Hlavní obsah

Malta je drobný ostrůvek s velkými možnostmi

Novinky, Hana Dražanová

Chcete-li strávit dovolenou na atraktivním místě a přitom neabsolvovat úmorně dlouhou cestu, pak je líbezný ostrůvek Malta ve Středozemním moři dobrou volbou. Jako tradiční cestovatelské místo nabízí ostrov řadu pozoruhodných památek a turistických destinací, přehled těch nejzajímavějších naleznete dále v článku.

Článek

Malta vám navíc splní představu o mimořádné, ale zároveň cenově dostupné dovolené. Kromě dostupnosti cenové stojí za zmínku i dostupnost časová. Pouhé dvě a půl hodiny letu a vaše vysněná dovolená může začít. Zdejší vody patří k nejprůzračnějším a viditelnost je až do hloubky 30 metrů.

V tomto článku dále najdete:

  • Městečka Bugibba a Qawra
  • Písečná pláž Mellieha Bay
  • Sliema – pláže „na kameni“
  • Diskotékový ráj v St. Julians

Malta je tedy rovněž snem pro každého podmořského fotografa a potápěče. V období hlavní sezóny nabízí řada cestovních kanceláří i výhodné last minute zájezdy, ze kterých si můžete vcelku pohodlně vybírat. Mezi nejoblíbenější místa na ostrově patří například Bugibba, Marfa, Mellieha, Qawra, Sliema a St. Julians.

Chcete-li se o těchto zmíněných destinacích dozvědět více a načerpat řadu praktických tipů a rad, začtěte se do následujících řádku. Představíme vám v krátkosti místa, která při návštěvě Malty určitě nevynechejte.

Městečka Bugibba a Qawra

Tyto dvě městečka vznikla z původně rybářských vesnic Dnes jsou ale Bugibba i Qawra plná hotelů, obchodů se suvenýry, restaurací a nočními bary s diskotékami, díky kterým je zde čilý noční život. Naproti tomu podél pobřeží najdete spoustu romantických pláží tvořených útesy a plochými kameny. Pokud však dáváte přednost písku, můžete se vypravit do Zlatého zálivu, ve kterém najdete jednu z nejhezčích pláží Bugibby.

Potápění na Maltském souostroví
Maltské souostroví složené z ostrovů Malta, Gozo a Comino tvoří unikátní místa pro potápěče v srdci Středozemního moře. Pokud jste o potápění zatím jen slyšeli, ale nikdy nevyzkoušeli, tak pro vás jsou zde připraveny potápěčské školy se zkušenými potápěči. Můžete zde obdivovat spoustu malebných zálivů, skalnatých útesů a skrytých zátok, ve kterých můžete objevovat nekonečné krásy podmořského světa, včetně jeskynních labyrintů a vraků lodí z druhé světové války.

FOTO: Zájezdy.cz

Písečná pláž Mellieha Bay

Kvůli písečným plážím se jezdí i do Melliehy. Pláže zde patří k nejhezčím. Najdete tu dokonce i největší a nejdelší písečnou pláž na Maltě – Mellieha Bay. Můžete ovšem prozkoumat i okolí Meliehy a můžete se podívat do přírodní rezervace s jezerem – Ghadira Natural Reserve. Pokud budete pokračovat dále přes horský hřeben Mafra Ridge dostanete se do Cirkewwy, nejzápadnější části ostrova. A odtud trajektem dále na sesterský ostrov Gozo.

FOTO: Zájezdy.cz

Sliema – pláže „na kameni“

Sliema je městečko původně vyhledávané obyvateli hlavního města Vallety pro odpočinek a víkendové pobyty. Jeho pozice u moře a nedaleko od hlavního města je ideální. Právě sem jezdí i nejvíce turistů, je zde nejvíce hotelů, plno restaurací, barů, obchodů, kaváren a atrakcí pro turisty. Nenajdete zde ale žádnou písečnou pláž. Jsou tu pouze pláže „na kameni“, tolik typické pro Maltu. Do vody se slézá po žebříku. Odměněni ale budete křišťálově průzračnou vodou.

Sportovní centrum
Nedaleko hlavního města se nachází i velké sportovní centrum. Najdete zde sedmnáct tenisových kurtů, pět kurtů na squash, minigolf, prostor pro kulečník, venkovní bazén, hřiště na kriket a na polo, fitness a také restaurace a bar. Toto centrum poskytuje tedy téměř všestranné sportovní vyžití. Třešničkou na dortu je zde Královský golfový klub. Tento klub je skutečně unikátním sportovištěm, které je užíváno nejen místními členy, ale i návštěvníky Malty.

Diskotékový ráj v St. Julians

S městečkem Sliema přímo sousedí bývalá rybářská vesnička St. Julians, která se nachází v malém zálivu na jižním pobřeží Malty. Můžete zde, ještě dnes, vidět stovky tradičních zachovalých rybářských loděk zakotvených v přístavu. A při procházce městem se můžete proplétat malými uličkami a obdivovat i řadu historických památek.

V městečku je rovněž množství restaurací, obchodů a i několik kin. Velmi známou a navštěvovanou čtvrtí je Paceville, nebo-li diskotékový ráj. Je zde soustředěno mnoho nočních klubů, diskoték a zábavních podniků.

FOTO: Zájezdy.cz

Hlavní město Valletta

Asi neexistuje člověk, který by při návštěvě Malty vynechal prohlídku Valletty. Je to velmi půvabné historické město. A i přes to, jak je malá, najdete zde téměř vše, co k hlavnímu městu patří. Najdete v něm zbytky středověkého opevnění, úzké příkré uličky, starobylé paláce a kostely, muzea, náměstí, parky, zahrady a divadlo.

Jednou z nejrušnějších ulic, kterou byste si určitě měli projít, je Republic street. Je to hlavní pěší tepna města, která je lemovaná rozmanitými obchůdky, restauracemi a kavárnami a vede od brány města až na druhý konec Valletty až k moři.

Nenechte si ujít - tipy na zajímavé výlety na Malt

Městečko Mdina

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Malty je městečko Mdina. Jeho historie sahá až na samý začátek Malty. Mdina je bývalým hlavním městem Malty a možná proto je to takový skvost. Mdina je dnes celkem klidným městečkem, přezdívaným „Tiché město“.

Je protkáno roztomilými uličkami a když se jimi necháte vést dojdete až ke krásné vyhlídce na hradbách Citadely. K vidění je zde i mnoho historických památek jako jsou kostely, kláštery i paláce maltské šlechty, které pocházejí ze 17. století, ale i mnoho starších staveb.

Ostrov Gozo

Výlet na sousední ostrov Gozo je vhodný i pro rodiny s dětmi. Je od Malty vzdálen jen 5 km a dostanete se na něj trajektem z Cirkewwy. Po 20 minutách loď zakotví v malém přímořském městečku Mgarr. Gozo není nijak velký, ale s rozlohou 67 km2 je druhým největším z maltských ostrovů. Ačkoliv mají Malta i Gozo společnou historii, ostrov Gozo je mnohem zelenější a malebnější. Jedním z nejkrásnějších míst na Gozu je „Azurové okno“. Je to 80 metrů vysoký skalnatý oblouk.

FOTO: Zájezdy.cz

Celé pobřeží omývají vody Středozemního moře a díky četným malým zálivům je to ideální místo pro potápěče. Pokud patříte k milovníkům potápění, můžete zde obdivovat skalnaté útesy, vraky lodí a letadel z druhé světové války, nebo podmořské jeskyně.

Dobrodružná cesta na západ Malty

Pokud vás už omrzelo ležení na pláži, vydejte se pěšky na západ Malty. Cestou budete mít příležitost vykoupat se na nejoblíbenější písečné pláži na ostrově. Naskytne se vám krásný výhled na ostrov Gozo a moře. A pokud budete pokračovat v cestě podél pobřeží, dorazíte k další zajímavé písečné pláži. Na tuto pláž se nedostane každý, nejsnáze přístupná je totiž z lodi. Za dalším výběžkem je ukrytá další neméně zajímavá pláž, kde do moře vyčnívá kus pevniny. Voda je zde trochu bouřlivější.

Praktické rady pro cestu na Maltu

Doprava na Maltě

Doprava na Maltě Pro vaši bezpečnost je důležité mít na paměti, že na Maltě se jezdí vlevo. A Malťané nejsou zrovna tolerantní řidiči. Na silnicích zde vládne především chaos, neboť dopravu si v podstatě řídí sami lidé, jak pěší tak řidiči. A do toho se zde téměř neustále ozývají různé tóny klaksonů. Malťané mají troubení v oblibě. Také mají rádi rychlou jízdu, takže opravdu buďte velmi opatrní.

Doprava na Maltě Pro vaši bezpečnost je důležité mít na paměti, že na Maltě se jezdí vlevo. A Malťané nejsou zrovna tolerantní řidiči. Na silnicích zde vládne především chaos, neboť dopravu si v podstatě řídí sami lidé, jak pěší tak řidiči. A do toho se zde téměř neustále ozývají různé tóny klaksonů. Malťané mají troubení v oblibě. Také mají rádi rychlou jízdu, takže opravdu buďte velmi opatrní.

Doprava na Maltě Pro vaši bezpečnost je důležité mít na paměti, že na Maltě se jezdí vlevo. A Malťané nejsou zrovna tolerantní řidiči. Na silnicích zde vládne především chaos, neboť dopravu si v podstatě řídí sami lidé, jak pěší tak řidiči. A do toho se zde téměř neustále ozývají různé tóny klaksonů. Malťané mají troubení v oblibě. Také mají rádi rychlou jízdu, takže opravdu buďte velmi opatrní.Nákupy

Na Maltě je celkově draho, neboť většina zboží se musí dovážet. Pokud potřebujete nakoupit potraviny, tak nejlevněji je nakoupíte v supermarketech. Seženete zde většinou vše, co potřebujete. Supermarketů je na Maltě však velmi málo. Můžete také zvolit malé obchůdky, kterých je dostatek a které vypadají jako naše malé samoobsluhy. Najdete zde základní potraviny a některé výrobky z drogerie.

Ceny se liší, v každém obchodě mají něco levnějšího a něco dražšího. Při placení ale raději nespoléhejte na platební kartu. Vždy u sebe raději mějte dostatek hotovosti. Ovoce a zeleninu je ale rozhodně lepší kupovat od místních prodejců, na které narazíte v ulicích. Čím dále od turistických center, tím levněji nakoupíte. Levněji se dá nakoupit také na trzích, kde můžete i smlouvat.

Ceny se liší, v každém obchodě mají něco levnějšího a něco dražšího. Při placení ale raději nespoléhejte na platební kartu. Vždy u sebe raději mějte dostatek hotovosti. Ovoce a zeleninu je ale rozhodně lepší kupovat od místních prodejců, na které narazíte v ulicích. Čím dále od turistických center, tím levněji nakoupíte. Levněji se dá nakoupit také na trzích, kde můžete i smlouvat.

Ceny se liší, v každém obchodě mají něco levnějšího a něco dražšího. Při placení ale raději nespoléhejte na platební kartu. Vždy u sebe raději mějte dostatek hotovosti. Ovoce a zeleninu je ale rozhodně lepší kupovat od místních prodejců, na které narazíte v ulicích. Čím dále od turistických center, tím levněji nakoupíte. Levněji se dá nakoupit také na trzích, kde můžete i smlouvat.Maltská kuchyně

Malta má vzhledem ke své poloze velmi blízko k Itálii a to platí i o stravování. Na denním jídelníčku tu jsou všemožné druhy pizzy, těstovin a ryb. Jen plody moře tu nejsou moc oblíbenou specialitou.

Pokud chcete ochutnat některé maltské speciality, vyzkoušejte například typické maltské slané sušenky, které se namáčejí do různých druhů pomazánek. Jako hlavní jídlo můžete ochutnat výborné plněné ravioli, nebo timpanu, což je jakýsi druh koláče plněný těstovinami, masem, cibulí a rajčatovou omáčkou. Pokud máte chuť na maso, ochutnejte králíka, který je na Maltě připravován na mnoho způsobů a je považován za maltské národní jídlo.

Související témata:

Výběr článků

Načítám