Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pivní, dračí i hradní slavnosti, Mistrovství Evropy v MTB maratonu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpověď počasí slibuje krásný slunečný víkend. V Jablonném v Podještědí se koná mistrovství Evropy v MTB maratonu a další cyklistické závody. Na zámek Loučeň se v pátek sjedou historické automobily, v Lánech se zdarma otevírají reprezentační prostory. Za hudbou jeďte na Blatenský fest. Dračí slavnosti ožijí na Starých Hradech, pivní v Mohelnici a hradní slavnosti na Chebském hradě.

Foto: Profimedia.cz

Jablonné v Podještědí bude o víkendu hostit cyklistické závody a mimo jiné také Mistrovství Evropy v MTB maratonu.

Článek
Praha

Na Staroměstské radnici byla zahájena výstava pražských staveb

V románsko-gotických prostorách Staroměstské radnice byla zahájena výstava s názvem Na prahu Velké Prahy a dál. Návštěvníkům až do 8. července představí mnohé méně známé stavby pražských městských částí a katastrálních území mimo hlavní centrum. S architekturou Prahy seznamují čtyři tematické oddíly: Také tudy šly dějiny Prahy, Ještě před branami historické Prahy, Velké sjednocení a Od prehistorismu k mrakodrapům.

Kromě historických budov mohou návštěvníci spatřit také plastický model méně známé secesní Bílkovy vily, Paličkovy vily nebo hotelu Internacionál. Současnost reprezentuje například moderní budova Národní technické knihovny v Dejvicích nebo víceúčelový administrativní komplex BB Centrum v Praze 4. Výstava, která připomíná devadesátileté výročí vzniku zákona o vytvoření Velké Prahy, je pro návštěvníky otevřena denně do 18 hodin.

Výstava obrazů slonice Shanti

V MarthiGallery vystavují obrazy slonice Shanti ze Zoo Praha. Prodejní výstava Shanti: Tvůrčí retrospektiva potrvá do 31. srpna. Výtěžek akce půjde na ultrazvukové přístroje pro sloní zoo v Pinnawale na Srí Lance. Vstup je zdarma.

Nesmrtelné dílo malíře a člověka Josefa Čapka

Před sto dvaceti pěti lety se narodil malíř, výtvarný kritik, spisovatel a dramatik Josef Čapek (1887–1945). Národní knihovna ve spolupráci s Památníkem Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše nabízí v pražském Klementinu panelovou výstavu s přehlídkou knih i soupisy výstav a literární tvorby. Expozice trvá do 7. července (celý článek).

Středočeský kraj

Výprava do historie Jenštejnského domu 

Jak starý je měšťanský dům muzea? Kdo v historii ho obýval? Jak se v minulosti lišila práce se sbírkovými předměty od té dnešní? I další otázky zájemcům zodpoví výstava Muzea Českého krasu, která bude v Jenštejnském domě v Berouně k vidění od 14. června do 21. září (celý článek).

Historické automobily vyrazí na "závod" na loučeňský zámek

Vzpomínková jízda historických automobilů na Jiřího Kristiána Lobkowicze se uskuteční v pátek 15. června. Vozidla vyjedou v 9.30 hodin ze zámku v Praze-Dolních Počernicích, přestávku budou mít v Dětenicích u Jičína a před 16. hodinou dorazí na loučeňský zámek. Zde budou vystaveny (celý článek).

Po šesti letech se otevřou reprezentační prostory v Lánech

O víkendu se po šesti letech otevřou reprezentační prostory na zámku Lány. Veřejnost si bude moci od 9 do 18 hodin projít prostory, ve kterých prezident republiky přijímá významné české a zahraniční politiky, hostí státní návštěvy, pořádá důležitá setkání, např. Sloupovou síň, Společenský sál, Modrou jídelnu či Žlutý salón, který jako audienční prostor využíval T. G. Masaryk. Přístup do reprezentačních prostor zámku bude hlavní branou z ulice Zámecká. Vstup na prohlídku bude zdarma.

Obec Všeradice slaví 750 let vzniku

Obec Všeradice na Berounsku oslaví 750 let od vzniku. Oslavy budou probíhat 16.-17. června, a to před místní restaurací Na Růžku, v Zámeckém dvoře, na hřišti, na návsi. V neděli pak navíc i ve Vinařicích a také v místním kostele. Návštěvníci se mohou těšit například na Třehusk a Banjo Band Ivana Mládka (celý článek).

Mezinárodní setkání parních lokomotiv v Lužné u Rakovníka

O tomto víkendu 16-17. června se v Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka koná Mezinárodní setkání parních lokomotiv řady „52“. Jedná se letos o největší akci muzea a bude zde velké zahraniční zastoupení. A to z Německa, Rakouska, Polska a Slovenska. Na akci je možné přijet parním vlakem z Prahy (celý článek).

Kutná Hora zve na výstavu Europa Jagellonica

V Kutné hoře je od května k vidění rozsáhlá výstava Europa Jagellonica. Představuje umění a kulturu ve střední Evropě v době, kdy vládli Jagellonci, tedy v 15. a začátkem 16. století (celý článek).

Starostenské krásy Islandu ve špýcharu v Prostřední Lhotě

Stál jsem před nedávno rekonstruovaným a s láskou opraveným barokním špýcharem v Prostřední Lhotě. Leží, co by kamenem dohodil u slapské přehrady. Jeho obsah jsem si dokázal představit, vše, co najdete ve venkovských stodolách a půdách. Že mě dostane Island, tak to mě nenapadlo (celý článek).

Jihočeský kraj

Den města Jindřichův Hradec

V sobotu ožije Jindřichův Hradec Dnem města. Zpívat, tančit a hodovat se bude na náměstí Míru, ale i v ulicích a na hradě. Těšit se můžete na dobový jarmark, Krumlovské pištce, ohňovou i fakírskou show. Více najdete zde.

Blatenský fest

V sobotu se v Blatné koná hudební festival Blatenský fest. Na dvou pódiích vystoupí například kapely Plexis, Záviš, Bambini má bratra, Parallen, Kombajn a další. V rámci doprovodného programu se můžete zúčastnit turnaje plážového volejbalu nebo si zahrát stolní fotbálek. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím šumavských kopců - Kalovy

Nad malebným a romantickým městem Sušice se v nadmořské výšce 727 metrů nachází vrch Kalovy, kam byl v dobách před rokem 1989 vstup přísně zakázán, neboť zde byl utajený vojenský prostor (celý článek).

(Ne)nápadné proměny na hradě Švihov

V pátek se na hradě Švihov otevírá výstava (Ne)nápadné proměny – příběhy fasád švihovského hradu. Součástí akce jsou komentované technologické prohlídky s názvem Dobrodružství vápna a kamene. Speciálními prohlídkami zaměřenými na poznání tradičních řemeslných postupů, stavební historii a fasády hradu provází památkáři – specialisté na konzervaci a průzkum historických materiálů.

Venkovní výstava fotografií podrobně představí průběh a výsledky příkladné záchrany vybraných fasád švihovského hradu a na slavnostní setkání naváže speciální komentovaná prohlídka hradu, která je v limitované sérii v premiéře na hradě Švihově připravena pro letošní sezónu i pro širokou veřejnost.

U Stříbra se otevřely dva nové úseky Panevropské cyklotrasy

O víkendu vyzkoušejte alespoň část zrekonstruované Panevropské cyklotrasy u Stříbra, která vede z Prahy přes Plzeň, Norimberk do Paříže. Úsek spojující Červenou lávku přes Mži s Vranovem (přes dva kilometry) patří ve Stříbře k vyhledávaným místům pro procházky či výlety na kole. Vede přírodně atraktivním územím podél toku Mže, a proto tam není asfaltový, ale kalený povrch s jemným štěrkovým krytem. Druhý úsek, dlouhý 1,3 kilometru, vede ze Sytna do Lhoty.

Bikepark a lanovka se poprvé rozjedou

V pátek se poprvé v 9 hodin rozjede lanovka s prvními bikery a turisty na vrchol Špičáku. V sobotu přímo v areálu zahrají živé koncerty kapely Bridges Left Burning, Sour bitch a Trautenberk. Produkce začíná zhruba ve 20:30 a neplatí se žádné vstupné. "Tratě bikeparku prošly modernizací a věřím, že se nám i letos podaří překonat trvale rostoucí zájem jak bikerů, tak dalších turistů,“ uvádí spolumajitel střediska Vladimír Kasík. Po celý víkend se pak koná bikový výukový kemp Richarda Gasperottiho. Přihlásit se do něj mohou i úplní začátečníci od 15 let, včetně žen a dívek. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Hradní slavnosti

O víkendu se Chebský hrad přenese do temného středověku, na přelom 11. a 12. století, kdy na místě původního slovanského hradiště postupně vyrostl nevelký kamenný hrádek, nahrazený zanedlouho honosnou falcí zbudovanou proslulým římským císařem Friedrichem I. Barbarossou. Program začíná v 10 hodin, těšit se můžete na řemesla a ukázky vojenství s odborným výkladem. U většiny řemesel i v hradní střelnici se ovšem navíc počítá i s aktivním zapojením návštěvníků. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Letecký pohled z chrámu a hradby jako z velkofilmu

Osudová studánka, u které kníže Oldřich přinatrefil na krásnou Boženu, dub více než tisíciletý, gotická perla mající vlastnosti rozhledny, městské hradby jako z velkofilmu... Cílovými stanicemi této cesty s kamerou jsou Peruc a Louny (celý článek).

Liberecký kraj

Mistrovství Evropy v MTB marathonu 2012

O víkendu se konají cyklistické závody Malevil Cup v Jablonném v Podještědí - Heřmanice. Na programu jsou závody: Mistrovství Evropy v MTB marathonu 2012, Malevil Bike Orienteering, Dětský Malevil, Malevil Bike sprint a nově se také uskuteční Český pohár v Trialu.

V sobotu si zájemci mohou vyzkoušet a rozjezdit se na neděli v orientačním závodu Malevil Bike Orienteering. Hlavní závod startuje v neděli na náměstí v Jablonném v Podještědí, a to ve startovních vlnách od 8:30 hod. Startovní pole bude rozděleno do kategorií podle pohlaví, věku a podle toho, zda závodník má licenci, či nikoliv. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Dračí slavnosti

Máte rádi draky? V sobotu se na Starých Hradech slétnou draci, dračice i dráčkové z pohádek Archubalda I. Děti se mohou těšit na představení starohradských pohádkových bytostí, dračí oslavy, velký rytířský turnaj o ruku dračí princezny, pasování ochránců starohradských pohádek, jarmark, soutěže, hry a písničky. Program potrvá od 10 do 18 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Choceňské nebe

V sobotu se v Chocni na letišti Dvořisko slétnou ultralehká letadla, větroni, vrtulníky a další. Připraveny jsou ukázky leteckých modelářů, vyhlídkových letů, ukázky hašení letadla a podobně. Podrobnější program najdete zde.

Vysočina

Zahrádecká pouť

V sobotu začne ve 14 hodin Zahrádecká pouť v kostele sv. Víta a na bývalém náměstí zrušeného městečka Zahrádka u Ledče nad Sázavou. Program začíná mší, v 15 hodin vystoupí country kapela Kolibříci. Připravena je také výstava o novém archeologickém průzkumu prováděném v kostele při stavebních úpravách souvisejících s odvlhčením zdiva. Více najdete zde.

Jemnice opět ožije historickou slavností Barchan

V červnu po svatém Vítu se v Jemnici koná historická slavnost Barchan. Letošní vychází na víkend 15. až 17. června. Slavnost Barchan patří mezi nejstarší ve střední Evropě – slaví se již od roku 1713. Průběh oslav se změnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů (celý článek).

Jihomoravský kraj

Šlágrem zoo v Brně jsou mláďata medvědů kamčatských

Jmenují se Kuba a Toby a jsou největším lákadlem v brněnské zoologické zahradě na Mniší hoře. Mláďata medvědů kamčatských, kteří se chovají pouze v Brně, se už před publikem dokážou pěkně předvádět. O bratry se vzorně stará matka Kamčatka, která jako dospělá medvědice váží asi 400 kilogramů (celý článek).

Brno si připomene návštěvu císaře Františka Josefa I.

Uctěním vojáků, kteří padli ve všech válkách, střeleckou slavností v Pisárkách a závěrečným shromážděním v centru města, si v sobotu 16. června Brno připomene 120. výročí návštěvy císaře Františka Josefa I. (celý článek).

Mezinárodní sekání sektů

Na 8. ročník Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů v Prušánkách - Nechory vyrazte v sobotu. Na programu je napínavý sommelierský souboj, široký výběr tichých vín ze všech čtyř moravských podoblastí a hlavně pestrou škálu sektů a šumivých vín z celého vinného světa. Dále se návštěvníci mohou těšit na originální Jeňourův rautový stůl plný nových i prověřených dobrot, grilování pod širým nebem či opékané selátko a večerní zábavu při cimbálu. Samozřejmě nebude chybět několik pokusů o zápis do knihy rekordů. Podrobnější informace najdete zde.

Pochod do otevřených sklepů

V sobotu startuje pochod mezi 6. až 11. hodinou ve Vlkoši u Kyjova, v rámci akce Sklepy dokořán se tam otevře 14 sklepů mezi 12. a 19. hodinou. Na večer je připravena zábava s muzikou. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Mohelnické pivní slavnosti

V pátek a v sobotu probíhají Mohelnické pivní slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na program v areálu za bazénem Mohelnice, kde vystoupí Michal David revival, Kabát revival, dechová hudba Mohelanka, žáci ZUŠ, mohelnické mažoretky ZUŠ, mažoretky DDM Magnet Mohelnice. Vrcholem akce bude velkolepý ohňostroj. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Ve Zlatém jablku proběhnou pravé francouzské trhy

Oblíbené farmářské trhy dostanou ve zlínském obchodním centru Zlaté jablko nový rozměr. Pro všechny příznivce francouzské kuchyně a delikates jsou od čtvrtka 14. června do soboty připravené Francouzské trhy se vším, co k nim patří (celý článek).

Moravskoslezský kraj

V Jeseníkách se otevřela stezka unikátní Velkou kotlinou

Obnovená naučná stezka, která vede unikátní částí Jeseníků, se slavnostně otevřela v sobotu dopoledne v Karlově pod Pradědem za budovou bývalého polesí. Botanická nebo zoologická zahrada Jeseníků, jak se Velké kotlině přezdívá, patří k nejpozoruhodnějším a nejvýznamnějším přírodovědeckým lokalitám střední Evropy (celý článek).

Bruntál čeká maraton oslav, zúčastní se i Špinarová nebo Ztracený

Celkem tři dny potrvají oslavy, kterými si Bruntál připomene již 799. výročí od založení města. Už tento víkend do města dorazí Věra Špinarová, Marek Ztracený nebo Martin Harich. Již tradiční oslavy Dnů města Bruntálu letos odstartují již tento pátek 15. června a potrvají až do neděle 17. června 2012 (celý článek).

Komentovaná prohlídka v hornických koloniích Slezské Ostravy

O víkendu 16. a 17. června, vždy od 15.00 hodin, se uskuteční komentovaná prohlídka slezskoostravských hornických kolonií Hranečník, Salma, Aloisie a Zvěřina. Zájemci se zde budou moci seznámit s jejich stavebním vývojem a také s každodenním životem hornických rodin na přelomu 19. a 20. století (celý článek).

Havířov v květech se blíží

Šestnáctý ročník akce Havířov v květech přivítá diváky již tuto sobotu 16. června 2012. Květinový průvod bude již tradičně spojený s floristickou soutěží. Tentokrát na téma "10 divů světa" (celý článek).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám