Hlavní obsah

Na Seychelách najdete nejfotografovanější pláž světa, lákadlem jsou také romantické svatby „na klíč“

ESO travel, Petra Novotná

Legenda říká, že když Bůh stvořil svět, bylo mu líto, že si ráje mohou užívat jen andělé a tak vzal kousek nebe a položil ho do Indického oceánu. Nebe se v moři začalo rozrůstat a barvit okolní vodu do tyrkysova. Tak vznikly Seychely – 115 ostrovů s jemným bílým pískem na plážích, průzračným mořem, korály a typickými žulovými balvany.

Článek

A to vše bez výskytu pro člověka nebezpečných živočichů. Není se co divit, že si některé ostrůvky na Seychelách koupili světoví boháči a celebrity, nejkrásnější modelky sem jezdí za prací a utekl sem i Radovan Krejčíř.

Z vědeckého hlediska vznikly Seychely před 75 miliony let, kdy se rozlomila tektonická deska Pangea a kusy pevniny odpluly do moře. Díky vzdálenosti, která dělí Seychely od Afriky, zůstala jejich příroda nedotčená. Dnes tu můžete spatřit mnoho živočichů, kteří nežijí nikde jinde na zemi.

Než Seychely objevili chtiví francouzští mořeplavci, sloužily převážně jako úkryt stejně chtivým pirátům. Ti tu prý někde na Mahé zakopali poklad a ještě se nikdo nepochlubil tím, že by ho našel. Pak se ostrovy staly předmětem bojů mezi Francií a Británií a jako svou kolonii si je nakonec zapsala druhá jmenovaná. Seychely se od ní odtrhly v roce 1976 a vznikla tak Seychelská republika. Z dob anglické nadvlády se dochoval například způsob jízdy vlevo nebo jméno hlavního města po britské královně Viktorii.

Pláž plná vůně na Mahé

Mahé je největším ze všech seychelských ostrovů a centrem dění. Na severu je převážně hornatý a tedy vhodný pro turistiku, jih zase nabízí ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. Na Mahé se rozkládá hlavní město Victoria a mezinárodní letiště. Dosažitelné jsou tu všechny druhy služeb a sídlí zde i česká ambasáda. Pokud vás láká rušný noční život, je pro vás Mahé tím správným místem, kde strávit dovolenou.

Nejslavnější pláží je Beau Vallon, kde na vaši bezpečnost dohlédne plavčík, na Anse Intendance zase vysoké vlny přejí windsurfingu. Nejkrásnější pláž Petit Ansé si obyvatelé Mahé chrání a je proto dostupná pouze pěšky. Kromě moře se můžete koupat i ve vůni skořice na pláži Anse Souillac, kterou obklopují plantáže s touto aromatickou rostlinou.

Praslin pro zamilované

Druhým největším ostrovem Seychel je Praslin, severovýchodně od Mahé. Jeho „Májové údolí“ (Valeé de Mai) se právem chlubí svým místem na seznamu UNESCO. Je totiž jediným místem výskytu vzácného papouška vaza černého. Zajímavostí Praslinu je Ocean Farm Aquarium, kde se chovají mlži rodící perly. Ty jsou na farmě samozřejmě k zakoupení.

Své služby tu nabízí průvodci, kteří vás vezmou na nezapomenutelnou procházku po ostrově. Milovníci golfu si nemusí také stýskat – na Praslinu je osmnáctijamkové hřiště. Ostrov je ale jako stvořen i pro zamilované páry, kterým nabízí osamělé romantické zátoky se skalními útesy.

Nejmilejší lidé na světě
Seychelané jsou známí svou přívětivostí, tolerantností, pohostinností a stálým úsměvem na tváři. Na ostrovech se nikam nespěchá a rasová nesnášenlivost je tu neznámým pojmem. Turisté jsou vítáni se zdvořilostí a ochotou. Přestože většina obyvatel vyznává křesťanství, jsou velmi pověrčiví a ovlivnění magií, která sem dorazila z Afriky. Někteří jedinci jsou proto považováni za šamany nebo čaroděje.

Nejkrásnější ostrov Seychel

Na východ od Praslinu narazíte na ostrov La Digue, který vás okouzlí svými žulovými skalami. Díky jejich barvě se mu říká „Růžový ostrov“ a je nejkrásnějším z celých Seychel. Důkazem toho je, že zde má své sídlo také prezident. Hlavním dopravním prostředkem na ostrově jsou jízdní kola. Škoda by byla minout nejfotografovanější pláž světa Anse Source d´Argent. Za poplatek si její obrázek můžete pořídit také.

Turisté často navštěvují plantáž L´Union Estate, kde se speciálním postupem zpracovávají kokosové ořechy na kopru. Dalším cílem je orchidejová farma nebo vanilková a hřebíčková plantáž. Pikantností ostrova La Digue je i zrekonstruovaný koloniální dům, kde se natáčela legendární Emanuella.

Nenechte si ujít
Coco de MerV oblastí Coco de Mer narazíte na necelých sedm tisíc speciálních palem Coco de Mer. Jejich kokosové ořechy dostávají registrační značku. Pokud si je budete chtít odvézt jako suvenýr, budete k nim potřebovat certifikát. Palmy Coco de Mer mohou dorůst až 40 metrů, pokud k tomu mají potřebný čas – tisíc let. Jejich plody také nejsou žádní drobečci, ořech může vážit až devět kilogramů.
Desroches pro požitkářeOstrov Desroches leží padesát minut letadlem z Mahé. Jeho rozměry jsou 5 x 1,5 kilometru. Je lemován 14 kilometry rajských pláží a kokosovými hájky. Nejkrásnější pláž má jméno Bombe Bay. Milovníci přírody tu mohou obdivovat i vzácné ptactvo. Desroches je ale na Seychelách známý hlavně pro své bezkonkurenční podmínky pro šnorchlování.
Hlavní město VictoriaHlavní město Seychel leží na jejich největším ostrově Mahé. Žije zde kolem 30 tisíc lidí. Patří tak na seznam nejmenších hlavních měst světa. Najdete tu sochu královny Viktorie, po které má hlavní město jméno. Další turistickou atrakcí ve Victorii je například zmenšenina londýnského Big Bena, nebo katedrála Neposkvrněného početí se zvonicí.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposledy jsme psali o Bacardi Island, Rwandě, atolech Raa a Baa, Kubě, Bolívii nebo Punta Cana. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Dovolená v pozemském ráji

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Seychely:

Na desetidenním zájezdě poznáte nejznámější a nejkrásnější ostrovy a kouty Seychel – ráje v Indickém oceánu.

Nechte se hýčkat ostrovy, které jsou proslulé luxusem a přepychovou péčí o jejich návštěvníky.

Na téměř dvoutýdenním poznávacím zájezdě procestujete perly Indického oceánu a zjistíte, jaké je žít v ráji.

Anketa

Kam byste se na Seychelách vydali?
po ostrově Mahé
8 %
na ostrov Praslin
13,1 %
na ostrov La Digue
67,3 %
na ostrov Desroches
4 %
do hlavního města Victoria
2,4 %
do oblasti Coco de Mer
1,3 %
jinam
3,9 %
Celkem hlasovalo 373 čtenářů.

Praktické informace pro cestu na Seychely

Pro vstup na Seychely není třeba zajišťovat vízum. Stačí se po příletu prokázat zpáteční letenkou, zajištěným ubytováním a dostatkem finančních prostředků. Vstupní povolení vám pak zdarma přidělí na letišti. Cestovní pas musí být alespoň o čtvrt roku delší než plánovaný pobyt. Obvyklý odletový poplatek bude zahrnut v ceně letenky.

Úředním jazykem je francouzština, angličtina a kreolština.

Platnou měnou ostrovů je seychelská rupie rozdělená na sto centů. Průměrně dostanete za jeden dolar necelých pět rupií. Vyhýbejte se ale černým trhům, kde může být kurz až dvakrát vyšší.

Voda z kohoutku je chlorovaná a pitná, přesto se turistům doporučuje, aby si kupovali balenou. Pro cestu na Seychely nepotřebujete speciální očkování.

Z České republiky nelétá na Seychely žádná přímá linka. Budete tedy muset počítat s dopravou na nějaké frekventovanější letiště v Evropě. Poměrně časté je přímé letecké spojení mezi Paříží a Victorií. Některé další lety spojují se Seychelami Londýn nebo Řím.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám