Hlavní obsah

Chystáte se do Chorvatska autem? Cestu se vyplatí důkladně naplánovat

Chorvatský Jadran je letním cílem mnoha Čechů. Díky relativní blízkosti, jazykové příbuznosti, čistému moři a příznivým cenám míří do Chorvatska každý rok skoro desetina české populace – ne každý ale autobusem pod „ochrannými křídly“ některé z cestovek. Přibývá totiž těch, kteří do Chorvatska vyráží autem po vlastní ose. Kudy jet a na co si dát pozor? To poradí následující řádky.

Článek

„Cestování autem je pro část turistů pohodlnější,“ shodují se odborníci přes cestovní ruch. „Navíc poměrně nedávno byla v Chorvatsku dobudovaná kvalitní dálniční síť a cesta autem do Chorvatska se stala rychlejší a bezpečnější, takže teď by ji měl snadno zvládnout i méně zkušený řidič,“ dodávají. První pasová kontrola, díky členství v Unii, vás zdrží až na slovinsko-chorvatských hranicích.

Cestou by vás nemělo nic překvapit - dopravní předpisy jsou více méně stejné jako u nás, bez výraznějších odlišností. Doma nezapomeňte kromě opalovacího krému také platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém stavu vozidla a doklad o zaplacení povinné odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla – takzvanou zelenou kartu.

„Nelze říct, že existuje jedna ideální trasa,“ říkají dopravní experti, „samozřejmě záleží na cíli cesty. Obecně ale platí, že největší provoz na hlavních tazích do Chorvatska je v sobotu – což je ve většině kapacit nástupní den.“ Pokud si tedy chcete ušetřit nervy, vydejte se na cestu až v pondělí. Podle statistik jsou právě v noci z pondělí na úterý dálnice na Jadran zatížené nejméně z celého týdne.

Kudy do střední a severní Dalmácie?

Pokud na dovolenou vyjíždíte do oblasti severní, nebo střední Dalmácie, máte poté, co přes Znojmo, Vídeň, Graz a Maribor, dorazíte do chorvatského Záhřebu možnost vybrat si, jak pojedete dál. Můžete pokračovat po nově vybudované dálnici Karlovac – Bosiljevo - Žuta Lokva – Gospić - Gornja Ploča a dojet až do Zadaru.

Druhou možností je využít starou cestu přes Slunj, Plitvická jezera, Gračac, Sinj a dojet do Splitu. „Ačkoli se může zdát první cesta rychlejší, může vás zdržet placení mýtného,“ upozorňuje odborník. „Problémy a zdržení občas trápí řidiče na mýtnici Lučko, proto se vyplatí použít nově vybudovanou mýtnici Dermeje, která je jen tři kilometry před mýtnicí Lučko ve směru od Karlovacu a slouží bezvýhradně pro bezhotovostní placení mýta.

Další možnou překážkou na nové trase může být Maslenický most. Na výrazném, rudě natřeném mostě bývá v případě silného větru omezená rychlost, nebo ho Chorvati zavřou úplně a řidičům nezbývá nic jiného, než sjet na starou cestu. „Na případnou uzavírku vás ale dlouho dopředu upozorní informační dálniční tabule,“ uklidňují řidiče Chorvati.

Může se proto stát, že po staré cestě dorazíte do cíle dřív, než ti, kteří zvolili novou trasu. Navíc ušetříte na mýtném, a pokud máte čas, můžete se cestou zastavit asi v nejslavnějším chorvatském národním parku – u Plitvických jezer, v místě, kde vás očaruje nádhera čisté přírody a mohutných vodopádů a které je mnoha generacím důvěrně známé z filmů o indiánském náčelníkovi Vinnetouovi.

Cesta na Istrijský poloostrov

Možnost vybrat si trasu mají i ti, kteří vyjíždějí do oblasti Istrie. První variantou je dojet do Záhřebu jako v předchozím případě a za Karlovacem u Bosiljevu se začít spouštět po dálnici k moři směrem na Rijeku. „Tu objedete po obchvatu a do vnitrozemí Istrijského poloostrova pokračujete skrz pět kilometrů dlouhý tunel Učka,“ radí zkušenější.

Druhá trasa vede přes Rakousko a ocení ji ti, kteří se rádi kochají přírodou. Projedete přechod v Dolním Dvořišti, dáte se na Linec, minete rakouský Salcburk, Villach, slovinskou Lublaň a přes město Postojna dojedete do chorvatské Puly. Nevýhodou je cena – v Rakousku se platí za průjezd alpskými tunely a zdržet se můžete na hraničním přechodu Rupa na slovinsko-chorvatských hranicích, kde občas celníci nestíhají nápor turistů mířících na Jadran.

Ne každý se ale cítí na to, aby vzdálenost více než 1000 kilometrů zvládl na „jeden zátah“. Pro řidiče, kteří si chtějí na cestě odpočinout, je k dispozici například tranzitní ubytování u národního parku Plitvická jezera. Tady můžete nabrat síly před další cestou třeba při plavbě lodí po jednom z celkem 16 slavných jezer s křišťálově čistou vodou.

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Bulharsku, ale i o řeckých ostrovech Skopelos nebo Skiathos a španělské Costa Bravě. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Chorvatska

Cestovní kancelář FIRO-tour, specialista na letní dovolenou v zemích jako Chorvatsko, Slovinsko a desítky dalších vybírá tipy z nabídky ubytování:

All inclusive rodinný hotel se skvělým zázemím, který se nachází hned u písečné pláže nedaleko starobylého města Zadar.

Oblíbená rodinná vilka v populárním letovisku Biograd na Moru s nádhernými plážemi a letos i s wifi připojením na Internet.

Jednoduchý hotel, výhodná cena a fantastická poloha přímo u pláže na klidném místě. Ideální podmínky pro vodní sporty.

Inzertní sdělení: Tipy na tranzitní ubytování cestou do Chorvatska

Cestovní kancelář FIRO-tour, specialista na letní dovolenou v zemích jako Chorvatsko, Slovinsko a desítky dalších vybírá tipy z nabídky ubytování:

Ubytování v soukromém penzionu s možností stravy kousek od národního parku Plitvická jezera. Skvělý tip na odpočinek během cesty.

Ubytování v největších a nejznámějších lázních Slovinska s nejbohatším dětským vodním parkem, který je jen kousek.

Ubytování ve vesničce Lipica, která je proslavená světoznámým hřebčínem - možnost prohlídky stájí i projížďky.

 Autor: Lucie Štěrbová & CK FIRO-tour

Anketa

Jak vyrážíte na dovolenou?
Autem
84,1 %
Autobusem
5,5 %
Vlakem
1,9 %
Letecky
8,5 %
Celkem hlasovalo 955 čtenářů.

Dálniční známky a jejich ceny

Na rakouských dálnicích zaplatíte v roce 2010 za desetidenní známku 7,90 EUR, za známku s platností na dva měsíce 22,90 EUR.

Známka je zapotřebí i při průjezdu Slovinskem. Tady vás využití slovinských dálnic vyjde za týdenní známku na 15 EUR, měsíční pořídíte za 30 EUR.

V Chorvatsku se vybírají dálniční poplatky v hotovosti podle délky použitého úseku a typu vozidla. Jejich přehled včetně cen lze najít na www.hac.hr nebo www.arz.hr. Dobré je si připravit drobné mince na placení dálničních poplatků (lze platit i v EUR) a vždy si ihned přepočítat vrácenou částku.

Pravděpodobně se nevyhnete ani návštěva benzínky. Aktuální ceny pohonných hmot v Chorvatsku najdete tady

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám