Hlavní obsah

Hitem letošní dovolené je potápění. To nejkvalitnější vás čeká u egyptského pobřeží Rudého moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna se do Egypta jezdilo hlavně za pyramidami. Ten, kdo tu byl a vynechal návštěvu monumentálních staveb, mohl být (právem) považovaný za barbara. Dnes je velkým konkurentem starověkým památkám Rudé moře. „Jako naše nejbližší korálové moře se těší ohromnému zájmu ze strany potápěčů,“ vysvětluje zástupce cestovní kanceláře. „Teď je za barbara ten, kdo si tady nezkusí pobyt pod vodou.“

Článek

O ty, kteří si chtějí potápění vyzkoušet, nebo se mu už nějakou dobu věnují, je tady postaráno na nejvyšší úrovni. „Zúčastnit se mohou začátečníci i zkušení profíci,“ uklidňuje všechny majitel mezinárodního potápěčského centra v letovisku Hurghada. „Profi center na vysoké úrovni je tu spousta. Kdo chce, může projít kurzem, na jehož konci získá certifikát pro potápění ve všech oceánech planety.“

Je Rudé moře rudé?

„Ano, je. Ale jen v době, kdy se rozmnožuje určitý druh sinic,“ odpovídají už automaticky místní a dodávají: „Druhá teorie zase říká, že název moři dala karmínová barva, kterou mají saharské skály zrcadlící se na hladině.“ Buď jak buď, dnes je rájem pro potápěče. „Hlavně kvůli tomu, že jde o nejbližší korálové moře pro Evropany,“ dozvíte se. Výhodou je i vysoká salinita – potápěči tak dohlédnou dál a do větší hloubky.

Korálové útesy pod náporem vyznavačů tohoto sportu dříve dost trpěly, dnes panují pod vodou přísná pravidla. Je zakázáno se korálů dotýkat, chytat ryby i cokoli sbírat. Korálové mrakodrapy jsou skrýší pro mnoho živočichů. „Dost možná narazíte na murény, langusty, chobotnice, delfína, nebo na žraloka,“ vyjmenovává instruktor a hned uklidňuje ty, kterým při představě setkání se žralokem zatrne: „Žraloků tu sice žije necelá třicítka druhů, ale ani jeden z nich není pro člověka nebezpečný.“

Hurghada – 20 kilometrů hotelů a pláží

Branou Rudého moře je Hurghada. Nejznámější letovisko v Egyptě je v podstatě aglomerací několika menších středisek. „Nejsevernější částí je El Gouna, jih je zase ohraničený čtvrtí Sakkala. Za nákupy se vydejte do centrální části El Dahar na velký městský bazar,“ radí průvodci.

Ještě v 70. letech stála na pobřeží Rudého moře jen menší rybářská vesnička. Po velikém boomu v 80. a hlavně pak v 90. letech dnes pobřeží tvoří zhruba 20 kilometrů dlouhý pás hotelů pro turisty z celého světa. „Výhodná zeměpisná poloha a stálé počasí spolu s Rudým mořem dělají z Hurghady místo, které nemá moc konkurentů,“ shodnou se tady turisté.

Kdo se nemůže dočkat, až se ve výstroji potopí pod mořskou hladinu, může si dát pomyslný aperitiv podmořského života v Muzeu mořské biologie. Zdejší akvárium reprezentuje dokonalou kolekci fauny a flóry Rudého moře. Blízko to je i ke starověkým památkám v Gize, Luxoru nebo Karnaku. Hurghada je proto ideálním letoviskem jak pro „lenochy“, kterým ke spokojenosti stačí pláž a bar, tak i pro ty, kteří si chtějí užít aktivní dovolenou.

Všudypřítomná historie v Luxoru

Z ohromného zájmu turistů o Egypt a vůbec celou egyptskou kulturu profituje i dnešní Luxor – město, z kterého dříve vládli celému impériu faraoni. „Velká část obyvatel Luxoru žije z cestovního ruchu,“ říká místní obchodník, ale hned vzápětí dodává: „Ve srovnání s jinými egyptskými městy ale patříme k chudším lokalitám, i přesto, že sem každoročně dorazí statisíce turistů.“

Luxor - záplava jmen a názvů
Ve starověku se Luxoru říkalo Théby. V dochovaných textech se ale objevuje několik dalších názvů. Oficiálním názvem byl Weset – Město žezla, Ta Ipet (v překladu „svatyně“) byl zase název duchovní. Od Řeků se městu pro změnu dostalo označení Thebai, město stovek bran. A zapomenout nesmíme ani na název Heliopolis, neboli Sluneční město.

Záplavě turistů se člověk nemůže divit - Luxor je lokalitou s největší koncentrací starověkých skvostů Egypta. Na levém břehu Nilu najdete několik chrámů. Na pravém potom Údolí králů, chrám královny a bohyně Hatšepsovet, Memnonovy kolosy a Ramessovo museum.

Návštěva všech těchto památek se dá zvládnout během jediného dne. Individuálně i s organizovanou skupinou v rámci některého zájezdu do Egypta. Kvůli teplu je ale nutné se připravit na velkou fyzickou zátěž.

Tipy na výlet
Katamarán IsisChtěli byste prozkoumat podmořský svět, ale pod mořskou hladinu se bojíte? Vyjeďte si na projížďku katamaránem, který má prosklené dno. Uvidíte toho ze života pod hladinou spoustu a přitom nesmočíte prst.
Pyramidy v GizeSymbol Egypta – to jsou tajemné pyramidy na „předměstí“ Káhiry, které lákají každoročně statisíce turistů. Dokonale propočítané kamenné stavby jsou ve skutečnosti monumentálními hrobkami faraonů.
KáhiraMetropole Egypta se svými 17 milióny obyvatel je největším městem afrického kontinentu. Návštěva klimatizovaného egyptologického muzea je povinnost, stejně jako smlouvání u stánku se suvenýry.

Doporučujeme:

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Egypta

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Egypt:

Pětihvězdičkový luxusní hotel nedaleko centra Hurghady vhodný pro rodiny s dětmi, výborná strava, velká nabídka sportů a jiných aktivit.

Ubytování i pro nejnáročnější klienty. Hotel  leří v rozlehlé zahradě a vlastní nejdelší pláž v letovisku Hurghada, výhled přímo na moře.

Pětihvězdičkový komplex v moderním letovisku El Gouna. Hotel má vlastní bazén, rozlehlou zahradu a vysoký standard veškerých služeb.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Co byste podnikli na dovolené v Egyptě?
Návštěvu archeologických památek - Údolí králů, pyramidy
35,5 %
Potápění v Rudém moři
49,6 %
Plavbu po Nilu
5,1 %
Návštěvu tradičního podniku spojenou s kouřením vodní dýmky
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 448 čtenářů.

Hatšepsovet, faraón v sukni

Pro egyptology i většinu Egypťanů je královna Hatšepsovet (známá i jako Hatšepsut) synonymem dobroty a spravedlnosti. Její dvacetiletou mírumilovnou vládu narušila jen symbolická vojenská intervence do země Punt. Tato egyptská država se nacházela pravděpodobně někde mezi územím dnešní Mauretánie a Somálska. Odkud Egypt bral kadidlo, koření a parfémy.

Pro slavnostní příležitosti musela nosit královské, rozumějme mužské roucho. A lepit si faraónský vous. Což v teple, které tu panuje velkou část roku, asi nebylo nic příjemného.

V každém případě se tato na svou dobu osvícená vládkyně zapsala epizodou svého panování do světových dějin. A jak to tak bývá, její nevlastní syn po nástupu na trůn ze žárlivosti odstraňoval velice aktivně jakékoli předměty, sochy i reliéfy, které by připomněly její existenci. Marně. Hatšepsovet zná dnes kdekdo. A po Thutmosovi III. toho moc nezbylo...

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám