Hlavní obsah

Tipy na víkend: Podívejte se do tunelu Blanka, na Císařské posvícení nebo na drakiády

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se veřejnosti otevírá tunel Blanka, Národní divadlo ale i řada pražských galerií. Gurmáni zajásají. V Horušanech se koná festival staročeské kuchyně, v Chrudimi bramborový jarmark, v Moravských Budějovicích Císařské posvícení a v Napajedlech gurmánský víkend. V Semilech bude víkend patřit divadelnímu festivalu Semilský paroháč. Na Vysočině a v Ostravě se konají drakiády.

Foto: Petr Horník, Právo

Prohlídka nedokončeného pražského tunelu Blanka

Článek
Praha

Den otevřených dveří tunelu Blanka

V sobotu se veřejnosti otevírá tunel Blanka. Prohlídková trasa bude otevřená od 9 do 15 hodin a povede z Letné od křižovatky U Vorlíků – vstup u stadionu Sparty - na sever směrem k Prašnému mostu, pokračovat bude k Myslbekově ulici, kde se otočí a výstup bude rampou do ulice Svatovítská.

Návštěvníci si prohlédnou hloubené tunely v milánských stěnách, ražené tříproudové tunely i stroje, které pomáhaly s těžbou zeminy. Na dotazy budou připraveni odpovídat pracovníci Metrostavu i zástupci projektanta. Trasa je dlouhá přibližně dva a půl kilometru a je bezbariérová. Více najdete zde.

Farmářské slavnosti

V sobotu se v Národním zemědělském muzeu konají Farmářské slavnosti. Jednodenní akce bude probíhat ve vnitřních prostorách muzea i na zahradě a potrvá od 10 do 16 hodin. Návštěvníky čeká pestrý program a řada doprovodných akcí. Děti si vyzkouší znalosti na farmářské stezce, prohlédnou si archeologickou vesničku s životem prvních zemědělců v Čechách. Připraveno je také malování na obličej. Celá rodina si pak může zabubnovat se šamanem, zatančit zumbu, zhlédnout představení loutkového divadla nebo si prohlédnout stálou expozici muzea „Jede traktor“ a zdejší venkovní farmu. Více informací najdete zde.

Noční prohlídka Národního divadla

Zájemcům se v pátek otevře Národní divadlo. Sraz je ve 22.30 hodin před hlavním vchodem, noční prohlídka trvá přibližně hodinu. Návštěvníci si prohlédnou základní kameny, trigy, foyer, šatny herců a mnoho dalšího. Dopředu je lepší se registrovat na mailové adrese: k.kratinova@abl.eu. Vstupné činí 200 Kč, členové Klubu pražských věží zaplatí 150 Kč. Více najdete zde.

Terakotová armáda

Legendární terakotová, neboli hliněná armáda Pchin-jin prvního čínského císaře Čchin Š'-chuang-ti (259 př. n. l. - 210 př. n. l.) je do 13. listopadu 2011 k vidění v Praze. Vystaveno je 14 soch bojovníků různých vojenských hodností a jejich koně v životní velikosti pocházející z největšího mauzolea na světě. Expozice je v Nákupním centru Eden v Praze 10, a to ve všech patrech. Vstup na výstavu je pro zájemce zcela zdarma. Celá expozice je přístupná denně od 9 do 21 hodin. (celý článek)

Galerijní víkend

Galerie 35 m2, Altán Klamovka, A.M. 180, Berlínská mode, Divo institute, Entrance Gellery, Francouzský institut, Chodovská tvrz, Meetfactory, Nová scéna Národního divadla a mnoho dalších pražských galerií se návštěvníkům zdarma otevírá v rámci akce Galerijní víkend. V jediné galerii DOX zaplatí dospělí o víkendu za zvýhodněný vstup 90 korun, děti pak polovinu. V pátek je běžné vstupné. DOX si na víkend od 14 a 16 hodin připravila speciální komentované prohlídky k expozici Luciferův efekt: střetnutí se zlem podle knihy a výzkumů psychologa Philipa Zimbarda. Podrobný program najdete zde.

Náprstkovo muzeum vystaví sbírku smutečních oznámení

Depozitáře Národního muzea (NM) ukrývají pozoruhodnou sbírku smutečních oznámení. Ta se stala součástí výstavy nazvané Ti, kteří nás předešli aneb Vojta Náprstek ve vzpomínkách, která bude v muzeu nesoucím jeho jméno od čtvrtka otevřena ke 185. výročí jeho narození. Připomíná, že právě jeho zakladatel byl velkým propagátorem kremace. Jako pražský radní dvakrát podal žádost o vybudování krematoria.

"Vládnoucí katolická ideologie Rakousko-Uherska však kremaci neuznávala. Proto Náprstek, který se jako první Čech nechal zpopelnit, musel být dopraven do německé Gothy," komentoval to generální ředitel NM Michal Lukeš.

Expozice v Náprstkově muzeu ukazuje smuteční oznámení jako dokument s velkou vypovídací hodnotou. Muzeum jich spravuje přes tisíc, mezi nimi i tiskoviny spojené s pohřby od 30. let 19. století do současnosti.

Smuteční parte se objevuje na konci 18. století a je výsadou šlechty. S rozvojem, a tím i zlevněním tisku se na počátku 19. století parte prosazuje rovněž mezi příslušníky inteligence, kléru a bohatých lidí. Více najdete zde.

Magister Kelley otevřel výbuchem Muzeum alchymistů a mágů

Těžké klepání dřevěné nohy na točitém schodišti v pražském domě U osla v kolébce je neklamným znamením. Magistr alchymie Edward Kelley stoupá do své laboratoře. Z vikýřového okna pozoruje příchod anděla Kelleyho famulus John Dee. Nedaleko od nich vyskakuje v honbě za kočkou do vzduchu císař Rudolf II. (celý článek)

Středočeský kraj

Svatební festival v Průhonicích

O víkendu se bude na zámku v Průhonicích, kde se promenovala už nejedna filmová princezna, konat svatební festival pod názvem Průhonice-svatební město. Kromě výstavy šatů, prstenů, květin a dortů proběhne módní přehlídka svatebních oblečků psů, módní přehlídka družiček, vystoupení živé hudby. Pro děti je připraven dětský koutek.

Krakonoš a Trautenberk se představí v předpremiéře na zámku Loučeň

V sobotu 15. října od 14.30 hodin dorazí na zámek Loučeň Krakonoš i s Trautenberkem. A také Anče, Kuba a hajnej. Kromě pohádky, která už je připravena, si mohou návštěvníci na výstavě prohlédnout originální kostýmy těchto stále oblíbených hrdinů. (celý článek)

Kongres čínské medicíny proti stárnutí

O víkendu se v Průhonicích koná čtvrtý česko-slovenský kongres tradiční čínské medicíny, který se letos zaměřuje na stárnutí. Na přednáškách a workshopech se odborníci i laická veřejnost dozví, jak bojovat s nespavostí, klimakteriem, ale i jak omlazuje strava či jak podpořit trávení samo-masážními technikami. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Výlov Podroužku

V rámci oslav Rožmberského roku bude v neděli v 8 hodin zahájen tradiční jihočeský výlov rybníku Podroužek u Netolic. Od 9 hodin pak začíná kulturní program a navíc si tam budete moct koupit čerstvé ryby Připravena je také prezentace rybích specialit s ochutnávkou. K poslechu bude hrát Jihočeská dechovka Rybářská čtyřka, středověká a renesanční hudba Dei Gratia - Tábor a vystoupí Spolek divadelních ochotníků Tyl Netolice. Nakonec proběhne slavnostní pasování do cechu rybářského. Více najdete zde.

V planetáriu začala výstava Hvězdy a růže

Expozice historických slunečních hodin a hvězdných glóbů, ale také modely Keplerových mnohostěnů či snímky historických astronomických přístrojů si mohou prohlédnout návštěvníci výstavy Hvězdy a růže aneb Hvězdářství za časů posledních Rožmberků. Ve Hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích výstava potrvá do února.

Rožmberská kunstkomora ukrývala pozoruhodné vědecké přístroje včetně výrobků císařského dodavatele Erasma Habermela. Sluneční hodiny v renesančních dobách ukazovaly čas a zároveň předváděly úroveň řemesel. Vstup na výstavu je volný.

Plzeňský kraj

První festival staročeské kuchyně

V Horušanech se bude v sobotu konat první festival staročeské kuchyně, který má mimo jiné za cíl utužit sousedské vztahy ve vsích v regionu. Akce nazvaná C. a k. kuchyně aneb Jak vařily naše babičky je připravená na odpoledne v hospodě v Horušanech.

Přihlášená jídla, pokud možno ve staročeském nádobí, musí lidé přinést ho hospody mezi 12 a 14 hodinou. Vítězné pokrmy vybere porota deseti kuchařek oblečených v dobových selských oděvech. Návštěvníci mohou ochutnat všechny dodané výtvory.

Mezi tipy na jídla patří například šišky, placky, kyselo, kulajda, cmunda, kapr na různý způsob, merenda s rozpekem, koblihy, boží milosti, havířina, kuba, šoulet, lívance, lepenice a krajové speciality, jako jsou šumprdlíky, křehkovice a rozmíchánky.

Rychle do Plas, než je zavřou

Obrovský komplex plaského kláštera nejen že omšele působí, on takový je. Bohužel. Nevídané architektonické dílo, s obrovskými prostorami, neuvěřitelným teplovzdušným i odvodňovacím zařízením. Stojí za navštívení, končí sezóna, zavírá se! (celý článek)

Cestovatelský festival

V klášteře Plasy probíhá do pátku mezi 10 a 16 hodinou Plaský Vandrovník - cestovatelský festival. V konventu zimního refektáře se koná fotografická výstava s putováním po hvězdách. V kině Plasy se promítají dokumenty o okolí Plas a putování po světě. Více najdete zde.

Výstava Adolfa Loose

Výstava v Západočeské galerii v Plzni ukazuje zatím nepublikované archivní dokumenty, snímky staveb a unikátní fotografie interiérů od Adolfa Loose. Autorům výstavy se podařilo shromáždit informace o všech realizovaných a nerealizovaných dílech, a to včetně návrhů, na nichž se Loos podílel pouhými konzultacemi. Expozice je chronologicky řazena. Obsahuje i projekty, které se v důsledku rozhodnutí investorů uskutečnily pod vedením jiných stavitelů či architektů, včetně staveb, u nichž Loosovo autorství nebylo potvrzeno. Výstava potrvá do 8. ledna 2012. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Zamykání lesa a poznávání hub

V sobotu se v 9.30 hodin pod Chebským hradem u dřevěné kryté lávky přes řeku sejdou malí a velcí milovníci lesa - vydají se na zamykání lesa. Půjdou směrem k Myslivně, lesem po vrstevnicové cestě na vrchol Zelené hory a zpět do Chebu přes zátiší. Na vrcholu Zelené hory bude symbolicky uzavřen les. Po cestě budou poznávat houby v rámci Houbařské exkurze. Průvodcem bude Jiří Pošmura a Pavel Syřiště z Mykologického kroužku Slavkovský les. Pošmura tel.: 723 091 620.

Ústecký kraj

Večerní prohlídky zámku Ploskovice

V sobotu večer se veřejnosti otevírá zámek Ploskovice. Večerní prohlídky zámeckých interiérů a umělých vodních jeskyní grott začínají v 18 a 21 hodin. Na zámku potkáte původní obyvatele zámku ale i nadpřirozené bytosti. Vstupné činí 100 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 70 Kč, do 6 let mají vstup zdarma. Dopředu se raději rezervujte na tel. 419 749 092 nebo emailu: zamek.ploskovice@usti.npu.cz. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Semilský paroháč

Od čtvrtka do soboty bude patřit KC Golf a sál radnice v Semilech přehlídce divadelních, loutkářských a hudebních souborů s tradičním průvodem a máčením poroty v Jizeře. Zahájení se ujmou skupiny tanečnic z Dánska, po nichž následuje premiéra domácího divadelního souboru s hrou dánského dramatika L. Horberga Pepe z Kopce. Podrobný rozpis programu najdete zde.

Královéhradecký kraj

Den stromů na Zámku Potštejn

V sobotu oslaví na zámku Potštejn Den stromů. Ekologicky a filosoficky laděná akce začíná ve 14 hodin a je pro všechny zdarma. Letos je na programu čtení básní z knihy „Den stromů“, výsadba nového stromku v zámeckém parku, promítání unikátního snímku Giona Jeana „Muž, který sázel stromy“ a nově pro děti jsou přichystány hry na podporu správného třídění odpadu. Více najdete zde.

Hubertova jízda

Tradiční Hubertova jízda se pojede v sobotu v Rokytnici v Orlických horách. Letos se kromě jízdy koná i slavnostní ukončení v 17 hodin na rokytnickém zámku, kde bude vyhlášení vítězů a po nástupu i slavnostní přípitek. Těšit se můžete na soutěž v hledání pokladů, buchtičkovou a steakovou přestávku. Podrobnější informace najdete zde.

Pardubický kraj

Bramborový jarmark

V sobotu se na Resslově náměstí v Chrudimi uskuteční bramborový jarmark. Od 8 do 12 hodin se budou brambory vyvářet, vyřezávat, ale také jen prodávat. Více najdete zde.

Marionety končí na Lanškrounském zámku

V pátek od 19.30 hodin se koná derniéra představení Marionety s.r.o. V sále lanškrounského zámku má tak veřejnost poslední možnost zhlédnout příběh o lidech, loutkách a krajině v podání Divadelního souboru Gymnázia Lanškroun Škeble. Více najdete zde.

Vysočina

Císařské posvícení

Od čtvrtka do neděle se v Městském kulturním středisku Moravské Budějovice koná Císařské posvícení. S programem se zapojí také Muzeum řemesel a zámek, kde proběhnou hrané kostýmové prohlídky v podání První kočovné, herecké, divadelní, moravskobudějovické amatérské společnosti Evžena Humpla (dopředu je třeba se objednat na tel.: 731 011 847) Vstupné: 80 Kč, děti v doprovodu rodiče zdarma. V sobotu od 14 hodin půjde městem průvod, který vyjde od Penny, přes nám. Míru do ulice Purcnerova. Více najdete zde.

Drakiády

V sobotu se konají na Vysočině hned dvě drakiády. První s názvem Větru zdar a drakům zvlášť začíná od 13.30 hodin v areálu letiště Henčov u Jihlavy. Připravena je i ukázka modelů leteckých modelářů, létání s draky, netradiční dračí soutěže pro děti i dospělé. Startovné je 40 Kč. Více najdete zde.

Druhá začíná ve 14 hodin na vrchu Skalka v Jihlavě. Jmenuje se Vzhůru do oblak a děti budou moct soutěžit o draka s nejdelším ocasem, nejhezčího draka Vysočiny a

nejoriginálnějšího draka. Dále si děti vyzkouší hod bramborou na cíl, běh do kopce na čas a další. Pro všechny bude připraven teplý čaj nebo káva.

Jihomoravský kraj

Slatinský košt vín

V Brně-Slatině si v sobotu přijdou na své milovníci vina, koná se zde Slatinský košt vín. Akce začíná v 15 hodin ve Slunečním dvoře. Na programu je cimbálová muzika Vonica z Krumvíře. Vstupné činí 200 Kč na osobu.

Ochutnat bude moct z více než 140 druhů vín od předních moravských vinařů: Moravíno Valtice, Vinařství Baloun, Vinařství Krist, Vinařství Metroflora, Vinařství Rovenius, Střední vinařská škola Valtice, Vinařství Čech, Vinařství Leoš Horák, Malý vinař Ing. František Mádl, Moravčíkova vína, Vinařství Žídek, Vinařství Maděrič, Vinné sklepy Valtice, Víno Rakvice, Vinařství Vajbar Bronislav, Vinařský dům Jan Stávek, Vinařství Zborovský, Vinařství Jurák a Heřman. Další podrobnosti najdete zde.

Burčákové slavnosti

V sobotu se zastavte v Klentnici, kde se od 16 hodin konají první Burčákové slavnosti. K ochutnání budou minimálně čtyři druhy burčáků, které budou nabízeny jak k ochutnání, tak k prodeji. Těšit se můžete také na county-folkovou kapelu. Vstupné na akci je dobrovolné. Více najdete zde.

Boskovice nabídnou výlet do historie i klidnou přírodu

Hrad, zámek, židovské město, čarokrásná příroda. To je jen zběžný popis Boskovic, města ležícího na samém severu Jihomoravského kraje. (celý článek)

Olomoucký kraj

Podzimní Flora představí pestrou paletu barev

Špičkovou produkci domácích i zahraničních pěstitelů ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků představí podzimní zahradnický veletrh Flora, který se uskuteční od 13. do 16. října na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Podzimní Floru tradičně doprovodí zahradnické trhy a festival gastronomie a nápojů Olima. (celý článek)

Zlínský kraj

Zámek Napajedla bude patřit gurmánům

Pro milovníky dobrého jídla a pití připravuje zámek v Napajedlech velkou akci nazvanou Gurmánský víkend. Uskuteční se od soboty 15. října do neděle 16. října. Během akce se mohou lidé těšit na gurmánské trhy s ochutnávkou delikates. Připraveny budou i ukázkové zámecké kurzy vaření nebo brunch. (celý článek)

V Modré lze nahlédnout až do časů Velké Moravy

Na dohled je Uherské Hradiště, ještě o něco blíž je Velehrad. V okolí se mírně vlní krajina, západním směrem se nadechuje o poznání víc a vytváří Chřiby, návštěvníci se tu pohybují mezi vinicemi a blíží se do místa, kde už na ně čekají obyvatelé z časů Velké Moravy. Cesta se propadá o takových dvanáct třináct staletí do hlubin času. (celý článek)

Jubilejní výstava vánočních ozdob představuje ve Vizovicích trendy i klasiku

Galerie Mariette ve Vizovicích otevřela svou tradiční, letos již desátou, Vánoční výstavu. Její rozsah, zaměření na tuzemskou produkci a zpracování je v rámci České republiky unikátní. Až do 23. prosince zde mohou návštěvníci denně od 9 do 17 hodin načerpat inspiraci pro zimní výzdobu. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Komentovaná vycházka zavede návštěvníky do Bělského lesa

V rámci cyklu komentovaných vycházek za zajímavými místy obvodu Ostrava-Jih se v sobotu a neděli 15. a 16. října, vždy v 9.30 a 14.30 hodin, uskuteční komentovaná vycházka Bělským lesem. (celý článek)

Drakiáda

V Ostravě - Porubě se bude soutěžit o nejpěknějšího a nejlépe létajícího draka. Účastníci Drakiády mají sraz v sobotu v 13.30 hodin u střediska M. Majerové. Odtud se pak vydají do areálu VŠB. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám