Hlavní obsah

Záplava růží jako z pohádky

Novinky, Německá turistická centrála

Vyhlášená růžová zahrada v lužickém městečku Forst je stará již více než stovku let. Přes léto, kdy jsou růže v plném květu, se sem, na německo-polskou hranici kousek od Chotěbuze, rozhodně vyplatí zajet na výlet.

Foto: Stadt Forst (Lausitz)/Annette Schild

Vítejte ve světě růží

Článek

Tip na letní výlet

Městečko Forst se nachází v německé Lužici, v jihovýchodním cípu Braniborska, přímo na toku Nisy. Přes Žitavu (Zittau) a Zhořelec (Görlitz) se sem z česko-německo-polského trojmezí dá dojet asi za dvě hodinky, nabízí se také oklika přes Budyšín (Bautzen) a zastávka na „koupačku“ u jezera Bärwalder See v Lužické jezerní krajině.

Foto: Stadt Forst (Lausitz)/Annette Schild

Růžová zahrada ve městečku Forst byla založena roku 1913

Čím je městečko Forst na německo-polské hranici zajímavé? Již přes jedno století láká každé léto návštěvníky na jedinečnou pestrobarevnou záplavu čítající nejméně 40 tisíc rostlin více než 900 druhů růží. Areál o ploše 17 hektarů od června do září hýří květy v barvách od krémové, přes rudou, až dokonce po zelenou.

Foto: Stadt Forst (Lausitz)/Annette Schild

Zahrada v létě hýří všemi barvami od krémové po rudou

Inspirace pro pěstitele

Růžový park je rozdělen do třinácti tematických částí, přičemž výsadba se v nich střídá dle ročních období. V jedné z nich je možné každoročně obdivovat na tři stovky nových odrůd vyhlášených pěstitelů, leckdo se sem tedy může přijet inspirovat. Atmosféru parku dokreslují desítky druhů vzrostlých stromů a pečlivá úprava romantických zákoutí s lavičkami obrostlými růžemi, královnami všech květin.

Foto: Stadt Forst (Lausitz)/Annette Schild

Místo nadchne i pečlivou parkovou úpravou

Růže v gastronomii

Každou poslední neděli v měsíci jsou pro návštěvníky připraveny doprovodné akce. Na konci července je v programu speciální prohlídka pro děti se Sněhurkou a Růženkou a volba nové královny růží, odpoledne zakončí koncert na violu. Konec srpna pak bude věnován včelařství a gastronomii. Šéfkuchař místní restaurace bude hostům předvádět, jaké pokrmy se dají s pomocí růží a růžových produktů vykouzlit.

Foto: Stadt Forst (Lausitz)/Annette Schild

Pro nejmenší je k dispozici i dětské hřiště

Užitečné odkazy

Více o zahradě růží v městečku Forst: www.rosengarten-forst.de

Další zajímavosti z Braniborska: www.brandenburg-tourism.com

Tipy na výlety a dovolenou v přírodě hledejte na www.germany.travel/enjoy

Výběr článků

Načítám