Hlavní obsah

Kde prožít exotický silvestr pod palmami

Štědrovečerní selata a pečená kuřata jsou dojedena a jde se na pláž. Sníh nikde nevidíme, protože teploměry ukazují třicítku, ale bílo je tu dost. To díky světlému písku na plážích a doznívajícím vánocím - jejich hlavní barva v Dominikánské republice je právě bílá. Takhle to vypadá na konci roku v jedné z turisty nejoblíbenějších exotických zemí na konci roku.

Foto: bigstock.com

Dominikánský ostrov Saona je součástí národního parku Parque Nacional del Este.

Článek

Párty v oblíbeném baru, chlebíčky u přátel nebo klid doma u scének Vladimíra Menšíka bývají nejčastějším zakončením roku Čechů, Moravanů a Slezanů. Nic proti tomu, je to fajn, ale někdy neškodí nabourat každoroční stereotyp. Nejlépe na exotické pláži. Už předloni si v Dominikánské republice, Thajsku, na Kubě a v dalších zahraničních lokalitách užívalo poslední den roku na 150 tisíc našinců.

Místo chladného sněhu prohřátý písek, místo vánočního stromku palmy a namísto kapra čerstvé plody moře v restauraci s výhledem na vlnící se hladinu moře. Kde se na něco takového můžeme na přelomu roku těšit?

Foto: bigstock.com

Pohoda na Punta Cana.

Užijte si svátky na nejkrásnějších plážích planety

Málokdo zná nádherné vnitrozemí Dominikánské republiky. Poznat tamní kakaové nebo kávové plantáže a vodopády v božské krajině mezi palmami, to stojí za malý výlet do centra dominikánské části ostrova Hispaniola. Ovšem to největší bohatství čeká na plážích.

Ráno si vychutnáte kávu v kavárně s tou nejkvalitnější kávou, pak si dopřejete lázeňskou kúru v komplexu pod hlavičkou Bvlgari, absolvujete hodinu fotografování a nový rok přivítáte opulentním piknikem na nejkrásnější pláži světa, na Bavaro. Tahle představa je realitou v těch nejluxusnějších resortech v letovisku Punta Cana.

Foto: www.bigstockphoto.com

Takhle krásné jsou pláže v Dominikánské republice. Tahle leží kousek od letoviska Punta Cana.

To patří, ostatně jako celá Dominikánská republika, k těm vůbec nejpopulárnějším zimním exotickým destinacím. Aby také ne – zdejší pláže jsou podle UNESCO nejkrásnější na světě, perfektní je i servis, taktéž s puncem světové špičky. Přidejte k tomu božské počasí – celoročně je tu okolo 27 stupňů – a musí vám být jasné, že tomuto koktejlu se nedá odolat.

Punta Cana je poměrně živé letovisko, proto ti, co chtějí klid, vyhledávají spíše jiná místa. Třeba pohádkový ostrov Cayo Levantado, na kterém jsou pouhé dva resorty a pak už nic. Tedy „nic“ – ještě nádherná pláž, známá z katalogů, pohlednic i z reklam na slavný rum Bacardi. Podle pověsti je navíc právě na této pláži zakopaný velký pirátský poklad. Až vás tedy omrzí polehávání v houpací síti, můžete se pustit do pátrání.

Foto: www.bigstockphoto.com

Část nejkrásnější pláže světa – dominikánské Bavaro.

Silvestrovský luxus na kubánský způsob – Varadero

Láká-li vás prožít silvestr na Kubě, vysypejte z prasátka zhruba 40 tisíc korun. Na této hranici totiž začínají ceny za pobyt v exponovaných silvestrovských termínech. Jednoduché hotely nedaleko centra letoviska Varadero jsou ideální volbou pro méně náročné cestovatele. Ti náročnější a toužící po luxusu pak mohou vyrazit na panenské ostrůvky při severním pobřeží Kuby. Turistů je tu méně, stejně tak hotelových resortů, luxus a ceny jsou naopak vyšší.

Ostrůvek Cayo Santa Maria má na délku 16 a na šířku pouhé dva kilometry a do roku 2001 tu nestál jediný hotelový resort. Dnes je rájem s 13 kilometry čistých panenských pláží a s luxusními resorty pro nejnáročnější.

Foto: www.bigstockphoto.com

I pláže na kubánských ostrůvcích stojí za to. Na obrázku Playa Sirena a Cayo Largo.

I Cayo Coco byl až do roku 1993 turistickým ruchem téměř nepolíbený. A v dalších letech sem jezdilo jen pár nadšenců. Všechno se změnilo až v roce 2005, kdy na ostrově, jež disponuje dvaceti kilometry pláží, vzniklo letiště, jež usnadnilo přístup. Hotelů i turistů přibylo, v porovnání s pevninskou Kubou je tu ale stále božský klid.

Nejžhavější je v Thajsku Ko Samet

Hodně populární je stále Thajsko. Konec roku je pro tamní letoviska hlavní sezóna, služby tu tedy jedou naplno. Hlavně ve vyhlášeném centru zábavy – v Pattayi.

Foto: www.bigstockphoto.com

V nabídkách českých cestovek najdete i více než dvoutýdenní zájezdy do Thajska ve vánočních termínech.

Pro ty, které neláká rušná Pattaya, označovaná často jako Las Vegas Asie, se nabízí pobyt na thajských ostrůvcích. Jedním z nejsnáze dostupných (i z Pattayi) je Ko Samet. Sami Thajci o něm mluví jako o ostrově s nejbělejším pískem a nejžhavějšími slunečními paprsky. Podle vědců právě sem dopadá nejvíc slunečních paprsků v celém Thajsku. Ostrov, který byl do 80. let téměř neobydlený, se může pochlubit několika krásnými plážemi. Včetně té hlavní, které se přezdívá Diamantová.

Inzertní sdělení: Oslavte konec roku v exotice!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Zajímá vás na cestách příroda, kultura a pohodlí hotelového resortu? Vyzkoušejte kombinovaný zájezd po Dominikánské republice s pozorováním velryb. Poznáte i pláže Punta Cany nebo báječné vodopády v El Limonu.

Poznejte luxusní pětihvězdičkový hotelový resort nacházející se na východním pobřeží Dominikánské republiky. Je umístěn v rozsáhlé tropické zahradě, přímo u krásné pláže Bavaro s bílým pískem. All inclusive.

Čtěte dále:

Podívejte se na nejteplejší místo na Zemi, prozkoumejte nejtajuplnější místa světa, a přečtěte si o romantice a svatbách na lodích. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Jak trávíte nejčastěji silvestr vy?
Doma s rodinou.
73,6 %
U přátel.
6,7 %
V restauraci.
1,8 %
Na horách.
5,8 %
V teple u moře.
12,1 %
Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Kam se v zimě vydat za sluncem?

Na Silvestra byste rádi zůstali doma, ale láká vás vyrazit za sluncem a teplem jindy v zimě? Kromě v hlavním článku zmíněných lokalit můžete vyrazit i jinam. Tady jsou další tipy:

Maledivy, souostroví luxusu

Pohádkové souostroví leží v Indickém oceánu a tvoří ho na 1200 ostrovů a ostrůvků. Část z nich je obydlená, část nikoli, na některých jsou jenom luxusní resorty pro turisty. Při cestě na Maledivy pravděpodobně přistanete na atolu Malé s hlavním městem. I v jeho okolí je několik pěkných resortů. Většina turistů ale míří dál – na atol Ari, který je vlajkovou lodí Malediv, na atoly Raa, Baa, Lhaviyani a další.

Jamajka, tady se rodí šampioni

Ostrov, který se houpe v rytmu reggae – to je Jamajka. Hlavním letoviskem ostrova je Negril na západním pobřeží, kam se soustředí většina turistického ruchu. Příjemný klid si můžete dopřát v městečku Falmouth, mimochodem rodišti Usaina Bolta i Bena Johnsona, kde stojí několik příjemným luxusních resortů. A oblíbeným místem je i zátoka Runaway Bay.

Mexiko, za tajemstvím Mayů

Češi nejčastěji vyrážejí na takzvanou Mayskou riviéru, plnou moderních a luxusních letovisek, ze kterých je to jen kousek k mayským památkám. Populární je Playa del Carmen, ostrov plodnosti Cozumel a ohromný Cancún s desítkami kilometrů krásných pláží. Na druhém, pacifickém pobřeží k návštěvě láká Acapulco. A zapomenout nesmíme na oblast Los Cabos na špičce Kalifornského poloostrova.

Související články

Výběr článků

Načítám