Hlavní obsah

Festival „Ruhrtriennale“: Vydejte se za kulturou do Porúří

Novinky, Německá turistická centrála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Region Porúří patří k nejhustěji osídlené oblasti v Severním Porýní Vestfálsku. V minulosti byl tento region známý především kvůli těžkému průmyslu. Avšak dnes začíná jeho kulturní renesance. Vydejte se s námi poznat tento „nový“ region Německa. I když se Porúří nachází skoro šest hodin od českých hranic, určitě stojí za návštěvu!

Foto: ©Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (Krüger, Torsten)

Duisburg – bývalé hutní závody

Článek

Industriální kultura

Od průmyslové revoluce tu do minulého století bilo srdce německé výroby. Ocelárny, gigantické doly a tvrdě pracující lidé utvářeli prostředí tohoto regionu těžkého průmyslu. Po postupném ukončování těžby od 60. let se ale obraz Porúří zásadně proměnil. Bývalé doly a ocelárny jsou dnes nedílnou součástí německé kultury. Například průmyslový komplex Zollverein v německém Essenu patří ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO. Bývalý důl s koksovnou je dnes kulturním centrem architektury a designu.

Foto: C_Stiftung Zollverein_Willemsen, Thomas

Známý osvětlený Zollverein.

Jedinečná atmosféra Ruhrtriennale

Region Porúří je navíc domovem jednoho z nejlepších a největších festivalů umění „Ruhrtriennale“, který každoročně nabízí více než skvělé vystoupení a instalace. Specifický ambient starých industriálních budov dodává festivalu na originalitě a jedinečnosti.

Foto: ©Stiftung Zollverein (Vinken, Frank)

Bývalá koksovna v Essenu

Tento jedinečný festival se koná od roku 2002 pravidelně každé léto a každoročně přinese do uměleckého světa něco nového. Inspiruje se historií Porúří, jeho specifickou architekturou, životem pracujících, vzestupem, úpadkem a znovuzrozením regionu. Navíc se vše pokouší spojit se současným vývojem a mezinárodní kulturní scénou. Zajímavá historie tohoto regionu a příběhy umělců dodávají všem vystoupením impozantní energii, která musí uchvátit každého diváka.

Recyklované divadlo a Zollverein

„Ruhrtriennale“ probíhá na různých místech Porúří od Duisburgu přes Essen až k Bottropu. Vystoupení a instalace se konají v původních elektrárnách, koksárnách a dolech. Centrem tohoto kulturního festivalu je recyklované divadlo „Jahrhunderthalle“ ve městě Bochum. Zajímavým prostorem, kde se též festival koná, je již zmíněný průmyslový komplex Zollverein. Není divu, že specifická architektura a příběh regionu na festival každoročně přilákají hlavní představitele současného umění z celého světa.

Foto: C_FFT-FullFrontalTheater

Můžete se těšit na řadu jedinečných uměleckých vystoupení. Například na Full Frontal Theatre z USA.

Moderna i klasika

Festival se bude letos konat od 18. do 30. září. Divák se bude moci těšit na známá díla jako například na hudební divadlo rakouské autorky Elfriede Jelinek „Žádné světlo“ a spousty dalších divadelních her, happeningů, koncertů a tance. Představí se celkem 17 světových premiér, nových instalací a inspirujících koncertů.

Umělecké vedení tohoto festivalu má od roku 2017 v rukou divadelník Johan Simon. Hlavním motivem tohoto festivalu se stala slova ze Schillerovy Ódy na radost „Buďte obejmuti“, která mají symbolizovat umělecké gesto stejně jako geografické souvislosti.

Pokud jste fanoušci umění a nebojíte se poznat nové prostředí, patří tento festival k událostem, které byste rozhodně neměli propásnout.

Více informací o festivalu a zajímavé kulturní tipy:

Zde najdete nejvíce informací o festivalu:

Více o regionu Porúří:

Turisticky v Porýním Vestfálsku:

Další zajímavé akce a kulturní tipy v Německu najdete na

Výběr článků

Načítám