Hlavní obsah

Království Tonga - unikátní ostrovní ráj, kde se rodí čas

Šumící vlny Tichého oceánu jemně dorážejí na břehy království Tonga. Je horký den a pod vodou to žije – jako každý rok tudy totiž migrují hejna velryb. Na pevnině ovšem panuje nezlomný tichomořský klid. Malé kavárničky podél cest jsou plné Tonžanů mžourajících do odpoledního slunce. V těch končinách totiž práce počká do zítřka, autobusy jezdí jen když je zrovna chuť a všichni se ospale usmívají. Vítejte na Přátelských ostrovech!

Článek

Tichomořské perly Fidži, Samoa, Vanuatu a Tonga. Od Austrálie co by kamenem dohodil, ale jak vybrat ten správný ostrov právě pro vás? Fidži, to jsou krásné hory uprostřed azurových vln, Samoa vás zase uchvátí svou čistotou nedotknutou turismem. V království Tonga pak najdete nejstarší památky celé Polynésie a nádherné poklady přírody pod mořskou hladinou i v korunách stromů. A hlavně ten neuvěřitelný klid!

Tajemný ostrov Tongatapu a posvátná želva

Největším ostrovem království Tonga je Tongatapu, na jehož březích leží i hlavní město Nuku’alofa. Je považován za první obydlený ostrov, a tak tu kromě krásných pláží můžete objevovat i polynéské pyramidy Langi, staré královské hrobky. Ostrov Tongatapu je totiž už od pradávna sídlem tongánských králů, jenž vládli jedinému království v Tichomoří několik set let aniž by podlehli kolonizaci.

Kdybyste sem zavítali před rokem 1965, kromě panenských korálových ostrovů byste tu mohli potkat i prastarou želvu Tui Malila, kterou královské rodině Tongy daroval kapitán Cook při své objevné plavbě. Žila tu téměř 200 let a je proto dodnes na Tonze uctívána. Ještě delší dobu tu však stojí 5 metrů vysoký magalit Ha´amonga ´a Maui ze 13. století, jenž byl původně branou na královské shromaždiště.

Tou pravou předností Tongy je ale její panenská příroda. Korálové útesy Houma na jižním pobřeží ostrova Tongatapu s nepravými gejzíry, které chrlí vodu do výšky 30 metrů, vám připomenou spíš Island než Pacifik. Jenže o kus dál můžete přímo z palem shazovat kokosové ořechy anebo poslouchat zpěv tisíce druhů ptáků, které na Tonze žijí. Zcela ojedinělí jsou pak posvátní velcí netopýři, tzv. létající lišky, kteří obsypávají koruny stromů.

Lákají vás exotické destinace a romantické ostrůvky? Tak si přečtěte i následující články:

Obří lidé Lapity podávají kavu

Ze zdejších oslnivě bílých pláží můžete vyrazit kajakem ke břehům okolních ostrůvků anebo se potopit za velrybami a nádherným podmořským vesmírem. V přístavu můžete nasednout na trajekt anebo si půjčit vlastní jachtu a zkusit si, jak se žilo lidem místní starověké kultury Lapita. Přes tisíc let tu s ostatními ostrovními národy obchodovali, ale i válčili. Výhružný zvuk velikých bubnů v kombinaci s nadprůměrnou výškou starých Lapiťanů (průměrně 2metry) jim zajistil výsostné postavení ve zdejších vodách.

Dnes už Tonžané s nikým neválčí, ale od svých předků toho zdědili mnoho. Velmi starou tradici má např. obřadní pití kavy, jemně alkoholického nápoje. Pije se při každé příležitosti, takže je k dostání i v několika barech v hlavním městě a ve specializovaných obchodech. Pravý důvod jejího pití ale není žízeň nebo chuť, jde spíše o kulturní symbolický jev, takže při slavnostních obřadech nabývá společenského významu.

Niuafo´ou - Plechovkový ostrov

Ostrůvek Niuafo´ou vám učaruje především z leteckého pohledu. Za svůj původ vděčí sopce, která tu po tisíce let chrlila lávu, ale v průběhu věků se její vrchol propadl, a tak se místo špičaté čepice ostrov pyšní obrovským jezerem uprostřed.

Zajímavý je ale také jeho pseudonym – Plechovkový ostrov – který si vysloužil díky svým nepřístupným břehům. Poštovní lodě totiž u ostrova nemohly zakotvit a dopisy se tak musely zapečetit do plechovek a zdatní tongánští plavci je dopravovali na břeh. Později je naštěstí vystřídaly kanoe.

Tonga je sice jen jedním z mnoha tichomořských rájů, má ale v záloze mnohé karty, kterými vás zaručeně dostane. Právě Tonga je místem, kde ráno svítá nejdříve. Říká se, že tu začíná čas. Možná proto tohle království funguje prakticky nepřetržitě bez zásadní kolonizace. Zdejší král je prý navíc nejtěžším monarchou světa, váží 160 kg.

Nenechte si ujít
Potápění s velrybamiOd června do srpna kolem tongánských břehů migrují stovky velryb. Jejich pozorování z palub jachet je jednou z možností, jak si užít tenhle nezapomenutelný moment. Není to ale nic proti potápění s těmito překrásnými tvory.
Korálové útesy a gejzíry Houma I když většina návštěvníků jezdí do Tichomoří za příjemným koupáním, gejzíry, které mají na Tonze, byste rozhodně neměli vynechat. Sílá podzemních živlů se tu v plné kráse dere na povrch a nenechá vás na pochybách o sopečném původu části souostroví.
Ranní mše na Tonze Poznat pravou kulturu místních lidí vám nejlépe pomůže společně strávené chvíle. Ranní mše, na kterou pravý Tonžan nezapomíná, vás uchvátí hlasitým a živelným zpěvem, který čeří jinak klidné vody zdejších nedělí.

Čtěte dále:

Nedávno jsme v rubrice Exotika psali také o seychelském La Digue, severozápadu USA, thajské kuchyni nebo Íránu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na ostrov Tonga a další tichomořské ostrovy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů dovolená Oceánie:

Jediné království v Oceánii. Kromě bohatého podmořského života a luxusního koupání tu najdete také množství ptactva a největší netopýry na světě, tzv. létající lišky.

Hebká krása korálových ostrovů a pekelná krajina vulkánů. Svůdný tanec Polynésanek a rej melanéských kanibalů. Žádná šeď, ale svět v ryzí podobě

Dva největší ostrovy Viti Levu a Vanua Levu jsou obklopeny nádhernými korálovými útesy s bohatým životem. Ni Sa Bula! Vítejte na Fidži, na ostrovech snů o jižních mořích.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Kam v Oceánii byste nejraději vyrazili?
Na souostroví Fidži
7,3 %
Do exotické Nové Kaledonie
3,1 %
Za romantikou na Cookovy ostrovy
9,9 %
Na Tongu, jediné království v Oceánii
52,6 %
Do luxusní Francouzské Polynésie
21,8 %
Jinam
5,3 %
Celkem hlasovalo 586 čtenářů.

Praktické informace

Souostroví Tonga zahrnuje tři hlavní ostrovní skupiny. Od severu k jihu jsou to Vava’u, Ha’apai a Tongatapu, celkem 172 ostrovů, z nichž obydlených je necelá třetina. Vava’u tvoří hornaté ostrovy sopečného původu se čtyřmi velmi aktivními sopkami, nejvyšší bod je na ostrově Kao 1030 m n. m. Všechny ostatní ostrovy jsou ploché útvary korálového původu.

Panuje tu tropické podnebí s vydatnými srážkami a vedle tongánštiny se bez problémů domluvíte anglicky. Abyste mohli na Tongu vycestovat, potřebujete vízum, které je vydáváno po příletu na Tongu.

Tonga patří k těm místům Pacifiku, která nejsou ještě turisty zcela objevena. Najdete tu tak klid, ale zároveň luxusní i levné hotely.

Platí se tu tonžskou pa´angou (1 TOP je asi 10 Kč), ale pozor – v neděli si tady toho moc nekoupíte – silně křesťanská Tonga se plně věnuje mším a dodržuje nedělní nicnedělání.

Polynéská kolébka civilizace

Lapita je jméno původní kultury Tichomoří, která na zdejších souostrovích podle archeologických nálezů žila už 1500 let před naším letopočtem. Klasická lapitská keramika, která se z těchto dob zachovala, je charakteristická zdobením skořápkami měkkýšů, pískem a sopečným sklem.

Pití kavy – tongánský společenský obřad

Tongánský alkoholický nápoj kava nemá s kávou nic společného. Navíc se nepije jen tak – jeho konzumace má vysoce symbolickou dimenzi. Při všech důležitých jednáních, svatbách, pohřbech nebo náboženských svátcích se kava pije jako součást rituálu. Její pití je věda, podobně jako správná příprava čaje v Číně. Její konzumace je pak vyhrazená především mužům a správně má být kava servírována mladou nezadanou dívkou.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám