Hlavní obsah

Karpathos: perla Středozemí s americkou příchutí

Karpathos bývá jako soused slavnější Kréty nebo Rhodu často zapomínán. Když ho ale navštívíte, můžete si být jisti, že vám se to nestane. Ostrov dělí na dvě poloviny nejen pohoří, ale i život lidí, kteří se na severu drží tradic a na jihu budují moderní turistická letoviska. A před svržením do Tartaru tu žil i jeden z Titánů.

Článek

Druhý největší ostrov souostroví Dodekanesos (Dvanáctiostroví) proslul nejen panenskou přírodou, ale i zajímavou historií. Jeho hrdí obyvatelé říkají, že je nejkrásnějším ostrovem ve Středozemním moři, ale to říká v Řecku o svém ostrově každý. Podle moudrého přísloví důvěřuj, ale prověřuj, se tak na Karpathos můžete vydat a užít si klasickou řeckou dovolenou zpestřenou zážitky, kterých ostrov nabízí plno.

Severní skalnatou a jižní úrodnou část od sebe oddělují hory dosahující výšky až 1200 metrů nad mořem a příznivci náročnější turistiky ocení, že na jejich nejvyšší vrchol Kali Limni lze vyšplhat.

Mezi tradičním severem a moderním jihem

Celý ostrov silně ovlivnila druhá světová válka a její následky. Po ní byl Karpathos přidělen Řecku, ale hospodářství se dostalo do problémů a ostrov chudl. Jeho obyvatele šli hledat štěstí jinam a většina se jich vydala do USA. Ti úspěšnější nahromadili majetek, a jejich potomci se tak mohli vrátit domů, většinou na jih Karpathu. Zatímco na severu stále přežívají tradice Řecka, jih se pod rukama „amerických Řeků“ proměnil v destinaci s turistickými službami na vysoké úrovni.

Vydá-li se kterýkoli turista na sever, pohostí ho ženy v tradičních pestrobarevných krojích chlebem upečeným v bílých pecích. Na jihu zase návštěvníci okusí luxus restaurací nebo hotelů a zábavu v tavernách. Kromě toho tu také mohou narazit na typickou americkou zástavbu, která ve Středozemním moři může působit trochu nepatřičně.

Ostrov svrženého Titána
Na Karpathu pobýval v dobách dávno minulých i jeden z Titánů, Iapetos. Byl mladším bratrem samotného Krona a byl spolu s ním bohy svržen do Tartaru. Římané ale Krona „vzkřísili“ a dali mu jméno Saturn. Jeho bratr s ním zůstal dodnes. Iapetos (Japetus) je jeden z měsíců planety Saturn.

Hlavní město a malebnost tradičních vesniček

Na Karpathu pravděpodobně všichni navštíví hlavní město Pigadia – buď sem přiletí, připlují trajektem nebo se sem vydají za památkami z některého letoviska. Město je zároveň největším přístavem ostrova a odpovídá představám o přímořském městečku ve Středozemí. Malých obchůdků se suvenýry různé kvality i vkusu je tu nepřeberně, stejně tak restaurací, barů i taveren. Architektonické choutky uspokojí Pigadia třeba bazilikou Agia Fotini, archeologickým muzeem nebo hrobkou v Poseidonově jeskyni.

Vedle hlavního města jsou na ostrově ještě vesnice a vesničky, které se s ním nemohou rovnat co do velikosti, ale pravděpodobně by zvítězily v soutěži malebnosti. Přístav jako na dlani mají všichni turisté, kteří se vypraví do vesničky Menetes. Leží na útesu nad městem a kromě výhledu tu lze obdivovat i tradiční bílé domky a netradiční kostel Panny Marie.

Jednou z dalších je Olympos. Vesnička v horské oblasti střední části ostrova je zachovaná jako skanzen, ale stále v ní žijí lidé, kteří vás s řeckou dobrosrdečností vřele přivítají. Hlad můžete zahnat ve zdejším mlýně, kde jsou k dostání typické pochoutky.

Krajina Karpathu je vstřícná i k výletům a procházkám – podle různých stupňů obtížnosti jsou možné horské výstupy i klidné procházky v lesích nebo po pobřeží. Kulisy k nim jsou jako z filmu – borovicové lesy, cypřišové a olivové háje, voňavé pláně koření a bylin, vinice a ovocné sady.

Nenechte si ujít:
Ostrůvek SókastroLeží naproti pláži Frangolimionas. Jsou na něm k vidění základy budov a zásobníků vody, které v dobách byzantské říše sloužily jako skladiště. Stávala zde také pevnost Kastró, podle které dostal ostrůvek jméno.
Vrchol ostrova Kali Limni Nejvyšší vrchol ostrova (1215 metrů) lze zdolat buď přímo od jeho úpatí – v tom případě bude výstup trvat přibližně čtyři hodiny, nebo se můžete nechat vyvézt na plošinu Laktos a odtud bude túra trvat asi hodinu a půl.
PosideonArcheologické naleziště bývalo kdysi hlavním centrem ostrova. Podle odhadů pochází ze 14. století před naším letopočtem, některé nálezy ale prý ukazují, že oblast byla obydlena již v pravěku.

Doporučujeme k přečtení:

V rubrice jsme dále psali o nejkrásnějších plážích Evropy, dovolené na vlnách, Nekromanteionu - řecké věštírně mrtvých nebo výrobě olivového oleje. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Karpathos

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Karpathos:

Menší rodinný hotel je postavený v tradičním řeckém stylu a leží přímo na nejdelší pláži celého ostrova. V blízkosti taverny a obchůdky.

Příjemné ubytování s rodinnou atmosférou v útulně zařízených pokojích. Nedaleko malebná zátoka s písečnou pláží v Amoopi.

Klidný a příjemný hotel vhodný pro relaxační dovolenou leží uprostřed rozlehlé zahrady a je vybavený velkým bazénem.

 Autor: Petra Novotná & CK ALEX

Anketa

Letošní dovolená...
Mě teprve čeká
16,4 %
Už je za mnou
48,6 %
Nebyla žádná
35 %
Celkem hlasovalo 523 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám