Hlavní obsah

Kleopatra měla v dnešním Turecku soukromou pláž

Turecko je zemí dvou kontinentů. Když vyrazíte na dovolenou k tureckému pobřeží Středozemního moře – na Tureckou riviéru - zůstanete v Evropě, minimálně co se kvality služeb pro turisty týče. Žlutobílé pláže jsou plné slunilů od časného jara a místní příroda učarovala kdysi dávno i Marku Antoniovi. „Jinak by přeci nedával jedno z měst na tureckém pobřeží darem krásné Kleopatře,“ mají jasno místní.

Článek

Dodnes se zde dává k dobru legenda o tom, jak římský vojevůdce obdaroval egyptskou vládkyni. „Nejen, že jí věnoval město Alanya, ale dokonce nechal na místní pobřeží navést tuny písku z delty Nilu,“ vypráví historie. Dnes je Alanya jedním z nejvyhledávanějších letovisek Turecké riviéry, ale jen minimum turistů si na tento rozmar slavného vojevůdce při lenošení na široké pláži vzpomene.

Jižní pobřeží Malé Asie nabízí svým hostům stabilní a slunné počasí. „Pokud sem vyrazíte od dubna do listopadu, máte poměrně velkou jistotu, že vás čeká prosluněná dovolená,“ shodují se delegáti. Navíc je Turecká riviéra v poslední době spojovaná i s nejkvalitnějšími golfovými greeny této oblasti.

Belek - to je (nejen) golf!

Vyznavači sportu gentlemanů si přijdou na své v letovisku Belek, kde mohou zkoušet svůj hráčský um na trávníku National Green Clubu. „Občas si sem zajel zahrát i David Feherty, bývalý hráč první světové desítky,“ dmou se tady pýchou a vzápětí dodávají: „Belek ale není jen letoviskem pro golfisty! Jezdí sem i „fajnšmekři“, kteří se nespokojí s jen tak obyčejnou pláží.“

Místní pláž Beach Park si totiž vysloužila „modrou vlajku“. Ta určuje čistotu pláže – a rozhodně nejde o „ocenění“, které si letovisko může přisoudit samo. „O tom, jestli pláž modrou vlajku dostane, rozhoduje komise při Radě Evropy,“ vysvětluje odborník přes cestovní ruch. „Komise přísně hodnotí čistotu i upravenost a modrá vlajka je jednoznačně zárukou toho, že vás na pláži nepotká žádné nepříjemné překvapení.“

Okolí Beleku navíc okouzluje přírodou - v okolních lesích a dunách žije kolem stovky vzácných ptáků. „Ve městě je zase vděčným cílem fotoaparátů starobylá mešita,“ upozorňuje místní. K tomu tři bulváry a obchody plné tradičních suvenýrů. Ti, co mají rádi živo a frmol, si tu přijdou na své.

„Patnáct otroků, prosím!“

Naopak klid a ničím nerušená pohoda čeká na turisty v letovisku Side. Kromě citrusů a bavlníkových plantáží tady na každém kroku rostou i granátovníky. „Však název města v překladu z turečtiny znamená granátové jablko,“ vysvětlí vám tady snad každý. V minulosti bylo město neblaze proslulé jako významný trh s otroky.

„Na místním tržišti, Agoře, se de facto obchodovalo s lidskými životy,“ neberou si servítky historikové a turistům při představě, co všechno museli lidé v Antice vytrpět, jen naskakuje i přes teplo, které tu panuje, husí kůže. Antickou dobu tu ostatně nepřipomíná jen vyprávění průvodců o otrocích, ale i řada zachovalých památek.

Z řeckých dob tu zůstaly dva chrámy – Apollonův a Athénin. Stavební památky jsou tu ale i z doby, kdy se místními ulicemi procházeli Římané. Na přelomu 2. a 3. století našeho letopočtu zároveň s hradbami, baštami a bránou vybudovali i akvadukt. A mezi těmito antickými skvosty září skvěle zachovalý amfiteátr. Dnes, stejně jako tehdy, by se do něj v pohodlí vměstnalo kolem 20 000 diváků.

Kemer - jachty, kam se podíváš

„Pro ty, kteří se pro změnu rozhodnou pro dovolenou v Kemeru, je asi nejlepším řešením pronájem džípu,“ radí zkušenější. Pohoří Taurus, které se nad tímto střediskem doširoka rozpíná, láká k objevování tajemných horských koutů - nejpůsobivější lokalitou je kaňon Göynük, známý je ale i 23 kilometrů dlouhý vodní kanál.

Do roku 1960 byl Kemer jen zapadlou bezvýznamnou vesničkou, kam nevedla ani silnice. Pak se ale všechno změnilo. „Jako houby po dešti tady začaly růst hotely, restaurace, bary a diskotéky,“ přibližuje situaci jeden ze zaměstnanců místního hotelu. Vybudování jachtařského přístavu a zároveň i zimoviště pro jachty na sebe nedalo dlouho čekat. Dnes je zde 320 kotvišť a Kemer je i oblíbeným výchozím bodem pro potápěčské výpravy na souostroví Aladar.

Těm, kteří nechtějí trávit svou dovolenou jen v horizontální poloze na pláži nebo u bazénu, nabízí Turecká riviéra - jedno z nejnavštěvovanějších míst Středomoří - spoustu jiných možností, jak strávit dovolenou - potápění, jeep safari do hor, turecký večer, rafting na rozbouřené horské řece, návštěva aqualandu… Stačí si jen vybrat!

Tipy na výlet
Turecký večer Turecká kultura je natolik svébytná, že nás, Středoevropany, nikdy nepřestane udivovat. Na dovolené je proto možné prožít večer s tureckou hudbou, tancem a nefalšovanými tureckými laskominami.
RaftingAž vás omrzí mořská voda, vydejte se na výlet na raftech. Čeká vás mírně rozbouřená řeka, ale také zkušení vodáci, kteří se starají o bezpečnost – výlet proto zvládnou i úplní vodáčtí začátečníci.
AqualandDalší možností, jak si užít vodu trochu jinak, než jen na pláži u moře, nebo u hotelového bazénu, je návštěva delfinária a vodního světa. Bezpočet atrakcí zabaví na celé odpoledne nejen děti, ale i dospělé.

Čtěte dále:

Skopelos, Skiathos, Rhodos nebo Costa Brava - to je jen krátký výčet destinací, o kterých jsme psali. Kompletní seznam článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Turecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Turecko:

Oblíbený hotel se nachází jen pár metrů od písečné pláže v letovisku Side, kde si zamilujete úzké uličky plné krámků.

Ideální pro rodiny s dětmi - brouzdaliště, animační programy, jen pozvolný vstup do moře, pláž vzdálená 150 metrů.

Vlastní golfový klub a hřiště s 9 nebo 18 jamkami - tím se chlubí luxusní pětihvědičkový hotel zasazený do krásných zahrad.

Autor: Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Máte důvod, proč byste nechtěli na dovolenou do Turecka?
Ne, nemám. Turecko mě láká
69,2 %
Ano, vadí mi přílišné horko
4,5 %
Ano, nesrovnal/a bych se s jinou mentalitou místních
7,6 %
Ano, dávám přednost jiným zemím
18,7 %
Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Sněhobílé Pamukkale

 Pamuk je v turečtině výraz pro bavlnu a „kale“ zase znamená pevnost. Nebo také hrad. Kdo a kdy dal tomuto světoznámému místu jméno Bavlněný hrad, se už dnes zjistit nedá, ale při bližším prozkoumání každý musí uznat, že název je trefný.

Svého času byly tyto travertinové útvary v oblibě nejen pro svou nádheru, ale i jako centrum adrenalinových sportů, když po nich šplhali adrenalinoví nadšenci. Pamukkale ale touto činností dost trpělo.

Svého času byly tyto travertinové útvary v oblibě nejen pro svou nádheru, ale i jako centrum adrenalinových sportů, když po nich šplhali adrenalinoví nadšenci. Pamukkale ale touto činností dost trpělo.

Dnes je na seznamu světového dědictví UNESCO a turecká vláda dělá všechno pro pohodlí turistů. Od roku 2005 je tu zřízený pohodlný chodník, povolené je fotografování i filmování a turisté se mohou vykoupat v jednom z mnoha jezírek.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám