Hlavní obsah

Tipy na víkend: Svatokateřinské slavnosti, vánoční trhy na Kuksu i v Olomouci

Novinky, lap

Advent se pomalu blíží a s ním i tradiční akce. V Olomouci zahajují v sobotu Vánoční jarmark. Ve stejný den se už můžete svézt Mikulášským vlakem z Pardubic. Po celý víkend pak budou probíhat vánoční trhy na Kuksu. Ochutnávat můžete také mladá vína v rámci Svatokateřinských slavností v Rakvicích na Břeclavsku.

Foto: Profimedia.cz

O víkendu se můžete jet podívat na vánoční trhy na Kuksu a nasát tak příjemnou adventní atmosféru.

Článek
Praha

Narozeniny ledních medvědů a rypoši obří

Pokud se chystáte do zoologické zahrady v pražské Troji, můžete se zajít podívat na nové přírůstky. Přibyli noví obyvatelé - rypoši obří. Až půjdete kolem expozice, našlapujte opatrně, na otřesy jsou extrémně citliví a schovali by se vám. [celá zpráva]

V neděli od 14 hodin oslaví v zoo narozeniny ledních medvědů. Jako dárek dostanou speciální zmrzlinu z filetů lososa. K nevšední podívané bude připraven zasvěcený komentář.

Vyšehrad - národní pohřebiště i turistický magnet

Vyšehradský hřbitov i Slavín, hrobka nejvýraznějších a nejslavnějších českých osobností, jsou vnímány většinou jako nejvýznamnější pražský hřbitov a národní pohřebiště, možná proto lákají turisty ze všech koutů světa. [celá zpráva]

Středočeský kraj

Hrad Valdek zve na výpravu do brdských lesů

Pokud máte rádi zvlněnou českou krajinu a rádi hledáte tajemství opuštěných hrádků, můžete se podívat na zříceninu raně gotického hradu Valdek v brdských lesích - na samém kraji vojenského újezdu Jince. Valdek pochází ze 13. století s mladšími dostavbami. V roce 1346 byl obléhán, od dob třicetileté války je pustý. Dochovala se věž, zbytky renesančního paláce z 16. století a val. [celá zpráva]

Pohádka na zámku Mníšek

V sobotu 24. listopadu zve zámek Mníšek pod Brdy rodiny s dětmi na prohlídku Loutkovou s čertem a v neděli 25. listopadu na prohlídku Cesta za pohádkou. Program pro děti začíná vždy v půl druhé. [celá zpráva]

Jihočeský kraj

Návštěva zámku Hluboká

Zámek Hluboká nad Vltavou patří mezi jeden z nejkrásnějších zámků v Jižních Čechách. Navíc se návštěvníkům otevírá i v zimních měsících, ačkoliv ne všechny okruhy. V listopadu a prosinci tu probíhají prohlídky v době 10 až 12 a mezi 12:30 až 16 hodin mimo pondělí. Interval mezi prohlídkami je 15 minut. Více o prohlídkách najdete zde.

Plzeňský kraj

Za historií piva

Pokud se vydáte za tajemstvím a alchymií zlatavého piva do Plzně, můžete si projít také podzemní prostory. Labyrint chodeb, sklepů a studní pod městem pochází z 14. století. Prohlídky návštěvníkům odhalují tajemství autentických nálezů a zákoutí. Díky exponátům se podíváte do historie města a každodenního života středověkých obyvatel Plzně. Pivovar i historické podzemní je otevřeno každý den od 10 do 18 hodin. Podrobnější informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Gastronomický večer

V sobotu si můžete ochutnávat vybrané lahůdky na Gastronomickém večeru v Sokolově. Jako správní gurmeti budete moct vychutnávat a také sami pro sebe hodnotit například horké gaspacho podávané s noky z ovčího sýra s pažitkou, sherry a řasami Wakame, konfit z jehněčí kýty na majoránce servírovaný se špalíčkem vepřové panenky na podkladu z čerstvého chřestu a bramborová terinka s mladým špenátem a další pochoutky. Akce začíná v 19 hodin v objektu Střední živnostenské školy v Sokolově (ulice Karla Havlíčka Borovského 1267, u hlavní pošty). Dopředu je nutné si rezervovat vstupenky. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Rozsvěcení vánočního stromu

Od 15 hodin se můžete jít podívat do Bíliny na Mírové náměstí, kde je připraven kulturní program. Návštěvníci se mohou těšit na Městské divadlo, které zahraje pohádku pro dědi Do pekla je cesta prima, vstupné na něj činí 50 Kč. Na Mírovém náměstí vystoupí Světlana Nálepková, Ivan Hlas, Pěvecký sbor ZŠ, Santa a jeho pomocníci. Vánoční stromek tu rozsvítí v 18:30 hodin. Následovat bude i ohňostroj. Více najdete zde.

Komentované prohlídky nových exponátů

V sobotu se v 10 hodin konají komentované prohlídky na zámku Děčín. Návštěvníci se podívají pod pokličku zámeckým komnatám. Prohlídka Jak se rodí zámecká expozice bude vyprávět o tom, jak vypadaly a jak se měnily zámecké interiéry, k jakému účelu sloužily které místnosti a z jakých pramenů můžeme takové informace čerpat. Zájemcům představí zrekonstruované obrazy, k vidění bude například nově získaný portrét císaře Ferdinanda III., protějšek slavného portrétu infantky Marie Anny z Velázquezovy dílny. Více najdete zde.

Liberecký kraj

S Krakonošem u vánočního stromu

Do Jilemnice se můžete přijít podívat na Krakonoše. V zámeckém parku bude posedávat u vánočního stromu. Možná se i přidá k dětem, které tu budou zpívat a hrát si. Sraz je v neděli ve 14 hodin u sokolovny. S sebou si vezměte dobroty pro zvířátka, suché pečivo, kaštany, žaludy, mrkev, jablka a podobně, které se dají MS Les.

Královéhradecký kraj

Vánoční trhy na Kuksu

Vánoční atmosféru, vůni svařáku, jehličí a pečiva budete moct nasát o víkendu na Kuksu. Od 9 do 16 hodin tu budou probíhat vánoční trhy na nádvoří. Zároveň budou probíhat prohlídky Českého farmaceutického muzea a Hospitalu Kuks každý den v 10:00, 12:00 a ve 14:00 hodin. Zároveň vystoupí hudební sdružení Solideo, které interpretuje dobovou hudbu v odpovídajících kostýmech. Jejich koncerty budou vždy v 11, 12:30, 13:30 a v 15 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Mikulášský vlak

Už v sobotu vyjíždí Mikulášský vlak v 9 hodin z Pardubic hl. n. do Třebochovic pod Orebem. Nazpátek jede historický motorový vlak ve 13:21 z Třebochovic do Pardubic. Děti, které se nemohou dočkat Mikuláše a jeho družiny, se tak mohou svézt dříve. Vlakem budou procházet andělé, čerti i Mikuláš. Dopředu si raději rezervujte místa. Více najdete zde.

Vysočina

Andělský jarmark

V neděli si můžete přijít nabít baterky na Andělský jarmark v kulturním domě v Novém Městě na Moravě. Od 9 do 16 hodin tu probíhají tvořivé dílny: zdobení skleněných baněk a zvonečků, tvoření korálků, výroba přáníček, v keramické dílně budete moct zdobit glitry, u švadlenky vyrábět botičky z filcu anebo si budete moct vyzkoušet výrobu čertíků z přírodnin. Těšit se můžete na andělskou cukrárnu a vystoupení dětí DDM. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Kateřinská výstava

V pátek se od 15 hodin můžete jít podívat na VII. ročník Kateřinské výstavy mladých vín v Rakvicích na Břeclavsku. Akce se koná v reprezentačním sklepě společnosti vín Rakvice. Večerem bude provázet Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou. Více najdete zde.

Den otevřených sklepů

V sobotu můžete vyzkoušet koštování na Dnu otevřených sklepů v Pavlově u Mikulova. Dvanáct pálavských sklepů bude otevřeno od 11 do 18 hodin. Zároveň bude otevřena obecní vinotéka. Více najdete zde.

Svatokateřinské slavnosti

V sobotu se otevřou sklepy Jarošek v Mutěnicích na Hodonínsku v rámci Svatokateřinských slavností. Od 17 hodin je připraveno předhodové koštování mladých vín mutěnických vinařů s tradičním hodovým menu. Více najdete zde.

Svěcení mladých vín

V neděli se v sokolovně ve Velkých Pavlovicích koná tradiční svěcení mladých vín. Na programu mají cimbálovou muziku a zazpívá místní mužácký sbor, akce začíná od 15 hodin. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Zahájení Vánočního jarmarku

V sobotu se můžete přijít podívat na slavnostní zahájení Vánočního jarmarku v Olomouci. Program začíná v 15 hodin vystoupením ABBA revival Band pop stars. V 17:45 hodin vyhlásí vítěze soutěže Pojmenujte vánoční strom. Rozsvícení vánočního stromu a světelná show začne v 18 hodin. Následovat budou koncerty Rock´n´roll Bandu Marcela Woodmana a skupiny Phill Collins Revival. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Svatební dekorační výstava

Pokud hledáte inspiraci na svatební výzdobu, můžete se podívat na zámek Napajedla. O víkendu se tu představí nápady na svatební kytici, šaty, stůl, různé dekorace a mnoho dalšího. Po oba dny se akce koná od 10 do 17 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

V Ostravě se narodilo vzácné mládě gibona

Posledním přírůstkem ostravské zoologické zahrady je mládě vzácného gibona bělolícího, které se narodilo 24. října dvanáctileté samici Sulu, která svého prvního potomka odchovala v zoo už minulý rok. Pavilón, kde se rodinka nachází, je již volně přístupný a návštěvníci si je tak mohou prohlédnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám