Hlavní obsah

Nezapomněli jste na Rujánu?

Novinky, Kamila Stojanovová, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne Rujána, každému se jistě vybaví křídové útesy a oblíbený dovolenkový cíl v době, kdy těch možných cílů mnoho nebylo. Možná si říkáte, proč by člověk dnes jezdil na Rujánu, když je tolik jiných možností. Věřte ale, že tento ostrov má stále co nabídnout. Možná víc, než byste čekali.

Foto: DZT/Dirk Topel Kommunikation GmbH

Se svým mírným klimatem je Rujána vhodným cílem pro rodiny s malými dětmi

Článek

To nejlepší z Rujány

Proč vyrazit na Rujánu? Protože má vše, na co si vzpomenete. Atraktivní přírodu s typickými křídovými útesy, 60 km pláží s jemným pískem, zvlněné kopce, chráněné bukové lesy, mělčiny… Zkrátka prostředí, ve kterém se dá stále něco podnikat.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

Nad Baltem se tyčí typické křídové útesy

Největší lázeňské lokality Binz, Sellin, Baabe a Göhren nadchnou klasickou lázeňskou architekturou, ale především bohatou nabídkou ubytování a gastronomických zážitků.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

Lázeňské městečko Sellin a tamní architektonický skvost

Tip – Naturerbe Zentrum Rügen

Nedaleko lázeňského města Binz se v lesích ukrývá centrum, jež kromě informací o přírodním dědictví na ostrově nabízí zajímavou aktivitu - procházku v korunách stromů. Visutá stezka skýtá neotřelé výhledy na krajinu omývanou Baltským mořem. Toto zážitkové centrum v obci Prora funguje teprve od roku 2013.

Foto: Travel Charme Hotel

Obdivujte typickou lázeňskou architekturu

Pěší turistika s krásnými výhledy

Díky své rozloze a mírnému terénu nabízí ostrov rozmanité možnosti pro nenáročnou pěší turistiku. Mezi pěšími turisty nejvyhlášenějšími lokalitami je zejména poloostrov Jasmund, kde se během túry můžete kochat pověstnými křídovými útesy, nebo poloostrov Mönchgut.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

Maják Hiddensee - oblíbený cíl pěších výletů

Atraktivní stezky se najdou i jinde. Třeba mezi lázněmi Sellin a Binz můžete uprostřed lesů narazit na lovecký zámeček Granitz, který je se čtvrt miliónem návštěvníků ročně nejnavštěvovanějším zámkem v Meklenbursku-Předním Pomořansku, a předčí tak i pohádkový zámek ve Schwerinu, hlavním městě spolkové země.

Foto: DZT/Jochen Knobloch

Lovecký zámeček Granitz uprostřed rujánských lesů

Rujánou křížem krážem na kole

Pokud toho chcete objevit co nejvíce, vydejte se křížem krážem po ostrově na kole. Vhod vám přijde kvalitní síť cyklostezek. Nejoblíbenějšími lokalitami pro výlety na kole jsou Mönchgut-Granitz se svými lázněmi nebo poloostrov Wittow na severu.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

Rozkvetlá krajina skýtá nejen při cyklistických výletech pěknou podívanou

Vydat se můžete na mys Arkona, křídový útes tyčící se vysoko nad mořem. Vžilo se pro něj označení „nejsevernější bod Rujány“, ačkoli to geograficky vůbec není pravda. Přestávku na mysu Arkona můžete věnovat třeba prohlídce dvou tamních majáků, nedaleko nichž se nacházejá i bunkry, které dnes slouží jako výstavní prostory.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Thomas Kliem

Pohled na mys Arkona - co takhle vydat se tam na kole?

Ráj pro vodomily

Vodní sportovci se na Rujáně opravdu vyřádí. Nabídka je opravdu široká. Plachtění, surfing na klasickém prkně, windsurfing, kitesurfing, no zkrátka surfing se všemi možnými předponami, ale i jízda na kanoi nebo rybaření – to vše můžete zkusit na Rujáně. Naučit se udržet na surfu nebo zdokonalit své schopnosti, ale hlavně zapůjčit si potřebné vybavení můžete v místních surfařských školách.

Foto: Tourismusverband Mecklenburg-Vorpommern/Thomas Kliem

Na plachetnici vzhůru do vln s větrem o závod

Nebo se v některém z přístavů poohlédnout po nabídce výletů na plachetnici. Rybáři se mohou se zkušeným doprovodem místních vydat do míst, kde ryby určitě berou.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

Rybářský přístav Sassnitz

Od kempu po luxusní apartmán

Na Rujáně jsou turisté vítáni. O tom svědčí nepřeberná nabídka ubytování. Počítá se i s tím, že co turista, to jiné nároky. Kdo je vybaven vlastním karavanem či autem a stanem, může zakotvit v některém z kempů. Kdo naopak míří na Rujánu především za pohodlným odpočinkem zpestřeným sportovními aktivitami či lázeňskými procedurami, pro toho jsou určeny penziony a hotely nejen v lázeňských městech – od skromného ubytování s vlastní stravou až po luxusní apartmány s veškerým servisem.

Foto: Tourismuszentrale Rügen GmbH

I ovce tu mají pěkný výhled

Jak se dostat na Rujánu

Nejpohodlněji autem, cesta z Prahy trvá cca 6 hodin – ostrov je spojen s pevninou mostem, ze Strahlbrode pak automobily převáží trajekt.

Vlakem s přestupy v Berlíně a Stralsundu, nebo autobusem Eurolines s přestupem v Berlíně do Rostocku a odtud vlakem.

Více informací o Rujáně na www.ruegen.de

Více informací o dovolené v Meklenbursku-Předním Pomořansku na www.auf-nach-mv.de

Informace nalezente také na www.germany.travel 

Reklama

Výběr článků

Načítám