Hlavní obsah

Luxusní obchody, kasina a stovky mrakodrapů: Navštivte Hongkong, asijské Las Vegas

Vyjít ráno na ulici, napočítat několik aut značky Rolls-Royce, projet se na obří horské dráze, poobědvat pár set metrů nad zemí a absolvovat cestu zlatým dolem v důlním vozíku. I tak se dá strávit den v Hongkongu. Tento přístav přináší do Číny zábavu a luxus v západním stylu. Pojďme se po něm projít a zjistit, v čem spočívá jeho kouzlo.

Foto: Wikimedia Commons

Veledlouhý hongkongský most Tsing Ma tak trochu připomíná Golden Gate Bridge v San Francisku. Oproti kalifornskému příbuznému ale po něm projíždějí i vlaky.

Článek

Východ Asie si někteří lidé představují jako oblast, kde chudí lidé šijí značková trička v nelidských podmínkách, nicméně tenhle obrázek je na hony vzdálen realitě Hongkongu. Tady se obchoduje ve velkém a roztáčejí se kola rulet četných kasin. Proto oblast patří k nejbohatším v Asii. Čím se může turistům pochlubit?

Foto: ESO travel

Jeden mrakodrap vedle druhého, to je Hongkong.

Především svým dosti západním charakterem, a to nemluvíme o amerických uličkách v zábavních parcích. „Voňavý přístav“, jak zní překlad názvu teritoria, si po přechodu z britské správy pod čínskou (1997) udržel značnou autonomii, díky čemuž mu vydržela pověst kapitalistického nárazníku Číny, které funguje jako takové asijské Las Vegas.

Zajímavosti Hongkongu

  • V Hongkongu jezdí po ulicích nejvíce aut značky Rolls-Royce na světě v přepočtu na jednoho obyvatele.
  • Když na narozeninové oslavě v Hongkongu jíte nudle, znamená to, že přejete oslavenci dlouhý a požehnaný život.
  • Domy se staví a vybavují podle pravidel feng shui, v našem designu okrajová záležitost, u hongkongských architektů nutnost.
  • Oblast patří k místům s nejvyšší hustotou zalidnění na Zemi.

Zábava představuje hlavní bohatství Hongkongu, jelikož se v něm vůbec nic netěží. Přesto se tady dá jezdit zlatokopeckým důlním vozíkem, ovšem jen v medvědí rokli v Disneylandu. Zábavní parky představují ten pravý zlatý důl pro Hongkong, protože jsou zde velmi originální a propracované do nejmenších detailů, ať už jde v případě Disneylandu o areál věnovaný filmům ze série Toy Story (Příběh hraček), nebo o futuristický Tomorrowland.

Nejnavštěvovanější zábavní atrakci přístavní autonomní oblasti představuje Ocean Park, 870 tisíc čtverečních metrů zabírající areál, v němž lze vyrazit na přehlídku nejvzácnějších živočišných druhů Asie včetně dvou druhů pand nebo čínských velemloků. V sousedství najdeme ukázku krajin na pólech, z níž běhá mráz po zádech. Toho se nezbavíme ani na horské dráze Hair Raiser, která, jak název napovídá, má za úkol postavit vlasy pasažérů do pozoru.

Foto: WiNG (Wikimedia Commons)

Lední medvědi nedaleko velbloudů, jeleni poblíž slonů a další nesourodé skupiny mezi celkem 67 páry zvířat najdeme u repliky Noemovy Archy, slavné atrakce Hongkongu.

V Hongkongu jsou hodně vidět bílé límečky a mrakodrapy

Kromě zábavy kvete ve „Voňavém přístavu“ i obchod. Svědčí o tom dobře odění byznysmeni kráčející po ulicích, ale také četné mrakodrapy. Za ty považujeme budovy s více než 14 podlažími – největší koncentrace mrakodrapů na světě je právě tady (dvakrát více než v New York City), v první padesátce nejvyšších budov planety jich celá desetina stojí v Hongkongu. Ve světovém žebříčku sedmé The International Commerce Centre ční 484 metry nad zemí a v jeho 118 patrech najdeme mimo jiné hotel Ritz-Carlton a rozhlednu Sky 10,0 poskytující ohromující pohled na město.

Made in Hong Kong. Už jste se někdy s touto cedulkou setkali? Jestliže ano, pak asi nosíte spíše luxusní oblečení. To levnější se vyrábí v jiných částech východní Asie, v Hongkongu si v minulosti nechala u návrháře Sama Tailora šít šaty nejedna celebrita včetně Margaret Thatcherové, George Bushe, Billa Clintona, prince Charlese, Luciana Pavarottiho nebo Michaela Jacksona. Tailor je schopný svůj styl vtisknout do různých druhů šatů, a tak si od něj mohly odnést garderobu i tak odlišné osobnosti jako Alžběta II. a Kylie Minogue.

Přečtěte si o Číně!

Místa, kde natáčeli Bruce Lee nebo Charlie Chaplin

Celebrity se v oblasti s jednou z deseti nejobchodovatelnějších měn (hongkongský dolar) vyskytují i jindy než jen v době, kdy si jedou nakoupit oblečení. Hongkong má svých hvězd dost, především těch filmových. Ty nejzářivější z nich jsou zvěčněny na Stars Avenue, jakési lokální obdobě hollywoodského chodníku slávy. Své místo tam má například mistr bojových scén a bláznivých komických kousků Jackie Chan či Bruce Lee.

Foto: Wikimedia Commons

Bruce Lee zvěčněný na Avenue of Stars zemřel před čtyřiceti lety, přesto se některé z jeho téměř třech desítek filmů stále promítají.

Půvaby Hongkongu oceňují i zahraniční tvůrci, točily se zde například filmy Mortal Kombat, jeden z dílů Transformers, Charliem Chaplinem režírovaná Hraběnka z Hongkongu s kmotrem Marlonem Brandem a Sophií Lorenovou v hlavních rolích nebo druhý díl ztřeštěné komedie o agentu Johnnym Englishovi, představovaném Mr. Beanem.

Pokud byste někdy měli chuť navštívit Hongkong, třeba jen na skok při dovolené ve východní Asii, zkuste odkoukat tamní recept na dlouhověkost. Obyvatelé této čínské poloautonomní oblasti se totiž dožívají třetího nejvyššího věku na světě. Lépe na tom jsou jen Japonci, Švýcaři a v některých statistikách ještě Australané. V současné době se lidé v Hongkongu dožívají více než 81 let (například v USA to je 78 let), přičemž průměrná délka délka života žen přesahuje 84 roků (dříve i 86!), muži žijí o necelých pět let kratší dobu.

Inzertní sdělení: Vydejte se za exotikou!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů do exotických lokalit:

Historické památky Xi’anu a Pekingu, přírodní divy Guilinu, moderní tváře Šanghaje a Hongkongu. Maximum Číny za pouhé dva týdny.

Nechte se unášet na zaoceánskou lodí a poznejte při tom Hočiminovo mauzoleum ve Vietnamu, thajskou kulturu nebo luxus Hongkongu!

Romantická dovolená na jedné z perel Karibiku. Blankytně modré teplé moře a velký výběr sportovních aktivit včetně programů pro děti.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o skleněném chodníku nad propastí, dále o plážích v Kambodži nebo o atraktivních lokalitách pro potápění či lyžování. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán 

Anketa

Kterou část Číny byste nejraději navštívili?
Hongkong
40,2 %
Tibet
37,7 %
Peking
3,6 %
jinou
6,1 %
žádnou
12,4 %
Celkem hlasovalo 888 čtenářů.

Hongkong ve faktech

Vlastně se jmenuje Zvláštní správní oblast Čínské lidové republiky Hongkong a na svém rodiči je ve velké míře nezávislý. Má svou vládu, Číně se podřizuje jen v otázkách mezinárodní politiky a armády.

Počet obyvatel: 7,1 milionu obyvatel.

Rozloha: 1 104 km² (přibližně tolik má okres Louny).

Úřední jazyky: Kantonská čínština a angličtina (pozůstatek z dob do roku 1997, kdy byl Hongkong součástí britského impéria).

Měna: Hongkongský dolar (jeden se rovná přibližně dvěma korunám).

Časové pásmo: +8 (ČR +1). Když tedy my obědváme, obyvatelé Hongkongu už sedí po práci u televize, chroupou chipsy a sledují večerní zprávy.

Doba letu z Prahy: Okolo 9 hodin.

Očkování: Je dobré se před cestou nechat očkovat proti japonské encefalitidě a žloutence typů A a B.

Vízový styk: Občané České republiky, kteří nejedou do Hongkongu za účelem výdělku, víza nepotřebují, pokud se jejich pobyt vejde do velkorysých 90 dnů. Jestliže jedou za obchodem nebo například za zaměstnáním, musí si vízum vyřídit, nejjednodušší je to prostřednictvím zastupitelského úřadu Čínské lidové republiky v Praze 6.

Nejlepší a nejsušší klima: Během zimy.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám