Hlavní obsah

V létě se na Madeiře sáňkuje – v centru města na asfaltu a se slamákem na hlavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portugalský ostrov Madeira má svou polohou blíže k Africe, standardem služeb a zázemím pro turisty je zase na úrovni evropských letovisek. V poslední době je tento malý ostrůvek stále častějším cílem turistů. „Láká je sem hlavně exotické prostředí, příjemné klima a netradiční zážitky,“ říká zástupce cestovní kanceláře, „můžete se tu projet třeba na saních… po asfaltu!“

Článek

„Je to bezpečné?“ strachuje se jedna z turistek, když si sedá do velkých proutěných saní. „Nebojte, dneska jsem ještě nikoho nevyklopil,“ neodpustí si vtip mladík v typickém slamáku a bílé košili, který vzápětí s kolegou za pomoci provazu saně roztáhne a nakonec na ně zezadu naskočí, aby jízdu z kopce po asfaltu kočíroval.

Sáňkování v centru města

Takzvané „babosas“ – proutěné sáně - jsou jedním ze symbolů hlavního města Madeiry – Funchalu. Ten leží na jižním pobřeží a městská zástavba šplhá do strmých kopců, které se zvedají hned od pobřeží. „Na začátek sáňkařské „dráhy“ vás vyveze lanovka,“ vysvětluje prodejce z jednoho obchůdku, „vyráží se z prostranství u kostela v Monte a sjíždí se dolů do centra Funchalu.“ Za návštěvu stojí i zmiňovaný kostelík, v němž je pochovaný poslední Habsburk Karel I.

Prudká stoupání a křivolaké uličky, ve kterých je potřeba v případě, že jedete autem, hodně řidičských dovedností, nejsou typické jen pro hlavní město, ale setkáte se s nimi de facto na celé Madeiře. „Hlavní ostrov a tři menší ostrůvky v jeho okolí jsou ve skutečnosti vrcholy podmořských sopek,“ vysvětluje geolog. „To je důvod toho, proč moře už v těsné blízkosti ostrovů prudce klesá až k hloubce 5000 metrů.“

Madeira – ostrov festivalů

Na Madeiře se slaví bujaře a často. Oblíbený je například únorový karneval, který si podle mnohých nezadá s tím v Riu. V programu vystupují místní i jihoamerické skupiny a celý ostrov se rozvlní v rytmu latinské hudby. V dubnu probíhá slavný květinový festival a červnová obloha zase patří ohňostrojům. Každý týden se rozzáří nebe nad furchalskou zátokou a vítěz má právo uspořádat novoroční ohňovou show.

Na druhou stranu právě sopečný původ stojí za unikátní podobou ostrova, který láká turisty z celého světa. Neodmyslitelnou součástí jsou takzvané levády (levadas) – kanály, ve kterých se v horách shromažďuje dešťová voda, která je pak vedená do nížin. „Odhaduje se, že jich je tu na 2000 kilometrů,“ dodávají místní.

Květinový ostrov věčného jara

Podnebí je tady celý rok stálé. Milovníci teplot, které atakují hranici pětatřiceti stupňů, budou asi zklamaní. Klima je tu totiž mírnější, léta teplá ale bez teplotních extrémů, zimy hodně mírné. I proto si Madeira vysloužila přezdívku „ostrov věčného jara“. Od věci není ale ani označení „ostrov květin“. Barevnými květy jsou uličky měst obsypané celý rok. Vrcholem jsou pak dubnové Slavnosti květin.

„Uličky Funchalu jsou plné květinové výzdoby, součástí je květinový průvod, všude voní buganvilie, kaly, estrelície a hortenzie,“ přibližuje atmosféru turista, který slavnost zažil loni. V tuto dobu bývá ostrov plný turistů, proto je dobré, pokud chcete festival navštívit, rezervovat si ubytování na Madeiře dlouho dopředu.

Ostrov kvete i v jiné části roku. Veškerou floru ostrova si navíc můžete prohlédnout na jednom místě v místní botanické zahradě. „A ti, co si chtějí odvést květinovou památku domů, by neměli vynechat lidové tržiště Mercado dos Lavradores ve Funchalu,“ upozorňuje delegát. Právě tady místní ženy v madeirském kroji, červených proužkovaných šatech a modrém klobouku, nabízejí turistům cibulky květin.

Dozvuky vulkánu na madeirských plážích

I místní pláže nesou stopy po dávné vulkanické činnosti. Buď jsou kamenité, nebo je pokrývá tmavý vulkanický písek. „Jedinou výjimku tvoří pláže v Calhetě a Machicu. Na ně nechaly místní úřady dovést žlutý písek až z Mexika,“ říká tištěný průvodce se základními informacemi.

Oblíbená je i pláž na ostrově Porto Santo, který je zhruba 20 kilometrů od Madeiry. Devět kilometrů dlouhá pláž je co do krásy velkým konkurentem slavných pláží v Karibiku. Proto sem denně vyjíždějí na výlet turisté z hlavního ostrova.

Dovolená na Madeiře není jen o ležení na pláži a popíjení drinků. „Turisté tady mají spoustu možností, jak strávit svůj čas aktivně – ať už jsou to výlety na Porto Santo, podél levád do nitra ostrova, nebo kurzy potápění,“ říká znalec místních poměrů. A i když nakonec přeci jen zůstanou jen na pláži, mají jednu jistotu – nebude přeplněná, protože Madeira zatím neoprávněně zůstává ve stínu jiných destinací.

Čtěte dále:

V Rubrice léto u moře jsme psali i o jiných destinacích. Namátkou o Turecké riviéře, cestě do Chorvatska, nebo o Skopelu a Skiathosu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Madeiru

CK FIRO-tour, specialista na letní dovolenou, v široké nabídce, včetně Portugalska, vybírá ze své nabídky tipy na zájezdy na Madeiru na přímém letu z Prahy do Funchalu:

Nejoblíbenější z poznávacích zájezdů, hit předešlých sezón, ve skvěle sestaveném programu v příjemném tempu poznáte to NEJ z celého ostrova.

Trekking nejen po levádách – velmi oblíbený poznávací program pro aktivně zaměřené klienty, poznání ostrova ve více turistickém duchu.

Trekking plný adrenalinu, novinka pro vyznavače náročných treků – výběr z těch nejkrásnějších  stezek a levád v malé skupině, pod vedením horského průvodce.

Inzertní sdělení: Tipy na ubytování

CK FIRO-tour, specialista na letní dovolenou v široké nabídce včetně Portugalska vybírá ze své nabídky tipy na zájezdy na Madeiru na přímém letu z Prahy do Funchalu:

Příjemný hotel rodinného typu v hlavním městě Madeiry - Funchalu, studia s možností ubytování až 2 dětí se 2 dospělými osobami.

Velmi oblíbené hotely v hotelové zóně Funchalu s ideální dostupností do centra (pěšky, místní dopravou, hotelovým busem) a ke koupališti Lido.

Kvalitní čtyřhvězdičkový hotel portugalského řetězce s možností služeb All Inclusive, leží přímo na pláži a je vhodný pro rodiny s dětmi.

Pětihvězdičkové ubytování v blízkosti centra hlavního města, dostupné pěší chúzí, hotel vhodný i pro náročné klienty.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK FIRO-tour

Víno, jídlo, zpěv

Neochutnat některou z místních specialit by byl hřích. Největší specialitou je bezesporu ryba espada. Ta má délku kolem jednoho metru, dlouhé úhoři podobné tělo, vypoulené oči a špičaté zuby. Žije v hloubkách okolo jednoho kilometru, v noci ale vyplouvá o několik set metrů výš. Toho využívají rybáři, kteří je loví v hloubkách okolo 300 metrů. Na hladinu už je tahají mrtvé – zabije je totiž dekomprese.

Místní tvrdí, že ji umí připravit na 365 způsobů – k nejoblíbenějším patří obalení v těstíčku a zapečení s banány a s madeirským alkoholizovaným vínem.

Espetada – další specialita na madeirském jídelníčku. Hovězí kostky se ochutí česnekem a bobkovým listem a pečou se na vavřínovém prutu nad vavřínovými větévkami.

Samostatnou kapitolu by mohlo tvořit povídání o madeirském vínu, které je proslavené už od 16. století. To se na Madeiře zastavovaly lodě pro sudy s vínem. Později námořníci tvrdili, že okolo rovníku chutnalo nejlépe, a tak se začaly na moře posílat sudy schválně. Později se umisťovaly do podkroví, kde byla stálá vysoká teplota – tento způsob se uplatňuje i dnes.

Nejlepší madeirská vína se skladují v dřevěných sudech i více než 20 let a jejich degustace je malý rituál – doušek by se měl degustovat pět minut a více.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám