Hlavní obsah

Kde vás dovolená vyjde na roční plat? Poznejte trojúhelník luxusu v Indickém oceánu

Říká se jim Perly Indického oceánu a na mapě na východ od Afriky vytvářejí pomyslný trojúhelník. Romantické Seychely, které si zakládají na lehce snobské atmosféře, Mauritius s barevnými dunami i soukromými ostrůvky a Réunion, divoká výspa se slavným kaňonem Trou de Fer. Pojďte se s námi podívat na místa, kde je dovolená splněným snem. Poznejte s námi trojúhelník luxusu!

Foto: ESO travel

Soukromá terasa a výhled na Indický oceán. Na Seychelách je krásně.

Článek

Dovolená tady může vyjít i na průměrný český roční plat a sní o ní tisíce turistů. Tenhle sen se ale splní jen hrstce z nich. Réunion, Mauritius a Seychely patří mezi nejexkluzivnější destinace planety. Réunion a Mauritius v Indickém oceánu od sebe dělí asi 150 kilometrů, k souostroví Seychely je to podstatně dál. Ty leží severovýchodně od ostrova Madagaskar.

Seychely jsou pro snoby?

Jsou ideálním místem pro útěk před světem. A netvrdíme to jen proto, že se tu před spravedlností ukrýval Radovan Krejčíř. Seychely jsou považovány za jedno z nejkrásnějších míst světa, nicméně dovolenou tady si nemůže dopřát každý. Týden v luxusním resortu v hlavní sezóně tu vyjde i na 150 tisíc korun. „Seychely nejsou pro každého,“ vzkázala dokonce před pár lety seychelská vláda a omezila počet turistů, kteří mohou ročně do země přicestovat.

Foto: archiv autora

Na Seychelách je krásně. Možná i proto zdejší vláda omezuje počet turistů, kteří dorazí.

I díky tomu je tu božsky. Mimochodem věděli jste, že více než polovina území celého souostroví je národním parkem nebo alespoň chráněným územím? Včetně rezervace Valleé de Mai, kde rostou slavné coco de mer, Šalamounovy ořechy, plody, které váží i 30 kilogramů a podobají se lidskému pozadí nebo ženskému klínu.

Přečtěte si o Seychelách více zajímavostí: Chcete utéct před světem? Luxusní Seychely jsou ideální volba

Traduje se, že si první námořníci, kteří na ně na ostrově Praslin narazili, mysleli, že přistáli v rajské zahradě, ze které byli vyhnáni Adam a Eva. A těmto plodům se dodnes připisují silné afrodiziakální účinky. Proč asi…? Odvézt si tento ořech jako suvenýr je ale pořádný „oříšek“. Ročně se jich totiž sklidí jen okolo tří tisíc, zájem o ně je obrovský a cena se šplhá i nad 250 eur. Turista navíc musí mít doklad o koupi, jinak mu úlovek na letišti zabaví celníci.

Foto: ESO travel

Mauricius si nespletete – díky ohromnému masivu Le Morne.

Lépe než třicetikilový ořech se domů veze některý z drobných vyřezávaných talismanů, které můžete pořídit na tržišti v hlavním městě Victoria. Místní dodnes (minimálně před turisty) věří v sílu magie Gris Gris. A zakoupením talismanu si prý člověk zajistí štěstí. Štěstí v lásce pak zajistí nápoj lásky – i ten vám tady namíchají.

Na Mauritiu vám bude k službám soukromý komorník!

I dovolená na Mauritiu člověku řádně provětrá bankovní účet. Malý ostrůvek nedokáže pojmout statisíce turistů, resortů tady není tolik, zájem je obrovský a ceny pořádně vysoké. „Člověk si tady ale neplatí jen luxusní zázemí, ale i soukromí,“ říkají v místních resortech. „Chcete vlastního komorníka? Tady ho budete mít. Rádi byste si dopřáli masáž nebo romantickou večeři ve dvou na soukromém ostrůvku? Není problém!“

Foto: ESO travel

Na Mauritiu si člověk zaplatí nejen za luxusní zázemí, ale i za soukromí, kterého se tu dočká.

Trocha slunce a tepla v dalších článcích:

Byla by ale škoda vyrazit na Mauritius a detailně poznat jen cestu z pláže do bungalovu. Vždyť tu mají třeba nejstarší botanickou zahradu na jižní polokouli. S unikátní palmou, která kvete jen jednou za šedesát let, a se slavnými lekníny, které unesou i malé dítě. Nebo třeba krokodýlí farmu La Vanille, kde se člověk potká s krokodýly, želvami, leguány i chameleony. „A pak si v místní restauraci může dát k obědu krokodýlí menu,“ dodávají lehce udiveně návštěvníci.

Foto: ESO travel

Nejkrásnější pláž Mauritia leží na východním pobřeží a jmenuje se Belle Mare.

Největší atrakcí je – kromě ikonického masivu Le Morne – oblast Chamarel. Země je tady zvlněná a zbarvená do sedmi pro přírodu netypických barev. Barevný zázrak, který láká většinu turistů na ostrově, mají prý na svědomí postupné tuhnutí lávy a přítomnost hliníku a železa, člověku to ale nedá a tváří v tvář tomuto přírodnímu zázraku ho napadají i jiné, divočejší alternativy vzniku.

Přemýšlet o nich může třeba u výborného jídla. Mauritijská kuchyně je tavicím kotlíkem francouzské, indické, africké a čínské kuchyně – a vyrazit do místní restaurace znamená užít si festival vůní, chutí i barev.

Foto: ESO travel

Réunion je adrenalin… ale také luxusní zázemí místních hotelů.

Havaj na jednom ostrově: Réunion

Menší bratr ostrova Mauritius a místo, kde můžete prožít velikou romantiku, ale i bláznivý adrenalin. To je Réunion. Někteří mu přezdívají „Havaj na jednom ostrově“ – a do jisté míry mají pravdu. Na Réunionu se potkává evropský luxus s francouzskou elegancí a africkou živelností. Dopřát si tu můžete luxusní pobyt na pláži, ale i náročný trek vnitrozemím.

Hlavní dominantou ostrova je sopka Piton des Neotes, dnes naštěstí neaktivní. Právě její činností však kdysi vznikl kaňon Trou de Fer, Železná díra, jeden z nejnáročnějších terénů pro lezce a vyznavače canyoningu vůbec. Obrovská a působivá „díra“ do hlubin země je následkem dávné sopečné činnosti, povrch tady strmě padá do několikasetmetrové hloubky a v nitru se ztrácí i šest řek. Ty vytvářejí až 220 metrů vysoké vodopády.

Foto: archiv autora

Přezdívá se mu mladší bratr Mauritia, ale v úrovni služeb rozhodně nezaostává.

Poprvé ho lezci zdolali až v roce 1989, kdy se jim podařilo dosáhnout dna, a tak vlastně není divu, že se mu dnes přezdívá i „Mount Everest mezi kaňony“, jakkoli nelogicky to zní. O ostrově Réunion se pak často hovoří jako o místě, které čeká na zkrocení. Mnozí ale bojují za to, aby téhle perle právě pověst divokého a divukrásného místa zůstala.

Inzertní sdělení: Vydejte se do ráje!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky luxusních pobytových zájezdů:

Pět hvězdiček, čtyři velké bazény a navrch hned dvě nádherné pláže s bílým pískem. To je ve zkratce luxusní resort Constance Ephelia na ostrově Mahé. Výborná restaurace, luxusní butiky a lázeňské centrum, kde můžete relaxovat. K tomu i perfektní podmínky pro vodní sporty. Užijte si opravdu luxusní dovolenou!

Čtyřhvězdičkový resort, který leží v palmovém háji v těsné blízkosti nádherné bílé pláže. Veliký členitý bazén, dvě vynikající restaurace a čtyři bary. Pláž je chráněna korálovým útesem, kde můžete šnorchlovat. K dispozici i šest tenisových kurtů. Do ráje odlétáme každý týden, tak poleťte s námi!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o bláznivých dopravních značkách, o nejšikmějším městě světa nebo o slavných náměstích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Které ze zmíněných míst vás nejvíc láká k návštěvě?
Mayotte
5,2 %
Mauritius
43,7 %
Réunion
12,3 %
Seychely
26,5 %
Žádné z nich
12,3 %
Celkem hlasovalo 268 čtenářů.

Mayotte – souostroví parfémů

Laguna o velikosti zhruba třetiny Libereckého kraje a uprostřed ní malinké, ale neuvěřitelně romantické souostroví. Vítejte na Mayotte, místě, které leží také na východ od afrických břehů, v Mozambickém průlivu na půli cesty mezi africkou pevninou a Madagaskarem.

Mayotte tvoří dva „velké“ ostrůvky – Grande a Petite Terre - a pak několik menších, neobydlených ostrůvků v okolí. Překvapují vás francouzské názvy? Pak vězte, že Mayotte politicky patří pod Francii. Platí se tu tedy eurem a pro vstup vám postačí pouze občanský průkaz.

Atmosféra tu ale není francouzská, nýbrž pořádně exotická.

Mayotte se přezdívá souostroví parfémů a vůní. Proč? Protože tu na plantážích pěstují vanilku, skořici, hřebíček, ale i kanangu vonnou, rychle rostoucí rostlinu, z jejích květů se získává silice Ylang Ylang. A místní tvrdí, že když správně zafouká vítr, zavoní koření i na zdejších plážích. Mimochodem, mimořádně krásných.

Za návštěvu rozhodně stojí i vnitrozemí obou ostrůvků. Potkat tu můžete několik endemitů a zhruba padesát druhů orchidejí. Pod hladinou pak desítky druhů mořských živočichů. A podmínky pro potápění jsou v laguně i na nedalekém korálovém útesu opravdu skvělé!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám