Hlavní obsah

Poslední ráje na zemi: Krásných míst, která si lze užívat o samotě, je stále míň

Divočina je ohrožený druh. Na planetě Zemi závratnou rychlostí ubývá míst, která člověk nepřetvořil pro svoje pohodlí. Pořád ale existují. Objevte s námi poslední ráje, kam ještě nedosáhl turismus a kde žijí divoká zvířata spolu s domorodými kmeny. Prozkoumáme pralesy jižní Brazílie, ledové pláně Antarktidy, pusté pohoří Hindu Kush nebo bujnou deltu řeky Okawango.

Foto: ESO travel

Mongolsko – z ničeho nic se objeví člověk a stejně rychle zase zmizí. Pustina je tady ale nádherně barevná.

Článek

Colu dneska seženete i na Sahaře. I přesto ale existují místa, kde vám ji nikdo nenabídne. Je těžké se tam dostat, těžší je tam bez cizí pomoci přežít, ale úplně nejtěžší je tato místa po prozkoumání opouštět. Se zkušeným průvodcem je můžete objevit a poznat. Toto jsou nejdivočejší místa planety..

Největší mokřady světa v brazilském pralese

Pantanal v jižní Brazílii jsou největší mokřiny světa. Mají asi 200 tisíc km² a jde o jedno z nejlepších míst pro pozorování pravé divočiny. Kapybary, tapíři, anakondy nebo kajmani jsou jen ti nejznámější zástupci zvířecí říše, kteří se proplétají mezi travinami v mělkých vodách. Opravdoví dobrodruzi můžou (pouze kvalitně očkovaní) zkusit koupel v některé z místních řek nebo třeba lovit piraně. Jižní část Amazonie je podle mnohých o dost divočejší než ta severní. Další zajímavosti z Brazílie čtěte zde Napříč „divokou“ Brazílií – potkáte hustou džungli i žravé piraně.

Foto: archiv autora

Indonésie v sobě snoubí plážové ráje a vysoké sopky, ne jejichž vrcholky se vyšplhají jen opravdoví odvážlivci.

Podobně to platí i o Sahaře. Rozlehlá poušť o velikosti Číny nebo USA je na krajích kolonizována turismem, v jejím nitru ale najdete opravdovou pustinu. Neuvidíte tu sice zlaté duny a karavany s velbloudy, zato ale okusíte skutečnou tvář pouště. Takovou vám odhalí i pustina sněhu a ledu na Antarktidě.

Sem lze dokonce za nemalé částky cestovat luxusním ledoborcem – více vám prozradí článek Exkluzivně – Expedice lodí na Antarktidu vyrazí z ČR v březnu

Zamrzlá krása – kanadské ledové průlivy

Abyste vyzkoušeli vaše nové termoprádlo, nemusíte hned na polární expedici – stačí zajet si na sever Kanady a arktická tundra vás dokonale zchladí. Území ostrovů a průlivů vás uhrane zářivými barvami ledovců a fjordů a zavede vás do světa velryb a na území původních kanadských kmenů. Poznejte více v článku Procestujte západní Kanadu lodí i po pevnině.

Z cest do míst, kde má příroda ještě pořád navrch:

Nehostinná zima vás přivítá také v Patagonii. Na Falklandách nebo v jižním Chile a Peru sice žijí lidé, příroda si tu ale díky své krutosti zachovala velkou svobodu. Pozorování tučňáků a tuleňů je nádherný zážitek, zvlášť když spíte pod stanem a nejbližší člověk je až na stovky kilometrů vzdálené ovčí farmě.

Jak to chodí na Falklandách se dozvíte v článku Vzrušující dovolená? Vyjeďte pod stan na Falklandy. O Patagonii pak pojednává více článek Tam, kde země končí, začíná Patagonie: Zdolejte hory a vykoupejte se s tučňáky.

Foto: ESO travel

Při výpravě na Antarktidu budete obdivovat neuvěřitelně bohatou škálu barev od zářivě bílé, přes modrou až po odstíny fialové.

Serengeti – nekonečná africká divočina

Ale nemějte strach – ne všechna divoká místa jsou zamrzlá. V některých utajených místech planety vám bude dost horko. Třeba v Tanzánii ve východní Africe, když se metr od vaší kanoe vynoří obrovský hroch a mrkne na vás kulatým okem. Serengeti je sice národní park, ale je tak velký, že od opravdové divočiny ho rozeznáte jen těžko.

V řeči Masajů znamená jméno Serengeti „nekonečná prérie“ a pokud se vám podaří odbočit z cest vyježděných turistickými džípy, budete moci nerušeně sledovat migrace milionových stád divoké zvěře.

Spektakulární safari můžete zažít také v Keni, přečtěte si o něm víc v článku Na opravdové safari jedině do Keni. Pro dobrodruhy je ideální také výšlap na Kilimandžáro. Podrobněji v článku Sníh v Africe? Vystoupejte na Kilimandžáro a uvidíte ledovce i tropické pláže.

Foto: archiv autora

Keňa i Tanzánie jsou známé pro úchvatné safari, které tu můžete zažít přímo v divočině.

Delta řeky Okawango v poušti

Největší vnitrozemskou deltu má na svědomí africká řeka Okawango, která se místo do moře vlévá do pouště Kalahari. To, co na asi 15 tisících km² vzniká, je nepopsatelně nádherná směs barevných ostrůvků, bažin, jezírek a podivných tvarů, které jsou domovem mnoha druhů rostlin a zvířat. Díky jedinečným klimatickým podmínkám tu můžete pozorovat žirafy, slony, hrochy či krokodýly v jejich přirozeném prostředí.

Podobně intenzivní zážitek divočiny vám pak připraví hluboký prales na ostrově Borneo. Třetí největší ostrov světa je zahalen hustou džunglí, větvoví ovládají nádherní orangutani. Na Borneu ale kromě pralesa můžete objevovat i opuštěné pláže nebo vyšplhat na 4 tisíce metrů vysoké hory. Více o Indonésii vám prozradí článek Bali, Jáva, Komodo nebo Borneo. Který z indonéských ostrovů je ten nej?

Foto: ESO travel

Borneo, jedno z mála míst, kde ve volné přírodě ještě můžete potkat lidoopa.

Vysokohorská divočina – Nepál, Hindúkuš a Mongolsko

Pravou vysokohorskou divočinu si pak můžete vychutnat v Nepálu. Mezi nejvyššími vrcholy planety Země vás okouzlí zelená údolí a zářivé ledovce, to vše v krajině, kde lidé po staletí žijí tradičním způsobem života. Podobně divoké je i nedaleké Mongolsko, sevřené mezi obry Ruskem a Čínou. Prach na nekonečné stepi jen občas zbrázdí jezdec na koni a pak zmizí stejně rychle, jako se objevil.

Poslední divočina, kterou vám nabídneme, je dechberoucí pohoří Hindúkuš a řeka Band-e Amír. Ta v bílých a vyprahlých horách Afghánistánu tvoří modrozelená kaskádovitá jezírka, kolem kterých skály porůstají mechem a vodními rostlinami. Jen několik metrů od hladiny průzračné vody se ale drolí suchý vápenec. Pouštní řeka v obrovitém, nekonečném a vznešeném Hindúkuši je divukrásným světovým unikátem.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy za dobrodružstvím

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky dobrodružných poznávacích zájezdů:

Pro ty, kdo touží objevit tajemství života divoké zvěře, kulturu místních obyvatel, nádheru keňské přírody - jeden z posledních “rájů na Zemi”.

Cesta zemí pagod, chrámových komplexů, pohádkových údolí, mýtického baronga a všudypřítomných obětin vzbuzuje nádherné pocity jedinečnosti.

Města zrozená ze zlaté horečky, příroda, zvířata, ledovce a velehory. Taková jsou území opředená dobrodružným perem Jacka Londona.

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Které z těchto míst vás nejvíce láká k návštěvě?
pralesy na Borneu
37,7 %
zmrzlé pláně Patagonie
24,7 %
vyprahlá Sahara
6,6 %
bažinaté Okawango
5,9 %
nekonečná Serengeti
25,1 %
Celkem hlasovalo 803 čtenářů.

Divočina v Austrálii

Jestli vás někdy napadne jet do Austrálie, radši předtím dejte výpověď v práci. Hrozí totiž, že namísto čtrnácti dnů tady zůstanete několik měsíců. Samotná Austrálie je plná nádherných míst a stejně tak blízký Nový Zéland. Podívejte se s námi na dva adepty na „Oscara v divokosti“.

Velký bariérový útes

Největší korálový útes světa najdete na severovýchodě Austrálie a neměli byste ho minout – měří totiž asi 2000 km. Od roku 1981 je pod ochranou UNESCO, mimochodem také proto, že jde o jedinou „stavbu“ živých tvorů na Zemi, která je vidět z vesmíru. Žije tu asi 350 druhů korálů, obrovské množství ptáků a ryb, ale i hadů a dalších podmořských zvířat. Ekosystém Velkého bariérového útesu je co do složitosti možné srovnávat jedině s tropickým deštným pralesem.

Tasmánie

Tasmánie je svět sám pro sebe. Není sice tolik izolovaná, jak by správná divočina měla být, její kouzlo je ale nepopiratelné. Žije tu světový unikát – tasmánský čert, ale také třeba tučňáci. Ostrov si zachovává panenskou přírodu, k vidění je tu nádherné rozeklané pobřeží, tajemné pralesy anebo majestátní hory s ledovcovými jezery.

Související články

Výběr článků

Načítám