Hlavní obsah

Jak si užít Velkou čínskou zeď na maximum

Novinky, Bára Fialová

Velká čínská zeď, jeden z divů světa, který lidstvo nepřestává uchvacovat. Je největší stavbou všech dob. Dokonce se o ní svého času říkalo, že je vidět z vesmíru, ale nebyla to tak úplně pravda.

Foto: shutterstock.com

Zeď má i svou temnou stránku. V nelidských podmínkách zemřel při její stavbě podle některých odhadů až milión dělníků.

Článek

Fakt, že Velkou čínskou zeď ve skutečnosti stěží rozpoznáte z oběžné dráhy Země, natožpak z vesmíru, jí na atraktivitě neubírá. Práce na impozantním opevnění započaly za doby Prvního císaře Čchin Š'-chuang-ti 200 let před naším letopočtem. V budování zdi do podoby, jak ji známe dnes, pokračovala dynastie Ming od 14. století. Jejím hlavním účelem bylo ochránit Čínu před nájezdy kočovných Mongolů. Zeď se všemi odbočkami dosahuje délky přes 8000 kilometrů a táhne se od pouště Gobi až k Pochajskému zálivu na východě Číny.

Foto: shutterstock.com

Ve dnešní době slouží jako turistická atrakce, nejnavštěvovanější místa se nacházejí v okolí Pekingu. Právě díky dobré dopravě z centra hlavního města láká nejvíce Číňanů i zahraničních turistů část zdi zvaná Badaling.

Cesta z města

Cesta do Badalingu není na čínské poměry vůbec složitá, z Pekingu vás sem dopraví jeden autobus. Je dobré vyrazit ještě před ranní dopravní špičkou. Metrem dojedete na stanici Jishuitan a odtud pokračujete pěšky na autobusové nádraží Deshengmen. A pak už hurá do zahuštěného čínského provozu.

Foto: shutterstock.com

Po přibližně hodinové jízdě jste na místě. Ve všudypřítomných stáncích s jídlem si dejte něco na posilněnou – třeba kuřecí pařáty, které Číňané s oblibou svačí – a pokračujte k hlavní bráně. Cestou si ještě dokupte dostatek vody, bude se vám hodit.

Jižní část Badalingu

Doporučujeme vydat se hned za vchodem nejdříve doleva a projít si jižní část zdi, vyhnete se tak tlačenici – většina návštěvníků naštěstí pokračuje rovnou doprava, na sever. Není tu tolik lidí, vlastně na úplném konci jsme byli skoro sami. Naskytnou se vám odtud překrásné výhledy na vzdálené části stavby, které ocení především fotografové. Po cestě jsou postavené altánky, ve kterých si člověk může odpočinout a na chvíli uniknout slunečnímu žáru (tato útočiště ocení hlavně ti, kdo Čínu navštíví v létě). Východní část bohužel netvoří okruh, takže se zpátky budete muset vrátit stejnou cestou.

Foto: shutterstock.com

Fronta na Velké čínské zdi

Pro začátek je dobré vědět, že v severní části Badalingu bude hodně (opravdu hodně!) lidí, a raději se na to trochu psychicky připravit. V některých užších částech se stalo, že jsme čekali několik desítek minut v davu, než se nám podařilo projít.

Foto: shutterstock.com

Nejvíce lidí se vždycky vyrojí u východů z lanovek a v blízkosti hlavního vstupu. Pokud překonáte tato místa a budete pokračovat po okruhu dál, dav postupně prořídne a odlehlejší části si užijete téměř bez lidí.

Chce to pořádné boty

Jít na celodenní výlet na Velkou čínskou zeď je trochu náročnější. Některé úseky jsou tak strmé, že při chůzi skoro kloužete dolů. Někde jsou zase naopak schody a pak cesta vede kolmo nahoru a dolů a poměrně dost z toho mohou bolet kolena. Vezměte si proto pořádnou obuv, jinak to vaše nohy odnesou.

Foto: shutterstock.com

Výlet na Velkou čínskou zeď pro mě byl zážitkem na celý život. Pokud by vám oblíbená část Badaling připadala přece jen příliš turistická a rušná, existují i další úseky zdi, které jsou hůře přístupné a díky tomu o poznání méně navštěvované. Patří mezi ně například Jinshanling a Mutianyu.

Inzertní sdělení:

Letovisko San Pedro del Pinatar je výjimečným místem pro dovolenou. Na březích zdejší laguny Mar Menor totiž najdete proslulé bahenní lázně, kterým se trefně přezdívá „Mrtvé moře Evropy”. A vy zde můžete s cestovní kanceláří Delfín travel strávit nezapomenutelnou dovolenou.

Relaxujte v lázních pod širým nebem a oddávejte se bahenním zábalům, které jsou prospěšné nejen pro vaši pokožku, ale i pro duševní pohodu. Čistý mořský vzduch bohatý na jód udělá dobře nejen alergikům a astmatikům. Navíc si užijete i odpočinek a koupání na plážích Středozemního moře.

Související témata:

Výběr článků

Načítám