Hlavní obsah

Chodník na Sněžku je kvůli přetíženosti přístupný jen jednosměrně

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přetíženost jedné ze čtyř výstupových cest na nejvyšší českou horu - 1602 metry vysokou Sněžku - řetězy lemovaného chodníku, donutila polské ochranáře opět k činu. Správa polského Krkonošského národního parku (KRNAP) omezila provoz na stezce od Slezského domu a místa, kde dříve stávala Obří bouda, jednosměrně pouze pro výstup.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Řetězový chodník na Sněžku bude přístupný do konce srpna pouze pro výstup.

Článek

Turistům plánujícím po stezce lemované řetězy sestoupit a pokračovat Obřím dolem do Pece pod Sněžkou nebo přes Úpské rašeliniště k Luční boudě, zůstává oblíbená trasa do konce letních prázdnin uzavřena.

„Mohou ale volit souběžnou Jubilejní dlážděnou cestu úbočím Sněžky,“ informoval mluvčí české Správy KRNAP Radek Drahný. Provoz na uzavřené stezce budou během omezení kontrovat polští i čeští strážci národního parku. „Opatření tohoto druhu se dělá pravidelně od roku 2008 a je plně v kompetenci polských kolegů,“ přiblížil Drahný.

Ostatní trasy na české straně od Pomezních bud a Růžové hory končící na vrcholu Sněžky zůstávají bez omezení. Redukci počtu návštěvníků procházejících po horské turistické stezce bylo nutno i letos provést, protože úzký horský chodník zůstává v letních dnech přetížený neúměrným množstvím turistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám