásný empírový zámek Kačina zve tuto sobotu návštěvníky na setkání s hrabětem Chotkem i jeho služebnictvem. Jedná se tak trochu o cestu do minulosti, která turisty zavede mimo jiné do zámeckého divadla a kaple. Devadesátiminutové prohlídky začnou v 18:00 a 20:00.

Vítání prázdnin na farmě

V sobotu od 10:00 můžete s dětmi přivítat letní prázdniny také na Farmě Blaník u Vlašimi. Přichystány budou jako vždy sportovní aktivity i hry se zvířátky. Dětské pozornosti by neměl uniknout Blanický rytíř, který společně se svojí družinou vystoupí na Blaníček. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Oživené prohlídky jeskyně Balcarka

V sobotu se v jeskyni Balcarka, která je jedním z klenotů Moravského krasu, koná již 3. ročník Oživených prohlídek, a to od 13:00 do 17:00. V hlavních rolích vystoupí objevitelé jeskyně a chybět nebudou ani pohádkové bytosti. Bližší informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti dřeva na Lipně

Co všechno se dá vyrobit a vyřezat ze dřeva, uvidí turisté o víkendu na Lipně. Slavnosti dřeva, probíhající v sobotu i v neděli, budou doplněny pestrým kulturním programem v podobě koncertů přímo ve vyhlídkové věži Stezky v korunách stromů. Těšit se účastníci mohou třeba na Ivu Frühlingovou. Probíhat bude také doprovodný program zaměřený na děti. Oba dny akce začne v 10:00, další informace čtěte zde.

Posedlí kostkami Lega

Ohromné modely známých českých i světových staveb, tentokrát postavených z tisíců kostiček Lega, si mohou zájemci prohlédnout v areálu Lipno Point. Výstava potrvá až do konce září. Obdivovat tu můžete například miniaturu brněnské vily Tugendhat, pařížské Eiffelovy věže, Staroměstské radnice v Praze nebo zámku v Hluboké nad Vltavou. Ukázky některých výtvorů si prohlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Putování za strašidly v lesoparku

Pohádkové postavy, příšery a strašidla by všechny odvážlivce chtěly pozvat na již tradiční kouzelnou procházku Bažantnicí ke kostelíku na Byšičkách, která se uskuteční již posedmé. Začátek je jako obvykle u vily Karlušky v areálu Lázní Bělohrad. Akce potrvá od 16:30 do 19:00, takže spěchat nebude třeba.

Mlsání jahod i rýžování zlata

Farmářské jahodové slavnosti potěší všechny milovníky tohoto červeného ovoce, a to v sobotu mezi 10:00 a 16:00 na rodinné farmě Mejsnar v Klášterské Lhotě. Malí účastníci se vydají na stezky, na nichž budou potřebovat všechny své smysly, budou rýžovat zlato s kovbojem nebo tancovat zumbu. Na programu je aktivit mnohem více, všechny naleznete zde.

Pardubický kraj

Výletní jízdy na mladějovské úzkokolejce

Nechte se v sobotu svézt historickým vlakem na Mladějovské průmyslové dráze vedené unikátní parní lokomotivou Krauss-Linz č. 1 z roku 1920. V ceně jízdenky je také prohlídka Průmyslového muzea Mladějov. Vlaky odjíždějí v 9:15, 11:30, 13:50 a 16:05. Detaily k cestě najdete zde.

Karlovarský kraj

Cirkusová zábava v Chebu

Cheb se chystá na velké letní bláznění. Je připraven program zaměřený na dětské i dospělé diváky, protože snad všechny generace milují cirkusovou zábavu - akrobacii, klaunská představení a další atrakce. Letní bláznění začne už tento víkend, a to v sobotu v 10:00. Vstup je zdarma. Součástí programu je v neděli od 10:00 také Aréna pro bláznění, kde si můžete vyzkoušet artistické umění na vlastní kůži. Další informace čtěte zde.

Liberecký kraj

Jahodový den ve Šťastné zemi

Šťastná země, přírodní zábavní areál pro děti u Trutnova, chystá na sobotu jahodové soutěže pro celou rodinu. Připravena tu bude ochutnávka a prodej jahod, ale i nejrůznější jahodové dobroty. Děti se navíc vyřádí na prolézačkách a dostupných atrakcích. Více informací hledejte zde.

Loutkáři dětem na Dlaskově statku

Jestli jsou vaše děti vděčnými divadelními diváky, zajeďte s nimi v neděli na loutkové divadlo na Dlaskův statek v Českém ráji. Představení Aňuška a Marfuška se bude konat hned několikrát, a to od 11:00, 13:00 a 15:00. Informace o statku naleznete zde.

Do DinoParku zadarmo i bez jedniček

Jedničkáři budou mít tento víkend zvýhodněný vstup na spoustu míst. V libereckém zábavním DinoParku ale nebudou platit ti, kteří ukáží na vysvědčení trojku nebo horší známku z přírodopisu. Více o atrakci čtěte zde.

Olomoucký kraj

Tour de Kids v Olomouci

Máte doma malého závodníka či závodnici? Pak je právě vašim ratolestem určen dětský závodnický seriál Tour de Kids, který v sobotu zavítá do Olomouce na dopravní hřiště Semafor. Start závodu je ve 12:30 a na ty nejrychlejší čekají atraktivní ceny. Více si o akci můžete přečíst zde.

Šermířský den na hradě Cimburk

V sobotu se na hradě Cimburk v Koryčanech uskuteční den plný šermu a zábavy pro celou rodinu. Šermířská vystoupení doplní také divadelní představení. Bližší informace k hradu naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Večerní prohlídky v Zoo Ostrava

S nadcházejícími prázdninami se opět můžete těšit na večerní komentované prohlídky, při kterých se dozvíte, co se děje v zoo po zavírací době a jak se chovají zvířata po setmění. Prohlídku s průvodcem si můžete užít v sobotu od 20:00. Přes den tu navíc proběhne zahájení letních prázdnin.

Plzeňský kraj

Oživená historie na hradu Kašperk

Umělecký kovář František Zeithammel z Hrádku u Sušice bude na nádvoří hradu Kašperk předvádět kovářské řemeslo tak, jak ho vykonávali kováři ve středověku. Zájemci si budou moci sami zkusit kovat nebo alespoň sledovat řemeslné ukázky, které proběhnou od 11:00, 13:00 a 15:00. Více informací hledejte zde.

Ústecký kraj

Zámecké slavnosti města Šluknov

Ve šluknovském zámeckém parku se v pátek večer a v sobotu celý den konají již po sedmé oslavy znovuotevření zdejšího zámku. Letošní ročník slavností bude v duchu Pověstí a legend. Sobotní odpoledne bude patřit dětem, ale i dospělí si přijdou na své. Čeká je totiž koncert Věry Martinové či skupiny Mandrage. Vše o programu se dozvíte zde.

Do ústecké zoo zdarma

Pokud máte doma malého školáka, který zvládnul letošní školní rok s vyznamenáním, můžete s ním vyrazit do zoo v Ústí nad Labem, kde přesně na takové děti čeká od pátku až do neděle vstupenka zdarma. Více se o ústecké zoologické zahradě dočtete zde.

Vysočina

Vzhůru na pouť

Od pátku do neděle se Třebíč bude oddávat pouťové zábavě. Na programu jsou noční prohlídky zdejší baziliky, divadelní představení pro děti i dospělé, hudební vystoupení a další aktivity. Kompletní program akce najdete zde.

Na hrad s baterkou

V pátek i v sobotu večer se turistům nabízejí noční prohlídky hradu Lipnice. První vyrazí ve 20:30, druhá ve 22:30. Pozdější prohlídka tedy skončí těsně před půlnocí, hodinou duchů. Další informace o hradu a jeho programu hledejte zde.

Zlínský kraj

Strašidelná prohlídka hradu Lukov

Kdo má pro strach uděláno, ať neváhá a vydá se v sobotu na speciální strašidelnou prohlídku hradu Lukov. Průvodce účastníkům převypráví několik zdejších pověstí, které dokreslí tajemnou atmosféru prohlídkové trasy. Na té turisty čeká řada strašidelných překvapení. První skupina odvážlivců se do útrob hradu vydá v 16:00, poslední až ve 22:40. Více o akci čtěte zde.

Zvonečkový jarmark na Valašsku

Děti si v sobotu společně s rodiči vyzkouší svoji zručnost v Rožnově pod Radhoštěm. Od 9:00 se tu uskuteční setkání hrnčířů, keramiků a dráteníků. Součástí programu budou nejen ukázky tradičních řemesel, ale také keramické a tvůrčí dílny pro zájemce z řad účastníků.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám