Hlavní obsah

Hon na velryby láká turisty do kanadského Québeku

Novinky, Tereza Cepková pro Delfín travel

Vynechat při cestě za přírodními krásami Kanady nejvýchodnější část země by byl hřích. Unikátní atrakce québecké provincie lákají turisty z celého světa – setkáte se zde tváří v tvář s mořskými obry a proklatě zblízka si můžete prohlédnout vodopády, které hravě strčí do kapsy i slavné „Niagáry“.

Foto: shutterstock.com

Vodopády Montmorency se nacházejí na řece Montmorency při ústí do řeky Svatého Vavřince.

Článek

Pokud podnikáte okružní cestu po národních parcích východní Kanady, ani na okamžik nebudete na pochybách, že jste překročili hranice provincie Québec. Změnu nemůžete přehlédnout – dvojjazyčné nápisy, na které jste byli zvyklí například v sousedním Ontariu, zmizí a informace na cedulích na vás budou mrkat pouze ve francouzštině.

Ta je zde totiž úředním jazykem. A rozhodně se nenechte zaskočit, když někdo z místních obyvatel nebude reagovat na vaši angličtinu – sice jí většina „Quebecers“ rozumí, ale mnozí ji nechtějí používat. Jazyková bariéra může potrápit i při komunikaci v obchodě či objednávání v restauraci a cesta se tím pro řadu turistů stane nečekaně o něco dobrodružnější.

Foto: shutterstock.com

Město, kde se budete cítit jako doma

Ve stejnojmenném hlavním městě provincie Québec se ovšem budete rychle cítit jako doma. Historické centrum ukryté za mohutnými městskými hradbami je jedním slovem nádherné a svou atmosférou mnohým českým turistům připomíná matičku Prahu.

Foto: shutterstock.com

Procházka úzkými křivolakými uličkami má své kouzlo i ve dne, natož pak večer, kdy se stane neskonale romantickou záležitostí. Co fascinuje všechny návštěvníky bez ohledu na národnost, je slavný hotel Château Frontenac. Úchvatná rozlehlá stavba z konce 19. století vypadá jako středověký hrad, který se pyšně tyčí nad městem, a je nepřehlédnutelnou dominantou Québeku.

Foto: shutterstock.com

Po bloudění mezi historickými domečky, v jejichž přízemí jsou krámky, galerie, hospůdky a prodejny se suvenýry všeho druhu, se usaďte v jedné z mnoha restaurací a vychutnejte si výbornou – jak jinak než francouzskou – večeři. Pokud nemáte dost času na návštěvu klasické restaurace, nevadí. Nezvyklou dávku romantiky si zde užijete i v pobočkách známé sítě rychlého občerstvení – po spořádání burgerového menu se tady s voňavou kávičkou můžete pohodlně usadit do kožených křesílek u elektrického krbu.

Foto: shutterstock.com

Pohled do hlubin vodopádu

Sotva pár kilometrů východně od Québeku narazíte na největší přírodní atrakci provincie a termín největší v tomto případě platí doslovně. Vodopády Montmorency mají impozantní výšku 83 metrů, a přestože jejich světové proslulosti nedosáhly, jsou dokonce ještě o 30 metrů vyšší než konkurenční „Niagáry“.

Foto: shutterstock.com

Obdivovat je lze navíc pořádně zblízka. Se zatajeným dechem můžete do magické hlubiny nahlédnout na vlastní oči z můstku, který vede přímo nad vrškem vodopádu. Několik stovek dřevěných schodů pak lemuje vodopád z boku, takže fascinující vodní divadlo se dá sledovat po celé délce. V dolní části Montmorency ovšem riskujete pořádnou spršku vodní tříští, ale ta celý zážitek jen umocní.

Foto: shutterstock.com

Pokud nechcete absolvovat poměrně náročný výstup po schodech, dostanete se k vrcholu vodopádu pohodlně lanovkou.

Foto: shutterstock.com

Vzhůru na velryby

A vodě zůstaňte věrni i nadále, čeká vás totiž nejvyhledávanější québecká atrakce. Držte se po proudu řeky Svatého Vavřince až tam, kde se v zálivu spojuje s řekou Saguenay. V širokém ústí se mísí sladká voda se slanou, což sem spolu s bohatou hostinou v podobě planktonu přitahuje spoustu mořských živočichů včetně dvanácti druhů velryb – a ty jsou zase obrovským lákadlem pro turisty, kteří se sem sjíždějí v hojném počtu. Celá show začíná v malém městečku Tadoussac.

Foto: shutterstock.com

Možná se vám podaří nějakou ocasní ploutev zahlédnout i ze břehu při procházce po písečných dunách, spoléhat se na to ale nedá. Podstatně větší šance na setkání s majestátními kytovci máte při vyjížďce lodí.

Foto: shutterstock.com

V tomto ohledu se vám zde dostane perfektní servis. Můžete po vlnách skákat v malých gumových člunech zodiak nebo si koupit lístek na velkou výletní loď. V obou případech pak strávíte následující tři hodiny sledováním vodní hladiny a pátráním po tom, zda se v dálce neobjeví typický gejzír od nadechující se velryby. Při troše štěstí získáte jedinečné fotky plejtváků či velryb modrých. Ale i kdybyste zahlédli jen pár malých hravých běluh, odnesete si ohromný zážitek.

Foto: shutterstock.com

Inzertní sdělení:

Vše, co z tohoto ostrova činí tak nádherné a přitažlivé místo, nabízí právě západ Sardinie. Okouzlující pláže s jemným pískem, neuvěřitelně tyrkysové moře či rozsáhlé zelené svahy s prastarými zříceninami a tajemnými kamennými věžemi nuraghi. Tepajícím srdcem všeho je pak středověké město Oristano se svou neopakovatelnou atmosférou.

Díky naší jedinečné nabídce zde můžete strávit i vy svoji vysněnou dovolenou.

Související témata:

Výběr článků

Načítám