Hlavní obsah

Do Súdánu za magickými pyramidami a poklady starověkého Egypta

Podívat se na pyramidy v Egyptě vyžaduje značnou vytrvalost. Přebujelý turistický ruch vás nenechá vydechnout prakticky nikde a vychutnat si tak původní krásu magických divů světa vás bude stát nejednu nervovou buňku. Nedaleko přecpaných egyptských parkovišť ale tiše stojí mnohem větší komplex starověkých pyramid a staveb všeho druhu, téměř nikým nepozorován. Vše, co musíte udělat je jen popojet po Nilu trochu na jih, do Súdánu.

Článek

Určitě vás napadne, že cestovat do Súdánu může jen blázen, neboť dlouholetý konflikt v Dárfúru opravdu není ideálním zážitkem z dovolené. Pravdou ale je, že Súdán je největším africkým státem a že Dárfúr je od božsky krásných archeologických nalezišť asi tak daleko, jako Praha od Kyjeva. V posledních letech se navíc politická situace v Súdánu zásadně uklidnila a po nedávném referendu se jižní, křesťanská část státu, zřejmě konečně oddělí od té severní, muslimské.

Bohatá historie země, která tu dodnes vyvolává spory, se ale v první řadě zasloužila o nezměrné množství zcela unikátních památek a artefaktů z dob nejstarších civilizací. Zcela opuštěné a bez dohledu se v Nubijské poušti z ničeho nic tyčí hloučky pyramid a chrámů. Královská nekropole Meroe vám vyrazí dech krásou asi stovky pyramid v sousedství nádherných písečných dun.

Meroe – královská nekropole

Město Meroe se spolu s Napatou stala postupně sídlem nezávislého království Kuš, které vystřídalo egyptskou nadvládu. Kušité se od Egypťanů ledacos naučili a za své přijali i oblíbené bohy Amona, Isis nebo Hora. Také stavba pyramid mrtvým faraónům a jejich rodinám je důsledkem dlouholetého egyptského vlivu.

Právě v Meroe se před vámi z ničeho nic v poušti zjeví překrásné pyramidy, vyrůstající z písku jako velkoměsto. K návštěvě unikátních černých pyramid z doby Merojské říše (600 př.n.l. – 350 n.l.) musíte mít povolení, které se uděluje v Chartúmu, je možné ale koupit povolení na místě za 10 dolarů.

Merojské písmo
Egyptské hieroglyfy starověkým Núbijcům zřejmě nešly, jejich písmo s nimi totiž nemá nic společného. 23 symbolů se prý spíše podobá staroperštině nebo etruskému písmu. Rozluštit písmo už se sice historikům podařilo, ale hádankou stále zůstává samotný merojský jazyk.

Napata – pohřebiště na úpatí hory

Pár kilometrů od řeky Nil se tyčí hora Jebel Barkal. Tato Svatá hora je z červeného pískovce a díky své jedinečné velikosti a kráse byla vždy místem náboženského významu. Na jejím úpatí staří obyvatelé království Kuš postavili město Napata, které bylo po několik staletí hlavním městem celé říše. Proto tu najdeme rozlehlá pohřebiště a také množství ještě neodkrytých archeologických nalezišť.

Pyramidou, kterou v těchto místech rozhodně nesmíte přehlédnout, je nejvyšší pyramida faraóna Taharqy, měřící 50 metrů. Ten nejkrásnější zážitek vás ovšem čeká uvnitř, protože vidět ty úchvatné malby a reliéfy jen za svitu hlídačovy lampy je prostě neuvěřitelný pocit.

Chartúm – soutok dvou Nilů

Hlavní město Súdánu Chartúm leží v údolí řeky Nilu v místě, kde do Bílého Nilu vtéká Modrý Nil. Leží v tropickém pásu, takže průměrná měsíční teplota činí v lednu 22,7 °C a 31,6 °C v červenci. Přestože město bylo založeno až v roce 1821 Egypťany jako vojenský tábor, rychle se vypracovalo na důležitý uzel celé země. Když pak v roce 1898 Súdán ovládli Britové, přebudovali Chartúm v unikátním koloniálním stylu.

Historické bohatství celé země na vás v Chartúmu čeká v místním archeologickém muzeu, jehož expozice obsahují sbírky z mnoha období súdánské historie. Ve zdejší zahradě pak stojí dva zrekonstruované egyptské chrámy, zachráněné ze zaplavené oblasti Násirova jezera.

Levné ubytování i jídlo se dá v hlavním městě najít v okolí velké mešity a s jeho hledáním vám ochotně pomůže první Súdánec, na kterého narazíte. Ale nic není zadarmo, mějte proto po ruce sadu propisek a bonbóny, protože právě tyhle u nás obyčejné věci jsou v Súdánu silným platidlem.

Pokud se rozhodnete do Súdánu vydat, dobrou radou bude nešetřit a zaplatit specializované cestovní kanceláři nebo alespoň někomu, kdo vám na místě pomůže vše zařídit. Cena poznávacích zájezdů „se vším všudy“ se pohybuje okolo 60 - 70 tisíc Kč, samotná letenka vás vyjde zhruba na 20 tisíc. Pak to může být ryze vaše dobrodružství.

Kromě letenky budete ale potřebovat také vízum a očkování proti žloutence A a B a břišnímu tyfu. Každý individuální návštěvník Súdánu se navíc musí zaregistrovat v průběhu 7 dní na oddělení cizinecké policie.

Čtěte dále:

Súdán není jediná zajímavá destinace, o které jsme v poslední době psali. Skrze články v rubrice Exotika můžete zavítat třeba do Queenslandu, na Tongu, Seychely, do thajské kuchyně nebo na severozápad USA.

Inzertní sdělení: Tipy na dovolenou v Súdánu a okolí

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Súdánu a okolí:

Objevte zemi černých faraonů, opuštěné pyramidy v poušti, archeologické klenoty, které stále čekají na své objevení v nekonečné nubijské poušti.

Objevte Svatou zemi, z níž vzešla velká náboženství i kulturní tradice. Poznejte základ naší civilizace a navštivte Izrael.

Ohromující pyramidy králů Staré říše měly zvěčnit dávné vládce.Vydejte se po Nilu za krásami Egypta!

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Plánujete letos dovolenou v oblasti Egypta nebo Súdánu?
Ano, myslím, že je tam už bezpečno
30,5 %
Ano, ale mám trochu obavy
7,1 %
Ne, tyto destinace mě nelákají
34,6 %
Ne, právě z důvodu nedávných nepokojů
27,8 %
Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Praktické informace

Klima Súdánu je tropické směrem od rovníku, subtropické ve středu a kontinentální na severu země, kde tento největší africký stát sousedí s Egyptem. Tohle sousedství mělo vždy zásadní vliv na celou kulturu staré Núbie – dnešní severní části Súdánu. Množství pyramid, které tahle vyprahlá země nabízí, je tak dokonce větší než v turisticky vytíženém Egyptě. Díky pobřeží Rudého moře a významnému Nilu byla Núbijská civilizace velmi vyspělou již dávno před naším letopočtem.

Ve dvacátém století na Súdán dolehly krvavé spory převážně náboženského charakteru. Muslimský a arabský sever a křesťanský a černošský jih navíc nemohly najít společnou řeč díky nalezištím ropy, která se rozkládají na hranicích obou historických území. Když k tomu ještě přidáme diktátorský režim a nucené spojení dvou národnostně i nábožensky odlišných zemí, vznikne desítky let dlouhá občanská válka.

Konflikt v Dárfúru byl bohužel jen jedním z mnoha úsilí národnostní menšiny o osamostatnění. Dnes je situace relativně stabilizovaná, čeká se na rozsudky nad diktátorským režimem.

I přes dobrodružnou nedávnou historii je Súdán relativně bezpečným místem, kde se dá zažít unikátní poznávací dovolená právě díky nízké míře cestovního ruchu. Lidé jsou tu nadmíru milí a pokud budete respektovat základní pravidla chování v muslimských zemích, přijedete domů nadšení. Jako běžný turista, který se pohybuje v hlavním městě a na sever od něj, se s nebezpečím nesetkáte.

Jak se (ne)chovat v muslimské zemi

Notoricky známý je úzus v oblékání – dívky z ciziny vyvolávají rozruch samy o sobě, je proto nanejvýš nevhodné podporovat tento zájem holými rameny, hlubokými výstřihy a minisukněmi.

Také leváci budou mít problémy – levá ruka je totiž považována za nečistou a proto s ní nesmíte gestikulovat, zdravit nebo jíst. Nesluší se také obracet se k lidem zády, vystrkovat na ně chodidla nebo podrážku bot, líbat se na veřejnosti nebo vodit ženu za ruku.

Muslimům rozhodně nenabízejte alkohol a vepřové a alkohol na veřejnosti ani nepijte.

Egypťané v Súdánu

Neuvěřitelné bohatství starověkého Egypta má svůj původ mimo jiné ve zlatých dolech Núbie, nynějšího severního Súdánu. Doklady o obchodních stycích těchto dvou starověkých civilizací pocházejí už z doby 3000 let před naším letopočtem. Během období Střední a Nové říše dokonce mocný Egypt území svého obchodního partnera opakovaně obsadil a získal tak neomezený přístup nejen k jeho zlatu, ale i k exotickému zboží rovníkové Afriky.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám