Hlavní obsah

Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy

Na návštěvu nejrozlehlejších staveb světa den nestačí. Na stovkách metrů čtverečných stojí tajuplné buddhistické chrámy nebo staré hrady, ale také vojenská základna či fotbalový stadion. V chodbách obrovského indického paláce není těžké se ztratit, v Pentagonu budete zase stále pod dohledem. Podívejte se na ty největší stavby světa!

Článek

Nejrozlehlejší stavbou světa ještě donedávna byla továrna na letouny Boeing v americkém státu Washington. Ve 400 tisíc m² velké továrně mají kromě montážních linek taky kavárny nebo divadlo. Jenže časy se mění a to i pokud jde o obří stavby. Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám. Ona šílená rozloha činí asi 1,3 milionu m², což je o trochu víc, než rozloha Hongkongu.

Největší vojenská budova - Pentagon 610 000 m², USA

Další moderní budovou, jejíž velikost se dá měřit na počet fotbalových hřišť, je Pentagon. Sídlo Ministerstva obrany Spojených států má tvar pěti soustředných pětiúhelníků se zahradou uprostřed. Budova má čtyři patra a kromě toho, že je jednou z nejobjemnějších staveb světa, patří taky mezi stavby s největší spotřebou ropy (320 000 barelů denně) a nejvíce znečišťující instituce světa. Stavba Pentagonu začala 11. září 1941, přesně o 60 let později se stala cílem teroristického útoku. Více o USA si přečtěte v tomto článku.

Nejrozlehlejší stavba budoucnosti – Crystal Island 2 697 487 m², Moskva

Asi 4 miliardy dolarů bude stát stavba nového města ve věži, které pro Moskvu navrhl světoznámý architekt Norman Foster. Ten stojí mimochodem i za návrhem stadionu Wembley, nového Nou Campu v Barceloně nebo Millenium Bridge v Londýně.

Až za pět let v Moskvě Crystal Island vyroste, půjde o asi 500 m vysoký kužel, který pojme 900 bytů, 3000 hotelových pokojů, školu, kina, divadla, sportoviště a další. Celá stavba je koncipována velmi ekologicky, takže je např. pokryta solárními panely a větrnými turbínami a využívá přirozenou cirkulaci vzduchu. Více o moderní Moskvě čtěte v článku Jak dobře znáte Moskvu? Mění se doslova před očima.

Největší fotbalový stadion – Nou Camp 150 000 diváků, Barcelona

Podobnou hudbou budoucnosti je fotbalový stadion taktéž z pera architekta Fostera. Půjde o přestavbu již existujícího stadionu Nou Camp v Barceloně, jež zajistí, že se na fotbalový zápas vejde 150 000 diváků. Stane se tak největším fotbalovým stadionem světa a předběhne současného rekordmana v Pyongyangu.

Největší palác – Istana Nurul Iman 200 000 m², Brunei

Rezidence brunejského sultána je největším obytným domem jedné rodiny na světě. Jestli se ale palác o 1788 pokojích dá vůbec považovat za dům. Ranní boj o koupelnu se tady asi nekoná – je jich tady totiž 257, aut tu sultán zaparkuje 110 a zaplavat si může v 5 bazénech. Když sultán opouští domov jedním z 18 výtahů, velkým problémem asi bude zjistit, jestli někde náhodou nenechal svítit – žárovek tady je 51 tisíc. Další zajímavosti z Bruneje najdete v článku Ropné království Brunej je jedním z nejbohatších států na světě.

Největší palácový komplex – Zakázané město 720 000 m², Čína

Obrovská rozloha palácového komplexu ukrývá kromě 9999 místností také další tajemnou symboliku. Magická devítka se opakuje i v nejmenších detailech stavby, násobky devíti najdete třeba v počtu střešních podpěr.

Celé císařské město je obehnáno vodním příkopem, zdí a strážními věžemi. Důvod je zřejmý – Zakázané město bylo pro obyčejné Číňany po stovky let zakázané. Jediný způsob, jak se do něj dostat, bylo stát se císařskou konkubínou nebo eunuchem. Ale kdo sem jednou vkročil, už nesměl nikdy odejít. Více o čínských palácích pojednává článek Nejlepší čínské paláce: Navštivte ten největší, nejtajemnější nebo nejslavnější.

Největší náboženská stavba – Angkor 400 000 m², Kambodža

Starobylé město Angkor bylo v preindustriální době největší město světa. Leželo na ploše 10 km² a žilo tu asi milion lidí, přitom na celém světě v té době žilo jen asi 200 milionů lidí. Dnes už sice nemůžeme obdivovat všechny stavby tohoto dávného velkoměsta, přesto se ale dochovalo obrovské množství kamenných domů a chrámů. Tím nejlépe zachovaným je Angkor Wat, příklad vrcholné khmerské architektury. Více se o tomto chrámu a dalších zajímavostech Kambodži dozvíte v článku Kambodža: Plavba za říčními delfíny a česky hovořící král.

Další rekordy, které se týkají slavných světových staveb najdete v bočním sloupku.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdyza slavnými stavbami

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů k největším stavbám světa:

Tři dny v Moskvě, tři dny v Petrohradu a mezitím plavba na luxusní lodi - přes Jaroslavl, Gorici, Kiži a další místa.

Kambodža se otevírá světu. Poznejte v 16 dnech zemi, která donedávna trpěla krutostí Rudých Khmérů. Lehce mrazivý výlet za krutou historií.

Dva týdny v Číně - Peking se Zakázaným městem, Šanghaj, Hongkong, Velká čínská zeď. Poznejte slavná místa na vlastní kůži!

Autor: Viola Kratochvílová & ESO travel

Anketa

Která stavba je podle vás nejkrásnější?
Pentagon
5,5 %
Nou Camp
10,6 %
Crystal Island
31,7 %
Komplex Zakázaného města
9,6 %
Angkor Wat
42,6 %
Celkem hlasovalo 857 čtenářů.

Další zajímavá NEJ

Zlatá pagoda – největší zlatá stavba

Zlatá pagoda leží v Myanmaru u Královského jezera v Rangúnu. Její plášť je pokryt pravým zlatem, diamanty a drahokamy. V útrobách je navíc prý ukryto 8 Buddhových vlasů. Více o Zlaté pagodě v tomto článku.

Burj Chalífa – Nejvyšší budova světa

V Dubaji kromě mnoha dalších zajímavých staveb najdete i nejvyšší budovu světa, mrakodrap Burj Chalífa. Jeho stavba skončila v roce 2010, do té doby ale tvůrci mrakodrapu přísně střežili jeho přesnou výšku (828 m) kvůli konkurenci. Více o nej stavbách v Dubaji najdete v článku Dubajské stavby - přehled luxusu a neuvěřitelných architektonických nápadů.

Borobudur – největší buddhistická stavba

Na indonéském ostrově Jáva můžete navštívit největší buddhistickou stavbu světa Borobudur, která pochází z 8. až 9. století n.l. Lidem byl ale ukryt až do roku 1814, kdy ho pod nánosy popela z okolních sopek a ve spárech džungle objevil nizozemský cestovatel. Více z oblasti v tomto článku.

Čcheng-te – největší zahrada

Nejrozlehlejšími císařskými zahradami světa se můžete procházet v Číně. Jde o komplex z 18. století, který se rozkládá na ploše kolem 6 km² a od roku 1994 je součástí světového dědictví UNESCO. Další čínská nej najdete v článku Pět čínských nej? Rozhodně Zakázané město, vápencové homole a Čínská zeď.

Čtěte dále:

Zajímají vás nejrůznější NEJ? Pak se vydejte po stopách rekordů s dalšími články z exotických míst světa:

Z dalších článků doporučujeme třeba ten o nově vznikající největší kryté sjezdovce ve Švédsku, článek o Belize, Aljašce a Yuconu nebo článek o milionářském festivalu v Moskvě. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika.

Související články

Výběr článků

Načítám