Hlavní obsah

Tipy na víkend: Srazy veteránů i mafiánů, kozí a ovčácké slavnosti

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se můžete pobavit na Ovčáckých slavnostech v Borovanech nebo na Kozích slavnostech na Helfenburku, kde můžete soutěžit v dojení. Historické vozy potkáte v zámeckém parku v Ratibořicích, veterány s mafiány za volantem budou křižovat Kroměřížsko a na zámku Hrubý Rohozec se sjedou vozidla vyrobená před rokem 1918.

Foto: Profimedia.cz

Historické vozy potkáte v zámeckém parku v Ratibořicích, veterány s mafiány za volantem budou křižovat Kroměřížsko a na zámku Hrubý Rohozec se sjedou vozidla vyrobená před rokem 1918.

Článek
Praha

Kočárky, autíčka a barbie vystavují na Chvalském zámku v Praze

Chvalský zámek v pražských Horních Počernicích se stal po dobu prázdnin hostitelem tří výstav, které potěší nejen děti, ale doslova celou rodinu. V zámeckých sklepeních najde návštěvník expozici historických kočárků ze sbírky Věry Čížkové, která sem zapůjčila 35 exponátů, mapujících vývoj od osmdesátých let 19. století až po poloviny století 20. (celý článek).

Banka vůní v pražské Troji otestuje, jak dobrý máte nos

Původní zadání znělo vyrobit držák vůní. „To bylo něco neuvěřitelného, vůbec jsem netušil, co to je. Ale polička na vůně, to se prostě udělat musí,“ vzpomíná s úsměvem sochař Lukáš Rais na neobvyklý úkol, který před časem dostal od ředitelky trojské botanické zahrady Věry Bidlové (celý článek).

Středočeský kraj

Rozhledna na Studeném vrchu už neslouží jen zeměměřičům

Rozhledna na Studeném vrchu v Brdech je cílem nejedné turistické výpravy. Nachází se nad Malým Chlumcem na rozhraní Berounska a Příbramska. Výchozím bodem výletu byla obec Všeradice na trati Zadní Třebáň - Lochovice (celý článek).

Prohlídky zámku Loučeň zpestří setkání s perlami barokní hudby

Prohlídky s múzami barokní hudby, při kterých si návštěvníci v hudebním salónu vyslechnou italské árie za doprovodu cembala, pořádá od 1. do 3. srpna zámek Loučeň. Vyvrcholením bude v neděli 5. srpna v zámeckém kostele od 14.30 hodin koncert souboru Barocco Vivo. Na programu budou i prohlídky zámku (celý článek).

Pošťácké slavnosti na zámku Loučeň

Pošťácké slavnosti v sobotu na zámku Loučeň přinesou zábavu především pro děti, čeká na ně pohádka v zámeckém divadle, den her v labyrintech na poštovního doručovatele i dílna pro kutily, a soutěž o nejlepší návrh na poštovní známku (celý článek).

Ryby na zámku? Proč ne. Rybí hody pořádají v Dobříši

Ukázky zpracování ryb, výstava rybolovné techniky, grilování, pečení a prodej rybích pochoutek i zábavný program pro děti. Nádvoří dobříšského zámku se na jeden den promění v rybí slavnost. Druhý ročník Rybích hodů se zde koná nadcházející sobotu (celý článek).

Jihočeský kraj

Český Krumlov - rozsáhlý hrad a zámek mnoha zdobených komnat

Český Krumlov, město a zámek nad ním, to je historický komplex, který si zápis do památek UNESCO zaslouží plným právem. S tím nemůže než souhlasit každý, kdo ono čarokrásné místo na dolním toku Vltavy navštívil. Tato krátká pozvánka dává tušit, kolik krásy se skrývá na zámku i v městě pod ním (celý článek).

Ovčácké slavnosti

Mobilní domek pro ovčáky, ukázky dojení, pastvy nebo stříhání ovcí mohou v neděli vidět lidé v Borovanech na Českobudějovicku. V areálu místní zámecké zahrady se koná 6. ročník Ovčáckých slavností. Celodenní program, od 9 do 16 hodin, doplňuje například i vystoupení dudáků, uvedla za pořadatele Adéla Chadimová ze společnosti Rosa.

Lidé například uvidí práci ovčáckých psů nebo výrobu vlny na pletení. Samozřejmě bude v Borovanech řada chovatelů především z jižních Čech ukazovat své ovce. Návštěvníci si také budou moci koupit výrobky z ovčího mléka nebo ovčí vlny.

Kozí slavnosti na Helfenburku

Na zřícenině hradu Helfenburk budou v sobotu probíhat Kozí slavnosti. Rohaté krasavice se tu potřetí utkají o titul Miss koza. Jednu z finalistek vybere laická komise a návštěvníci a druhou tentokrát odborníci. Z této dvojice pak vzejde celková vítězka. V programu nechybí hudba a zábava pro děti, ale ani farmářský trh, neboť akce je součástí festivalu Kulinářských zážitků, řekl kastelán Luděk Hintnaus.

Loni zvítězila rezatá koza Líza z Nákří, která u poroty bodovala ladnou chůzí. I letos bude soutěžit kozí dorost, to znamená kozy do šesti měsíců, aby odpadla náročná administrativa, kterou vyžadují evropská pravidla pro chovatelské výstavy. Novinkou bude odborná komise, která vybere finalistku z hlediska chovatelského, neboť loni tato kritéria porota podcenila, přiznal kastelán.

"Kozy se spolu s chovatelkami a chovateli hodnotí při promenádě. Kozy jsou většinou bez plavek a v kožíšku," řekl. Návštěvníci se mohou pobavit i při soutěži v dojení. Soutěžit budou na modelu vemene, hodnotit se bude čas a nadojené množství vody. Klání o titul se nezúčastní hradní kozy, které jsou vychytralé a nedají se chytit.

Plzeňský kraj

Šumavská Modrava otevřela naučnou stezku do Filipovy Hutě

Novou naučnou stezku do Filipovy Hutě připravila pro pěší turisty šumavská obec Modrava. Malý okruh nabídne atraktivní a bezpečnou procházku zajímavými místy okolí obce, která dlouhodobě usiluje o vyřešení neutěšené dopravní situace, řekl starosta Antonín Schubert.

Nová trasa vezme turisty z Modravy podél Filipohuťského potoka mimo silnici i mimo ostatní turistické trasy. Vede částečně na dohled od silnice a zároveň jedinečnou přírodou a nabízí lidem pohled zblízka na typickou šumavskou horskou bystřinu, kterou dosud jen míjeli po silnici. Panely podél trasy informují o okolním biotopu a jedinečných druzích, které jsou na dosah.

Karlovarský kraj

Turistika a poznávání okolo Kynžvartu

Západočeské lázně nabízejí nejen léčivé prameny, ale i trasy pro turistiku a poznávání. Nedaleko Františkových a Mariánských Lázní leží Kynžvart – lázeňské městečko, zámek i zřícenina hradu. To vše v nádherné krajině Slavkovského lesa (celý článek).

Ústecký kraj

Budyňský poutník

Od pátku do neděle se koná festival Budyňský poutník 2012. U vodního hradu Budyně nad Ohří jej zahájí v pátek countrybál, v sobotu se můžete těšit na festivalový program skupin Rangers Band, Schovanky, Pacifik, Wabi Daněk s Milošem Dvořáčkem, Poutníci, Jindra Kejak, Nová sekce, St. Johny, Devítka, Passage, Koňaboj a dalších. Nedělní odpoledne bude patřit módní přehlídce Salónu Rubín a tanečnímu orchestru Bonus. Celý víkend provází tradiční budyňská pouť.

Liberecký kraj

Letohrádky na Grabštejně

O víkendu si kastelán hradu Grabštejn u Hrádku nad Nisou připravil Letohrádky. Po oba dny vždy mezi 10. a 17. hodinou se návštěvníci mohou těšit na divadelní představení. Když jde huba na špacír, Šípková Růženka, Nejkrásnější narozeniny, ale také na kejklíře, muzikanty a šermíře. Navíc si budete moct projít v sobotu i neděli v 10 a v 11 hodin Nový zámek s vojáky a výcvikem psů. Hradem vás budou provázet kostýmované postavy a sv. Barbora, tajemná světice grabštejnská. Více najdete zde.

Sraz veteránů a prohlídky s Mikulášem na Hrubém Rohozci

O víkendu bude na zámku Hrubý Rohozec u Turnova živo. V sobotu na nádvoří dorazí ve 13 hodin veteráni a historická vozidla vyrobená do roku 1918. Přes padesát historických strojů bude spolu s jejich kostýmovanými posádkami k vidění po celé odpoledne. Navíc budou po celý víkend probíhat prohlídky oživené scénkami ze života někdejších majitelů. Podrobnější informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Historické vozy v zámeckém parku Ratibořice

Na sobotu plánují v zámeckém parku v Ratibořicích XI. setkání majitelů historických vozidel. Doprovodný program zajišťuje koncert swingové kapely Sextet. Akce začíná ve 13 hodin, v případě nepříznivého počasí se akce nekoná. Další podrobnosti najdete zde.

Noční prohlídky hradu Kost

Hrad Kost se v pátek a v sobotu otevírá návštěvníkům také ve večerních hodinách. Nebudou chybět kejklíři a můžete tu i prožít příběh Kryštofa Popela z Lobkovic. Prohlídky začínají vždy ve 20:30, 22 a 22:30 hodin. Vstupné činí 200 Kč, zlevněné je za polovinu. Dopředu se musíte rezervovat zde.

Pardubický kraj

Divadelní pouť na hradě Svojanov

Na horním nádvoří hradu Svojanov u Březové nad Svitavou se o víkendu koná Divadelní pouť. Připraveno bude také stylové tržiště s ukázkami řemesel a výtvarnými dílnami pro děti. Návštěvníci budou moci ochutnávat kuchyni našich babiček: pečené domácí placky plněné masem a zeleninou, bramboráky se škvarkama, lívance se švestkovými povidly a tvarohem, bramboračku s houbami. Více najdete zde.

Lughnasad – festival keltské kultury

V sobotu se na zámku Nasavrky uskuteční tradiční festival keltské kultury Lughnasad. Program začíná už v 9,30 hodin. Návštěvníci budou moci nakouknout do keltské vesnice, kde budou probíhat ukázky řemesel. Dále je na programu druidský obřad, tematické přednášky, divadelní představení, tradiční trhy a irské tance. Další podrobnosti najdete zde.

Návštěvníky Poličky vítá ve své rodné světničce osobně Bohuslav Martinů

Bohuslav Martinů je ve světě znám nejen svými hudebními skladbami, ale také ojedinělým místem narození. Ono ne každému se poštěstí narodit ve věži kostela, 36 metrů nad zemí. Díky speciálním prohlídkám mají opět návštěvníci rodné světničky v Poličce pocit, jako kdyby se ve dveřích minuli s rodinou Martinů. Pro ty, kteří to v měsíci červenci nestihli, jsou připravené prohlídky ve dnech od 31. července do 5. srpna. Dopředu je nutné se rezervovat. Více najdete zde.

Vysočina

Benefice na podporu Koňské záchranné stanice

V neděli se na Hospodářském Dvoře v Bohuslavicích u Telče koná benefice na podporu Koňské záchranné stanice. Výtěžek akce poputuje na pomoc zanedbaným a týraným koním. Letošní téma je Dítě a kůň. Kromě ukázek akrobatického ježdění, takzvané džigitovky je to i přirozená komunikace, tzv. horsemanship. Metodou přirozeného partnerství a jezdectví komunikuje člověk s koněm pohodlně, podle jeho přirozeného způsobu a cvičením her, čímž ho zároveň trénuje.

V rámci doprovodného programu vystoupí Tribal Dance Dianah, těšit se můžete i na Tanec s ohněm, či Míšu Šrutovou a Jiřího Koška s jejich Country dance. Připravena je autogramiáda Václava Vydry a poradenská centra trenérů přirozené komunikace a také veterinární poradna. Děti do 120 cm mají vstup zdarma. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Prázdninové prohlídky centra Brna s průvodci

Každou sobotu až do 15. září je možné vydat se s profesionálním průvodcem na dvouhodinovou prohlídku centrem města Brna. Prohlídka se koná od 16 hodin. V rámci této prohlídky se dozvíte, k čemu sloužily tzv. psí uličky, kde se prodávali vepříci nebo proč byla zbořena Královská kaple. Procházku zakončíte návštěvou Mincmistrovského sklepa a budete-li mít štěstí, mincmistr Bruno vám osobně vyrazí medaili (celý článek).

Letní filmový festival na Zámku Slavkov – Austerlitz

V pátek začíná na Zámku Slavkov Letní filmový festival. V zámeckém parku návštěvníci zhlédnou každý večer od 21 hodin celovečerní film, pokud nebude silný vítr. Vstupné na projekce činí 50 Kč, kromě filmu Líbáš jako ďábel, který je za 80 Kč. Těšit se můžete na snímky Zrození planety opic (3. 8.), Prci, prcičky: školní sraz (4. 8.), Perfect Days - I ženy mají své dny (5. 8.), Půlnoc v Paříži (10. 8.) a další. Více najdete zde.

Degustace v Jaroslavicích

V sobotu otevřou sklepy vinaři v Jaroslavicích. Návštěvníci mohou degustovat okolo 45 vzorků vín. Například pro tuto oblast typické Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, ale i méně obvyklou Pálavu a Chardonnay. Další podrobnosti najdete zde.

S cimbálovkou ve Velkých Bílovicích

V sobotu se koná setkání vinařů ve sklepní trati Pod Předníma na náměstí sv. Jana ve Velkých Bílovicích. Návštěvníky potěší cimbálová muzika a lidové písně. Akce bude zahájena v 19 hodin.

Vinohradem na kole

O víkendu se můžete projet na kole v okolí vinohradů Velkých Bílovic. Akce s názvem Vinohradem na kole bude doplněna odborným výkladem od vinaře Petra Skoupila. Sraz je na dvoře Vinařského domu ve Velkých Bílovicích v 15:45 hodin. Maximální počet účastníků je 30 osob, při nepříznivém počasí se akce nekoná. Cena 200 Kč/ osoba.

Cena zahrnuje prohlídku vinařství, degustační vzorek bílého a červeného vína před odjezdem a po příjezdu do vinařství z vinic. V případě zájmu se rezervujte na tel. 515 552 911 nebo 725 392 212. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Bouzovský mumraj aneb Markraběte Jošta turnaj

Víkend na Bouzově přinese pro malé i velké návštěvníky řemeslný jarmark, šermířská vystoupení i dobové soutěže. Program začíná po oba dny v 10 hodin, dětský karneval pak od 16 hodin. Vstup na I. nádvoří je zpoplatněn 20 Kč pro osoby starší 15 let, do 15 let 10 Kč a do 6 let zdarma. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Mafiáni v historických vozech se budou prohánět Kroměřížskem

Časy jako za legendárního Ala Capona si na začátku srpna připomenou milovníci historických vozidel v Kroměříži. Chicago a vůbec celá Amerika 20. let minulého století se proslavila nejen nechvalně proslulou mafií, ale i luxusními vozy či jedinečnou módou. Alespoň část této atmosféry se v sobotu pokusí členové Veterán klubu Kroměříž přenést do svého města na Velkém náměstí. Už popáté se tam uskuteční sraz majitelů historických vozidel Veteránem nejen Kroměřížskem s podtitulem Druhý oficiální sraz kmotrů.

Orientační jízda povede z Kroměříže nejen okresem Kroměříž, ale i Přerovskem a její celková délka je přibližně 100 kilometrů. Aktivní účastníci se začnou do centra města sjíždět už v 09:00 tak, aby o hodinu později mohla přehlídka oficiálně začít. Od 11:00 do 16:00 se historické vozy vydají na orientační jízdu regionem a hned po návratu předvedou spanilou jízdu Kroměříží.

Po celou dobu budou na Velkém náměstí připravena pěvecká i taneční vystoupení, módní přehlídka oděvů 20. a 30. let minulého století a chybět nebudou ani soutěže a hry. A kdo z návštěvníků navíc přijde oblečen ve stylu mafiánů či módy 20. let, může získat zajímavé odměny. V 16:30 poté pořadatelé vyhlásí výsledky soutěže veteránů a k závěrečné přehlídce vozů ještě zahraje kapela Black Melody Jazz band.

Znovuotevření kaple na hradu Malenovice

Sokolníci s ukázkami své práce budou ve čtvrtek 2. srpna od 10 do 16 hodin k vidění před hradem Malenovice. Pro hrad půjde o velmi slavnostní a výjimečný den, protože bude po dlouhých měsících restaurátorských a stavebních prací znovu zpřístupněna veřejnosti hradní kaple (celý článek).

Festival Jánošíkův dukát zve do Rožnova

V pořadí čtrnáctý ročník mezinárodního festivalu slovenského folklóru Jánošíkův dukát se uskuteční ve dnech 3. až 5. srpna v Rožnově pod Radhoštěm v areálu Valašského muzea v přírodě (celý článek).

Velké Karlovice ovládne Setkání řezbářů s bohatým doprovodným programem

Mimořádně pestrý začátek srpna mohou prožít návštěvníci Valašska ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Vypukne tu největší akce letošních prázdnin, která bude ve znamení tradičního Setkání řezbářů a řady doprovodných programů. Vrcholem bude tradiční nedělní pouť (celý článek).

Moravskoslezský kraj

Slavnosti guláše a piva

V Ostravě probíhají až do neděle Slavnosti guláše a piva. Každý den od 11 hodin se mohou mlsné jazýčky těšit na 13 druhů guláše a 16 druhů piv. Připraveny jsou také soutěž o pivní ceny. V pátek a v sobotu vystoupí ve Ski Areálu Skalka k poslechu i tanci živá hudba, v neděli je připravena show skupiny MaLí ŠaKali J. H. Více najdete zde.

Svátek dřeva

V sobotu oslaví v amfiteátru na Horečkách u Frenštátu nad Radhoštěm Svátky dřeva. Návštěvníci budou moci obdivovat dřevěná řemesla a firmy, které zpracovávají dřevo buď přímo, nebo se jím nepřímo zabývají. Některá řemesla si budete moci sami vyzkoušet a soutěžit ve zručnosti. Nebude chybět ani hudební doprovodný program, který završí koncert kapely Nezmaři. Další podrobnosti najdete zde.

Komentovaná vycházka o minulosti ostravských vodních mlýnů

Komentovaná vycházka s názvem Voda a město, která návštěvníky seznámí s tím, jak voda ovlivnila vznik a rozvoj Ostravy a naopak, jak město ovlivňovalo v minulosti zdejší vodu, se uskuteční v neděli 5. srpna od 16 hodin. Součástí prohlídky bude také návštěva Muzea ostravských vodních mlýnů (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám