Hlavní obsah

K Lužickým jezerům za zábavou i odpočinkem

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci aktivní dovolené i rodiny s dětmi mohou jásat. V létě se totiž mohou vydat za sportovním zážitkem a dobrodružstvím do Braniborska k Lužickým jezerům – vodní sporty, inline brusle, cyklistika. Na výběr je toho opravdu hodně.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland/Nada Quenzel

Osvěžující koupání v Lužických jezerech

Článek

Senftenberské jezero – prvotřídní rekreační oblast

Senftenberské jezero patří k nejstarším v lužické oblasti. Bývalé povrchové doly zde totiž byly zaplaveny již před 40 lety, díky čemuž vznikla pohodová rekreační oblast, kterou si oblíbili nejen místní, ale i zahraniční návštěvníci.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland e.V., Nada Quenzel

Na kole i na bruslích kolem jezer

Výhodou jezera je jeho skvělá poloha a vybavenost. Nachází se totiž hned u zdejší „metropole“ Senftenbergu, která nabízí jak ubytovací kapacity, tak mnoho kulturních, přírodních i společenských atraktivit. Město se navíc dočkalo také nového přístavu, jehož součástí je i promenáda, která se postupně stává místem, kde se lidé scházejí a tráví volný čas.

Foto: Stadt Senftenberg

Město plné zábavy - Senftenberg

Okolo jezera bylo vybudováno také několik pláží, nachází se zde i parkoviště a nespočet restauračních zařízení, proto je Senftenberské jezero vyhledávaným cílem pro dovolenou.

Senftenberg – město budoucnosti

Senftenberg je se svými asi 20 tisíci obyvateli největším v širokém okolí. Proto je také vhodným místem, kde si hosté mohou po sportovním dnu vyrazit na dobré jídlo, za kulturou nebo nakoupit zásoby na další dny.

Foto: Karin Koar

Senftenberský přístav

Co se kulturních zajímavostí týče, navštívit lze třeba zdejší amfiteátr, který je otevřený od konce května do začátku září. Nebo také zahradní město Marga, které se skládá z originálních budov postavených již na počátku 20. století ve stylu pozdní secese. K návštěvě zvou také zdejší zámek a pevnost.

Foto: Bothe Offroad Touren

Výprava bývalými povrchovými doly

Hosté si zde mohou vyzkoušet i průjezd nově otevřeným kanálem (samoobslužným) mezi Senftenberským a Geierweldským jezerem, nebo se vydat na průzkumnou výpravu off roadem v terénu bývalých povrchových dolů. Případně si mohou zapůjčit čtyřkolku a s průvodcem se vydat na projížďku okolí.

Foto: Foto Quadcenter Klein Partwitz

Křížem krážem kolem jezer

Přímo v Senftenbergu se mohou přihlásit také do potápěčské školy a zažít tak něco nového. A pro ty, kteří mají raději klasické zážitky bez adrenalinu, jsou v nabídce okružní plavby po jezeře.

Tip: V létě můžete s dětmi navštívit také zdejší lázně (koupaliště) se třemi halami a dvěma venkovními bazény, otevřeno 7 dní v týdnu.

Kempování na německý způsob

Kempování má v Německu dlouholetou tradici, tento druh ubytování vyhledávají i nároční turisté. Kempy jsou zde totiž velmi dobře vybavené a pečlivě upravované – jestli budete bydlet ve stanu, karavanu nebo v chatkách, záleží jen na vás.

Foto: ZV LSB, Steffen Rasche

Kepování ve Vodním centru

V Grosskoschenu se nachází Vodní sportovní centrum (Wassersportzentrum), které je vyhledávaným útočištěm i pro cyklisty, již tudy projíždějí. Turisté si mohou vybrat mezi stanovou loukou (stan je možné na místě zapůjčit), nebo chatkami, které jsou zbrusu nové, postaveny byly totiž v roce 2013. Stejně tak si zde můžete zapůjčit loďky všeho druhu, nebo se přidat k plavbě po jezerech s průvodcem. Pokud se chcete naučit plachtit, máte k tomu právě na Lužických jezerech skvělou příležitost.

Foto: Tourismusverband Lausitzer Seenland, Kathrin Winkler

Plachtění po lužických jezerech

K louce i chatkám patří také další zázemí – prostorná kuchyně, sprchy a toalety, které jsou hostům 24 hodin k dispozici. V areálu se nachází také kavárna, kde podávají snídaňovou nabídku a pro osvěžení také zmrzlinu.

Ráj pro rodiny s dětmi

Kdo by přece jen upřednostňoval komfortnější ubytování, ten je srdečně zván do pětihvězdičkových kempů, které se nacházejí přímo u jezera. Hned vedle již zmiňovaného Vodního centra se totiž nachází rodinný prak (Familienpark). Jak už sám název napovídá, vyhledávají ho především rodiny s dětmi.

Foto: Stadt Senftenberg

Okružní plavba po jezerech

Rozloha je také velmi pěkná, na 120 metrech čtverečních jsou připravena místa pro karavany nabízející rovnou i připojení na proud, vodu, odtok a také přípojku na TV. Park má i nabídky přímo pro děti: dětské koupaliště, hřiště, hernu a také animační programy pro děti.

Tento rodinný park leží přímo u jezera, kde se také nachází kilometr dlouhá písečná pláž s postupným klesáním do křišťálově čisté vody, díky čemuž si koupání užijí i ti nejmenší. Právě zde už se naučilo plavat nespočet dětí, pro které se tak dovolená u Senftenberského jezera stala výjimečnou záležitostí.

Luxusní, ale přesto cenově dostupné

O poznání klidnější to je pak na druhé straně, na břehu u obce Niemtsch, kde se nachází zdejší druhý kemp. Tento kemp je určen především pro ty, kteří jsou rádi blízko přírodě a chtějí relaxovat a odpočinout si ve spojení s nenáročnými aktivitami. Zde se nachází půjčovna lodí a kol, stejně tak jako fitness, sauna, v nabídce jsou i masáže, při kterých návštěvníci dobijí baterky pro další aktivity na vodě nebo okolo vody.

Foto: ourismusverband Lausitzer Seenland

Dobrodružné výpravy pro malé i velké

Hned u kempu se nachází také pláž, tady je možné trávit své volné dny při čtení, opalování se, hraní her, pokud se zrovna nevydáte na cyklistickou výpravu do okolí, nebo na nějakou zajímavou pěší túru.

Stejně jako v kempu v Grosskoschenu jsou zde přímo na stanovištích i přípojky na vodu, elektřinu a také TV.

Tipy na cestu: Lužická jezera

Kempování kolem Senftenberského jezera

Více o Lužické jezerní krajině zde

Více o městečku Senftenberg

Více o Braniborsku

Další zajímavosti v Německu

Reklama

Výběr článků

Načítám