Hlavní obsah

Makarská riviéra nabízí perfektní pláže i svatby pod hladinou moře

Chorvatsko je v podstatě českou riviérou v zahraničí. Jen loni navštívilo jadranské pláže na 607 tisíc Čechů a to i v době recese. Navíc bylo Chorvatsko vyhlášeno analytickou společností Future Brand jako 4. nejrychleji rostoucí turistická destinace. Podívejme se tedy, co může nabídnout Makarská riviéra, hlavní dovolenková oblast země, kam lidé jezdí za upravenými peřinami pláží, ale třeba i za svatebním obřadem pod vodní hladinou.

Článek

Kousek pod Makarskou riviérou se nachází bohaté historické město Dubrovník. Už po příjezdu do města budete uchváceni zachovalým skoro dvoukilometrovým prstencem hradeb, který obíhá historické centrum. Spojení přímořského klimatu a četných památek se tak stává stále atraktivnějším místem třeba pro zamilované páry, které zde chtějí uspořádat svůj svatební obřad.

Svatby podle Dubrovníka

Za své mluví i údaje z místní matriky. V roce 2009 se zde nechalo oddat celkem 66 zahraničních párů. Míst pro svatební obřad tu je skutečně požehnaně. Celé město totiž vypadá jak vystřižené ze 17. století. Nejčastějšími místy svatby bývají např. palác Sponza, Knížecí palác či nedaleký ostrůvek Lokrum.

Existují ale i další možnosti – můžete se nechat oddat pod hvězdami na pevnosti Lovrijenac, mezi sochami nymf v botanické zahradě v Trstenu, na palubě historické plachetnice, anebo si můžete pod frak a závoj dát kyslíkovou bombu a nechat se oddat pod hladinou moře.

Makarská riviéra je ohraničena několika body. Tvoří ji 60 km dlouhý pás, v jehož vrcholcích stojí na severu město Omiš a na jihu řeka Neretva. Hřbetem pásu jsou poté strmé štíty pohoří Biokovo, které dokreslují naturální charakter oblasti. Největším lákadlem pro turisty jsou ale místní oblázkové pláže, které díky malým kamínkům dělají z moře modravě průhlednou membránu vlnek.

Modrá vlajka za perfektní služby

Podél Makarské riviéry můžete narazit na několik plážových rezortů. Téměř čtyři kilometry kouzelného pobřeží nabízí letovisko Podgora v úpatí pohoří Biokovo. Tu správnou letní atmosféru tu tvoří nejen dva malebné přístavy, ale i spousta stylových obchůdků a restaurací. Po upravené pobřežní kolonádě se dá z Podgory dojít až do největšího rezortu celé Makarské riviéry - městečka Tučepi. Městem prochází i nejdelší pláž Makarské riviéry, v jejímž záhlaví stojí alej mohutných borovic. Ta vám může, v případě ostrého slunečního záření, sloužit jako rozlehlý jehličnatý slunečník.

Místní služby jsou na velmi dobré úrovni. Nachází se tu přístav pro rybářské a turistické lodě, dále např. fotbalové hřiště a tenisový areál s pěti kurty. U pláže máte k dispozici standardní sociální zařízení, voda i pobřeží jsou čisté, všude je dostatek odpadkových košů. Za kvalitu a vysokou ekologickou péči získala místní pláž i tzv. modrou vlajku, což je ocenění pro nejupravenější pláže na světě.

Pro ty, které nebaví jen vylehávat, je tu připraveno i několik vodních atrakcí jako např. jachting, vodní lyže, windsurfing, paragliding, vodní skútry či pouze poklidná projížďka na šlapadlech.

Pokud neradi vyleháváte na pláži, hned za humny objímá město pohoří Biokovo, do kterého se můžete vydat na trek. Z vrcholku hor je zde krásný výhled na ostrovy Brač, Hvar, Korčula a poloostrov Pelješac.

Cigareta za 3500 Kč
Od letošního jara platí v Chorvatsku nové vyhlášení. V kavárnách, barech a restauracích je zakázáno kouřit. Zapálit si můžete pouze na venkovních zahrádkách. Pokud si zakouříte vevnitř, hrozí vám pokuta až 3500Kč.

Chameleonská pláž

K Makarské riviéře se kromě pevninských letovisek počítá i velké množství blízkých ostrovů. K nejznámějším pravděpodobně patří Hvar a Brač. Právě na druhém jmenovaném se nachází i pláž, které je považována za nejkrásnější na Jadranu – Zlatý mys.

Najdeme ji v městečku Bol. Svým charakterem se podobá většině chorvatských pláží – písčito-oblázkový povrch lemují borovicové lesíky a voda se tu obléká do barev míru. Přesto je Zlatý mys charakteristický jednou věcí – má tvar trojúhelníkovitého výčnělku, který má vždy jinou podobu. Vlivem přílivu, odlivu a proudění větru se tvar pláže mění. Někdy se stáčí do leva, jindy zase doprava. Každý den tedy může mít pláž jiný tvar.

Nenechte si ujít
Vodopády řeky Krky Krka je největší řeka severní Dalmácie, na které se nacházejí kousek od města Šibenik mohutné vodopády. Ten největší má spád přes 40 metrů a zle k němu doplout na lodičce. U vodopádů si můžete prohlídnout i unikátní staré vodní mlýny, které dodnes pracují.
Město Omiš Omiš kdysi bývalo hlavním centrem pirátů, kteří trápili byzantské i benátské lodě. Dnes tu již o piráta nezavadíte, přesto místní organizace pořádají v srpnu tzv. pirátské večery, kdy na ulicích a na moři bojují fiktivní piráti, pořádají se pirátská utkání ve vodním pólu, či tematické průvody městem.
Město a ostrov HvarMěsto Hvar je jedním z nejhistoričtějších měst v Chorvatsku. Nacházejí se tu budovy odkazující na benátskou architekturu, jedno z nejstarších divadel v jihovýchodní Evropě, renesančně-barokní katedrála sv. Štěpána nebo františkánský klášter s bohatou sbírkou soch, obrazů a plastik.

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Zakynthosu, Bulharsku, Thassosu, Turecku, Tunisku, Maltě nebo Egyptě. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd na Makarskou riviéru a okolí

Cestovní kancelář MILE, specialista na zájezdy Řecko, Bulharsko, Turecko, Chorvatsko, Itálie atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Chorvatsko:

Příjemný rodinný hotel v letovisku, u kterého turisté oceňují jeho klid. Přijet můžete po vlastní ose, nebo autobusem. Na pláž je to jen 200 metrů.

Pod nejvyššími vrcholky pohoří Biokovo leží 4 km dlouhá pláž a také zrekonstruovaná vilka v klidné části Podgory, 20 metrů od oblázkové  pláže.

Místo ideální pro milovníky dlouhých procházek po upravené promenádě podél moře. Z hotelu Hrvatska je to na pláž 50 metrů, do centra 200 metrů. Doprava vlastní, nebo autobusem.

 Autor: Ondřej Moravec & CK Mile

Anketa

Jezdíte na dovolenou do Chorvatska?
Ano, už jsem tam jednou/dvakrát byl.
48,5 %
Ano, jezdím do Chorvatska pravidelně.
36,4 %
Ne, v Chorvatsku jsem ještě nebyl, ale chystám se letos.
4,3 %
Ne, jezdím k moři jinam.
7,7 %
Ne, dávám přednost dovolené v tuzemsku.
3,1 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Autem do Chorvatska

Mnoho turistů pro dopravu do Chorvatska zvolí auto, jakožto nejekonomičtější variantu. Podívejme se tedy na několik tipů, které vám cestu zpříjemní.

1.    Pokud jste z Prahy, nejlepší cesta na Makarskou vede přes  Znojmo -Vídeň – Graz – Maribor – Záhřeb – Karlovac – Bosiljevo – Brinje – Zadar – Šibenik – Split. Ve vrcholné sezoně tu ale počítejte se zácpami. Vyhnout se jim můžete, pokud pojedete přes Bratislavu, maďarský Mosonmagyaróvár a poté do Záhřebu.

2.    Až pojedete přes Slovinsko, nemusíte se již bát, že zde budete muset platit 35 EU za dálniční poplatek. Od tohoto roku si můžete koupit pouze týdenní známku za 15 EU.

3.    V průměru vás cesta vyjde s benzínem i poplatky na 4800 Kč u naftového auta a na 5600 Kč u benzínového (Praha - Gradaz). Pokud tedy budete ve voze čtyři, nezaplatíte více než 1400Kč za osobu. Průměrná obousměrná cena autobusu se přitom pohybuje okolo 2000Kč.

4.    Dávejte si pozor na uniformy. Místní policisté jsou totiž poměrně přísní na dopravní přestupky. Za alkohol se v průměru zaplatí 3000Kč, jízda na červenou stojí okolo 7000Kč a porušení padesátky v obci se může vyšplhat až na 17 000Kč.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám