Hlavní obsah

Ve Světozoru začínají „pražské šortky“ - festival krátkých filmů

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý ročník Festivalu krátkých filmů Praha se koná od středy do 23. ledna v kině Světozor. O hlavní cenu spojenou s odměnou 5 tisíc eur bude soutěžit patnáct snímků z celého světa včetně Indie, Íránu nebo Thajska.

Článek

„Festival je v národním měřítku výjimečný tím, že je zaměřen na krátké hrané filmy. V Čechách jsou sice festivaly, které v programu krátké filmy uvádějí, ale jedná se o filmy studentské nebo animované. Rád bych návštěvníky pozval na mezinárodní soutěž, která odráží současný světový vývoj v kinematografii krátkých hraných forem,“ uvedl prezident Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Jiří Bartoška. Karlovarský festival, který se bude letos konat od 1. do 9. července, "pražské šortky" zaštiťuje.

V nesoutěžních sekcích se představí mimo jiné filmy z frankofonní části Belgie a také izraelské snímky, které slavily úspěchy na významných festivalech.

Netradiční muzikály i mezilidské vztahy

Tematická sekce Muzikál expres uvede netradiční muzikály a v programu Velmi křehké vztahy se bude šest snímků zabývat mezilidskými vztahy.

Uvedeny budou rovněž nejnovější české filmy – tři z pražské FAMU (kupř. People Involved režiséra Jana Těšitele) nebo hořká komedie Jana Vejnara Automatic for the People, která vznikla jako studentský počin na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku.

Filmy Chytilové i Zemeckise

Nebudou chybět experimentální počiny ani krátká díla dnes již slavných režisérů – do sekce První podání byly zařazeny film Věry Chytilové Kočičina (1960) nebo jeden z prvních filmů oscarového režiséra Roberta Zemeckise Pole cti z roku 1973.

V mezinárodní porotě zasednou švýcarská režisérka Eileen Hoferová, izraelská režisérka Hagar Ben-Asherová, ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle nebo fotograf Václav Jirásek. Vedle hlavní ceny a dvou zvláštních uznání bude udělena Cena diváků. Vstupenky na jednotlivé bloky stojí 70 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Festival krátkých filmů bude v lednu

Již 6. ročník Festivalu krátkých filmů Praha, pořádaný organizátory MFF Karlovy Vary, se uskuteční od 19. do 23. ledna v pražském kině Světozor. Představí...

Přehled hudebních festivalů pro nový rok

Rockeři i příznivci okrajových hudebních žánrů si mohou pro nadcházející rok opět vybrat z nabídky festivalů, které každoročně lákají tisíce návštěvníků.

Výběr článků

Načítám