Hlavní obsah

Na Thassosu prý žily mýtické Sirény, dnes je ideálem pro klidnou dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Mýtické Sirény si svůj domov uměly vybrat!“ Možná právě to probíhá hlavou všem, kteří poprvé spatří „smaragd Egejského moře“ - řecký ostrov Thassos. Díky dostatku srážek v zimě se i v parném létě ostrovní vegetace zelená. To, že je Thassos nejsevernější částí Řecka, se dočtete v každém průvodci. Vychutnat si čistou mořskou vodu, zdejší výborné víno a med, který tu nabízejí na každém kroku, už ale musíte sami. A že je to v horkém létě opravdu příjemné!

Článek

Na nábřeží největšího města ostrova – Limenas, kterému se říká i Thassos – je spousta typických řeckých taveren. Stolky jsou umístěné těsně u kraje náplavky, do vody je to jeden špatný krok. „Jestli nám tady někdo spadl do vody? To snad ne,“ směje se majitel jedné z nich a přináší další džbánek s výborným místním vínem. Limenas dělá čest svému jménu, které v překladu znamená přístav. Přístavy jsou tu totiž dva. „Ten původní je starý už 2500 let,“ rozkládá rukama, „jeho kapacita ale nestačí, a tak vznikl nový, který zajišťuje hlavně trajektovou dopravu.“

V zajetí historie

Ze starého přístavu je to jen pár kroků do starověké tržnice, Agory, kde se už v 7. století  př.n.l. nacházelo centrum veškerého dění na ostrově. Ve 2. a 3. století n.l. oblast zaznamenala největší rozkvět během římské éry. Byla tady nejen klasická tržnice, ale celé místo sloužilo i kulturním a politickým účelům. Nejvýraznějším bodem byla socha Nausiky, bohyně naděje. Dodnes se už bohužel nedochovala, na místě ale naleznete nákres její přibližné podoby. „Byl to dar tehdejšího obyvatelstva římskému císaři Septimovi,“ vysvětlují místní ochotně. Právě Septimus Severus udělil ostrovu privilegium razit si vlastní mince. Ve východní části turisté ještě dnes obdivují zbytky odeonu, divadla pod širým nebem.

Thassos byl obydlený už ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. „Bohaté minulosti odpovídá i velké množství památek z období antiky. A starověká Agora  je asi tou nejlépe zachovanou památkou,“ říká zdejší průvodce. Je otevřená denně od 9 do 16 hodin. „Pokud vás historie Řecka zajímá víc, nevynechejte i muzeum, které je otevřené ve stejný čas.“ V pondělí se ale vydejte radši na pláž, stejně jako u nás je i v Řecku zavíracím dnem.

Oáza klidu v Egejském moři

Thassos leží stranou všech hlavních řeckých turistických letovisek, je proto oázou klidu i během vrcholu sezóny, kdy bývá v jiných letoviscích hlava na hlavě. „Na objetí celého ostrova by vám stačily dvě hodinky,“ říkají místní znalci, „po obvodu má jen sto kilometrů a polovina z toho jsou pláže.“ Můžete sice zůstat na hlavních plážích, ale pokud toužíte po absolutním soukromí, není nic jednoduššího než si vypůjčit motorku nebo automobil a vyrazit dál od civilizace.

Ceny pronájmu dopravních prostředků na ostrově Thassos jsou celkem příjemné. „A vůbec většina cen není nijak přemrštěných,“ pokyvuje hlavou průvodce. „Thassos leží jen 8 kilometrů od pevniny, transfer zboží není nijak nákladný.“ Ve srovnání s jinými řeckými ostrovy je tu levněji. Podoba pobřeží a vůbec celého ostrova se mění jen minimálně. Jinde rostou na plážích jako houby po dešti mohutné hotelové komplexy, ale Thassos si i dnes zachovává svou ryzí atmosféru tak typickou pro Řecko.

Džípem na safari do hor nebo lodí kolem ostrova

Když vás přestane bavit polehávání na pláži, můžete využít nabídky a vydat se džípy do vnitrozemí ostrova. „Můžete se jen vést, nebo i řídit,“ nabízí řidič. Dlouhou dobu nepotkáte ani živáčka, v pustém vnitrozemí jako by se zastavil čas. Thassos leží na předělu mírného a subtropického pásu, je tu proto obojí flóra.

Vedle borovic tu rostou fíkovníky, smrky spolu s olivovníky, platany a píniemi. Díky příjemnému vánku a stínu výletníci netrpí vedrem ani v nejteplejších měsících léta. Osvěžit se můžete ve vodopádech nebo v typické taverně vesničky Kastro. Finále výletu si každý užije na Metalii, jedné z nejhezčích pláží ostrova.

Džíp můžete případně vyměnit za plavbu lodí podél jižního pobřeží. Ráno se nalodíte v Limenarii a pak už jen chytáte bronz na palubě, nebo odpočíváte v podpalubí. „V ceně je i snídaně a vydatný oběd,“ lákají majitelé plavidel. „Několikrát během plavby kapitán spustí kotvu a můžete se do sytosti vyřádit na širém moři.“ Jižní pobřeží navíc nabízí krásné scenérie.

Skalní jezírko Diola, klášter Archangelos nebo ostrov Panagia, na který si svého času dělal zálusk sám Aristoteles Onassis. To vše je pastvou pro oči, fotoaparáty i videokamery. Výlet je navíc ideální pro rodiny s dětmi. Ve vodách kolem Thassosu totiž vyvádějí své potomstvo delfíni.

Den můžete zase zakončit v některé z taveren nad talířem něčeho typicky řeckého. Na Thassosu je nejpopulárnější salát z chobotnic. Podle zákona se v Řecku můžou lovit jen chobotnice vážící víc než 700 gramů. „S úlovkem se potom musí minimálně dvěstěkrát uhodit o balvan. Tím se poruší spletitý nervový systém a maso změkne, pak se ugriluje, nakrájí, posype krájenou červenou cibulí, olivami a zakápne panenským olivovým olejem s troškou vinného octa, “ vysvětlí vám ochotně během servírování číšník.

Smaragdový ostrov Thassos je stvořený pro klidnou a pohodovou dovolenou. „Kdo si ale chce užít většího cvrkotu a nočního života, měl by raději zvolit jiné destinace,“ upozorňuje průvodce. A naopak - pokud vám absolutní klid vyhovuje, tak neváhejte. Zapomenete tu na všední starosti a „Andýo!“ na rozloučenou budete říkat jen neradi.

Co si při návštěvě Thassosu rozhodně nenechte ujít:
Přírodní kalendářV roce 2003 skupina výtvarníků a sochařů z německého Stuttgartu vybudovala na skalním útesu poblíž Limenarie, druhého největšího města Thassosu, přírodní kalendář. Jeho dvanáct menhirů je zhotoveno z bílého mramoru, který je kromě medu a vína dalším důležitým vývozním artiklem Thassosu.
Poznávací okruh Klášter Archangelos, zříceniny na poloostrově v Aliki, typická řecká vesnice Panagia, zlatá pláž hlavního města Limenas – to jsou místa, která turisté navštíví během poznávacího okruhu klimatizovaným autobusem a s českým výkladem. Celodenní výlet je alternativou pro ty, kteří nechtějí strávit celou dovolenou na pláži.
Malebnost uličekNa jižním pobřeží ostrova je půvabné městečko Limenaria. Stojí rozhodně za návštěvu. Obzvlášť v podvečerních a večerních hodinách. Klid malebných uliček ocení obzvlášť ti, kteří si chtějí na dovolené odpočinout od celoročního shonu a od každodenního pracovního stresu.

Čtěte dále:

V rubrice Léto u moře jsme nedávno psali také o Turecku, Tunisku, Maltě nebo Egyptě. Přehled všech vydaných článků naleznete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezd do Řecka

Cestovní kancelář Alex, specialista na letní dovolenou v zemích Řecko, Turecko, Tunisko, Egypt atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Řecko:

Zelený smaragd Egejského moře je ideální volba pro ty, kteří chtějí strávit dovolenou mimo rušná řecká letoviska.

Tradiční řecká destinace českých turistů. A není divu – je zde pohádková příroda, skvělá kuchyně a zajímavá historie.

Nejzelenější z Jónských ostrovů. Jeho písčité pláže omývá průzračné moře a zelený je díky olivovým hájům, fíkovníkům a mandlovníkům.

Lucie Štěrbová & CK ALEX

Anketa

Láká vás navštívit Thassos?
Ano, plánuji se tam letos vydat
10,4 %
Ano, hned bych se tam jel podívat
82 %
Ani ano, ani ne
1,5 %
Ne, Thassos mě neláká
4 %
Ne, raději pojedu k moři jinam
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 779 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám