Hlavní obsah

Tipy na víkend: Plesová sezóna, maraton v garážích, zabíjačka a ledové sochy

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Plesová sezóna v plném proudu vyzve o víkendu tančící páry v Jihlavě, Plzni, Liberci i Praze. Děti mohou opět vyrazit v maskách na karnevaly. Mrazivé počasí slibuje dobré podmínky pro lyžaře, ale i obdivovatele ledových soch na Pustevnách. V sobotu se v Českých Budějovicích poběží netradiční maraton v podzemních garážích. Gurmáni se sejdou na pražském náměstí Míru na veřejné zabíjačce.

Článek
Středočeský kraj

Poodhalte tajemství tří mníšeckých věží i se svými dětmi

Prohlídky nazvané Tři věže s výtvarným ateliérem jsou na mníšeckém zámku určeny dětem od 3 do 9 let, ale zaujmou i starší děti. Zájemci mohou navštívit i klasickou prohlídkovou trasu, k níž patří reprezentativní prostory i soukromé pokoje Kastů, kteří zde žili před sto lety. (celý článek)

Křivoklát láká i v zimě

Podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů – tzv. klátů – prý získal název Křivoklát, jeden z největších a nejzachovalejších hradů u nás. Vloni oslavil 900 let své existence, a přestože tu letošní turistickou sezónu oficiálně zahájí až 26. března, pro zájemce je dávné sídlo českých panovníků otevřeno už od ledna.(celý článek)

Šachová simultánka v Lidicích

V galerii Památníku Lidice se v sobotu od 11.00 hodin uskuteční turnaj mladých šachistů ve věku do 18 let. Hráči se utkají na 20 šachovnicích v simultánní partii s mezinárodní velmistryní Kateřinou Němcovou a světovým velmistrem Anatolijem Karpovem. V závěru turnaje se Karpov exhibičně utká s Němcovou. Program bude probíhat do 16 hodin. Podrobné informace najdete zde.

Fantomas na zámku Loučeň

Zámek Loučeň zve návštěvníky během ledna na detektivní zážitky s Fantomasem. Právě on pomůže poodhalit tajemství knížecího rodu Thurn - Taxisů, který vlastnil zámek ve 20. století. Fantomas si z diváků vytvoří své asistenty. Provede je zámkem, aby mu pomohli přijít na kloub dávné záhadě spojené s dobou Thurn - Taxisů v Loučni.

V první části prohlídky se podíváte pod pokličku dávného příběhu. Ve druhé části prohlídky pak pomůžou návštěvníci Fantomasovi, který je během prohlídky neztratí ani na minutu ze svého dohledu, vypátrat velkou neznámou, která se k tomuto dávnému příběhu pojí.

Interaktivní prohlídku můžete na vlastní kůži vyzkoušet každou sobotu či neděli do konce ledna, vždy v čase od 10 do 16 hodin. Návštěvníci ale musí splňovat dvě podmínky: věk od 3 do 93 let a chuť spolupracovat s Fantomasem, který bude o víkendu na zámku průvodcem. Další podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Akvarijní a terarijní trhy

V sobotu od 9 do 12 hodin se sjedou chovatelé z okolí Liberce, kde se v Centrum Babylon budou konat Fauna trhy. Zájemci si mohou koupit či prodat terarijní a jiná zvířata, akvarijní ryby, potřebnou techniku, krmný hmyz, hlodavce a také související literaturu. Součástí programu bude také bezplatné veterinární poradenství. Bližší informace najdete zde.

Taneční odpoledne

Tancechtiví nadšenci nechť vyrazí v neděli na Taneční odpoledne s Libereckými harmonikáři. Program v Kulturním a společenském centru Lidové sady v Liberci začíná ve 14 hodin. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Noční prohlídky zámku Děčín

Na zámku Děčín se v pátek večer ponoří do časů hraběte Maxmiliána Thuna. Noční prohlídky začínají na prvním nádvoří v 18, 18.30  a 19 hodin. Vstupenky je nutné si dopředu rezervovat. Bližší informace najdete zde.

Maškarní a dětské karnevaly

V sobotu můžete vzít děti na Maškarní karneval v Domu dětí a mládeže Letná v Děčíně. Zábavný program začne v 15 hodin. Na neděli připravil Rumburský dům kultury dětský karneval. Ve velkém sále začne diskotéka ve 14.30 hodin. Budou se hodnotit nejpovedenější masky, soutěžit o hodnotné ceny a vystoupí i revival Hanny Montany. V neděli si připravili od 15 hodin Dětský maškarní bál také v Domě kultury v Teplicích.

Plzeňský kraj

Plzeň bude mít ples v andělském stylu

Ve znamení andělů, kteří město provázejí po staletí, se letos ponese sedmý reprezentační ples Plzně, který se koná v Měšťanské budově tento pátek.

Už příchod na ples předznamená nebeskou atmosféru - budova Měšťanské besedy bude nasvícená zářivou modrostříbrnou barvou. Vchod prosvítí zlatostříbrný kužel světla. "Velký sál by měl na návštěvníky působit jako opravdový nebeský ráj. Celá podlaha bude pokryta suchou mlhou až do výšky 30 centimetrů, což navodí pocit chůze a tance v oblacích. Využijeme také efektu padajících hvězd," popsal Petr Kukla z pořádající agentury. Na dvoře dovedou tanečníky ohně a barevné kouře k replice andělíčka, kde si mohou zapálit svoji svíčku a tajně vyslovit přání.

Na plese vystoupí baletní soubor Divadla J. K. Tyla, k tanci zahraje orchestr Václava Hybše a hosty budou umělci, kteří podpořili kandidaturu Plzně na Evropské hlavní město kultury 2015, Lubomír Brabec, Stáňa Fořtová-Topinková či Martin Stránský.

Show čtyřkolek na Šumavě

Na šumavském Špičáku se v neděli v dolní části areálu uskuteční show čtyřkolek, které si budou moct vyzkoušet i návštěvníci. Program začíná od 9.30 hodin.

Na Špičáku se stejně jako na dalších českých horách výrazně ochladilo. Teploty se drží pod bodem mrazu už i přes den jak na vrcholu Špičáku, tak i v dolní části u nástupu na lanovku. Prozatím také napadlo cca 5 cm přírodního sněhu a stále zde s přeháňkami sněží.

V areálu také již startují časově delší etapu technického zasněžování. „ Předpověď je příznivá, má být trvale mrazivo. Na současný sedmdesáticentimetrový podklad proto postupně přibude 20 až 30 cm technického sněhu, plus to co připadne. Lyžaři si díky tomu určitě polepší,“ uvedl majitel zimního střediska Vladimír Kasík.

Jihočeský kraj

 Hradní muzeum v Českém Krumlově zahájilo provoz

V Českém Krumlově se pro veřejnost otevřelo nové Hradní muzeum, jehož hlavní předností je celoroční provoz oproti dalším částem zámku. Muzeum představuje exponáty ze zámeckých depozitářů a připomíná nejvýznamnější události, vztahující se k rožmberským, eggenberským a schwarzenberským vlastníkům krumlovského panství. Podrobné informace najdete zde.

Maraton v podzemních garážích

V Českých Budějovicích se v sobotu bude sportovat v netradičním běžeckém závodě. Už počtvrté se bude soutěžit v podzemní garáži místního Mercury centra. Program začíná v 10.30 hodin.

Maraton odstartuje ve 12 hodin, soutěžící musí splnit 63 okruhů za 5 hodin. Pro všechny příchozí je připraven Open závod pro děti i dospělé, poběží se pět různých okruhů. Závodníci se mohou těšit, že je nerozhází sníh, zima ani protivítr. Bližší informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

 Adrenalin v novém snowparku Čihalka

S dobrou předpovědí počasí na víkend stojí za to se vypravit na hory. V Orlických horách stále leží dostatek sněhu. A pokud stále váháte, kam se vydat, podívejte se do nového snowparku Nugget Snowpunx- Čihalka. Pro sportovce zde připravili řadu nevšedních překážek od kickerů až po raily. Další informace najdete zde.

Kraj Vysočina

Ples moravských kováren

V sobotu se od 19 hodin bude plesat ve společenském sále DKO Jihlava. V 19 hodin zde začíná 37. ples moravských kováren. Účinkovat bude hudební skupina Timbre - music, mažoretky, Chebejet (akrobatická gymnastika) a oficiální revival Michala Davida. Večer zakončí bohatá tombola. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

 Výstava Josefa Lady

Až do neděle máte poslední možnost navštívit výstavu Josefa lady v Muzeu Svitavy. Josef Lada, český karikaturista, knižní ilustrátor, kreslíř, scénograf, spisovatel a malíř světového významu, patří mezi nejznámější české umělce. Jeho obrázky zasněžených kopců a hrajících si dětí připomínají všem ideální zimní počasí, přezdívané jako "Ladovská zima".

Olomoucký kraj

Večerní pochod okolo Helfštýna

V pátek startuje v 17 hodin 6. ročník tradičního pochodu okolo hradu Helfštýn. Sraz je u pavilonu SVČ v Komenského sadech 1334 v Lipníku nad Bečvou, kde budou rozdány startovní kartičky. Cestou k hradu si účastníci vyzkoušejí plnění vtipných úkolů. V cílové stanici v restauraci Pod Hradem v Týně nad Bečvou zahraje k poslechu a tanci kapela Dallas.

Zlínský kraj

Zimní procházka Valašským muzeem v přírodě

Nejstarší muzeum tohoto typu v České republice se rozkládá na levém břehu Rožnovské Bečvy v Rožnově pod Radhoštěm. Valašské muzeum v přírodě je Národní kulturní památkou. Pod svou ochranou má čtyři přírodní komplexy. V Rožnově na sebe navazují Dřevěné městečko, Valašská dědina, Mlýnská dolina a na beskydských kopcích Pustevny, kde se nacházejí vzácné stavby. (celý článek)

Gurmánský víkend s hovězím

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích si na tento víkend připravil gurmánský víkend zaměřený na Flákoty z hovězího. Speciality budou k dostání od čtvrtku do neděle v Gril srubu Razula u hlavní sjezdovky Razula, v dalších dnech bude ve srubu obvyklý provoz. Další informace zde.

Karneval na zámku

V pátek se na zámku Vsetín uskuteční od 15.30 hodin dětský karneval. Děti se budou moct pohybovat v prostorách zámku a budou plnit různé úkoly. U vstupu dostanou kartičku, na kterou na každém stanovišti dostanou razítko. Stanoviště budou i v patře, kde jsou stálé expozice a zajímavé výstavy.

Karlovarský kraj

Maškarní karneval v Chebu

V produkčním centru Kamenná v Chebu se v sobotu od 15 hodin koná tradiční maškarní karneval. Mezi účinkujícími vystoupí Taneční oddělení ZUŠ Cheb, Berta Majerníková, odpolednem provede Jindřich Skopec. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Svatební květinová přehlídka

Ve Znojmě se v pátek uskuteční svatební květinová přehlídka, která začíná v 16.00 hodin v Radniční pasáži na Obrokové ulici číslo 10. Kromě krásných květin se můžete těšit na krásné šaty i nevšední líčení. Další informace zde.

Maškarní bál v Hodoníně

Sobotní večer se bude od 19 hodin plesat na Maškarátu aneb divadelním maškarním bále v Hodoníně. K tanci a poslechu zahraje skupina NOTA BENE, připravena jsou humorná vystoupení divadelníků. Vstup bude pouze v maškarních kostýmech.

Moravskoslezský kraj

Za ledovými sochami na Pustevny

Těhotná paní Radegastová, bohyně pohlavních nemocí Chlamýdie či Tající vločka vévodí výstavě jednoho z nejznámějších lyžařských areálů na Moravě v beskydských Pustevnách. O víkendu by se mělo ochladit, na horách je stále dostatek sněhu, tedy ideální podmínky pro lyžování (celý článek).

Praha

Sobotní veřejná zabíjačka na Náměstí Míru

Radnice druhé městské části uspořádá na náměstí Míru veřejnou vepřovou zabijačku. Lidé na akci "Hody na Míráku" mohou ochutnat tradiční zabijačkové speciality a podívat se, jak je řezníci připravují.

Návštěvníky bude čekat v sobotu několik stánků, v nichž jim restaurace nabídnou zabijačkové pokrmy za jednotnou cenu 30 korun. "Sehnali jsme i vyhlášeného řezníka, který předvede, jak se co vyrábí," uvedl tajemník úřadu Michal Kopecký. Podle původních plánů mělo být na místě poraženo živé prase, od toho ale raději pořadatelé ustoupili.

Podle Palusky je smyslem akce oživit některé podnikatelské aktivity a ukázat lidem tradici, která k zimnímu období patří. "Napadlo mě to, když mi můj syn řekl, že nikdy neviděl zabijačku," řekl Paluska.

Do Světozoru na „pražské šortky“ - festival krátkých filmů

Šestý ročník Festivalu krátkých filmů Praha se koná od středy do neděle v kině Světozor. O hlavní cenu spojenou s odměnou 5 tisíc eur bude soutěžit patnáct snímků z celého světa včetně Indie, Íránu nebo Thajska. (celý článek)

Ornitologické a večerní procházky v zoo

Pražská zoo v Tróji si pro návštěvníky připravila hned několik vycházek s výkladem. V pátek a v sobotu se konají tradiční večerní prohlídky od 17.30, 18 a 18.30 hodin, s tím, že první čas je vyhrazen pro rodiče s dětmi. Předem se musíte telefonicky nebo emailem objednat. Milovníci ptactva se v sobotu ve 12 hodin sejdou u zrekonstruované Velké voliéry, kde představí supy a luňáky průvodce s dalekohledem, aby si mohli všichni supy dobře prohlédnout. Navíc se můžete vydat v sobotu na komentovaná krmení tučňáků v 11 hodin a odpoledne pak na krmení ptáků v pavilonu Sečuán v 15 hodin. Podrobné informace najdete zde.

Olšanským hřbitovem po stopách historie slavných osobností

Olšanské hřbitovy jsou se svými 50 hektary největším pražským hřbitovem. Za tři století svojí existence tady byly pochovány více než dva milióny mrtvých. Je to také jediný hřbitov v Praze, kde je naučná stezka. A projít se dá i v zimě. (celý článek)

Plesová sezóna

V pátek se mohou vydat tančící páry na tradiční myslivecký ples v hotelu Olšanka na Žižkově, který začíná ve 20 hodin. Ve stejný den a čas se koná fotbalový ples v Lidovém domě Kbely. S dětmi pak můžete v sobotu vyrazit na Maškarní rej se soutěžemi, výtvarnou dílnou a pohádkou Tři vlasy děda Vševěda od divadelní společnosti Kejklíř. Rej začne v 15 hodin v Dům dětí a mládeže Jižní Město.

Přečtěte si také: Ze zasněžených sjezdovek rovnou do teplé koupele
I když se venku oteplilo a v nížinách sníh roztál, na horách je ho stále dost. Alespoň na alpských kopcích určitě ano. Přehled lyžařských středisek v Rakousku, Švýcarsku, Itálii, ale i na Slovensku najdete v deníku Právo v pátek 21. ledna v příloze Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Křivoklát má co nabídnout i v zimě

Podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů – tzv. klátů – prý získal název Křivoklát, jeden z největších a nejzachovalejších hradů u nás. Vloni oslavil...

Výběr článků

Načítám