Hlavní obsah

Ostrov Mládeže ukrývá pirátské poklady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indiáni, revolucionáři, mládež, piráti. Na „ostrově Borovic“, jak se dříve Isla de la Juventud říkalo, se vystřídalo mnoho rozdílných skupin obyvatel. V tamních jeskyních se našly staré indiánské malby, takže život tu má dlouhou historii. Zkrátka romantika všude, kam se podíváte.

Foto: ESO travel

Na ostrov Mládeže připlouvají velké 251 m dlouhé lodě.

Článek

Býval to turistický ráj. Většinu tamní půdy koupili bohatí Američané a jezdili tam na luxusní dovolenou. Jenomže pak vládu nad ostrovem převzal Fidel Castro a jeho věrní a v 60. letech 20. století byla půda vyvlastněna. Dnes s rozmachem turistiky na Kubě se cizinci vracejí.

Nejezdí ale jen na klasické plážové dovolené. Na ostrově je přístav schopný odbavit obří výletní lodě s několika tisíci pasažéry, takže tam lidé jezdí i na luxusních plavidlech s tobogány, nákupními centry, biografy a tělocvičnami.

Foto: NASA/Tim Kopra [Public domain], via Wikimedia Commons

Takhle vypadá západ Kuby z vesmírné stanice. Dole je Ostrov mládeže.

Rádi se tam také potápějí. Nejen kvůli nádherným pestrobarevným rybám, ale i kvůli vrakům na dně moře. V této oblasti v 16. a 17. století slavní kapitáni Drake, Morgan a další evropští bukanýři potápěli lodě nepřátel. A zásoby doplňovali právě na tomto ostrově. Byl to pro ně takový velký přírodní sklad se spoustou ovoce, vody a zvířat.

Tuto roli má ostrov dodnes. Vedle turistiky totiž velkou část obyvatel živí rybolov a zemědělství. Přírodních surovin tu najdeme pořád hodně. Masová turistika ještě nepropukla a příroda si z velké části zachovává po staletí neměnný ráz.

Ostrov Mládeže bez mladých

Isla de la Juventud, jak se jmenuje v originále, je druhý největší ostrov u pobřeží Kuby. A proč se mu říká ostrov Mládeže? V roce 1978 chtěl Fidel Castro vytvořit univerzitní ostrov plný vzdělaných mladých lidí. A tak ostrov Borovic přejmenoval na ostrov Mládeže.

Přečtěte si také:

Novou funkci ostrov neplnil dlouho a univerzitní budovy jsou dnes z velké části opuštěné, některé obrůstají vegetací. Mládež zde už nenajdeme.

Ostrov Mládeže se nachází asi 50 km od jihozápadní části Kuby. Na východ od něj se táhne pás několika dalších menších ostrovů, z nichž je nejpopulárnější Cayo Largo. Ostrov je jako největší kus země v okolí správním centrem této skupiny.

Mají tu tedy velmi dobře rozvinutou infrastrukturu. Hlavně na severu, kde najdeme špičkové zázemí pro turisty. Jih, to je absolutní divočina a hlavní poklad ostrova – neporušený Národní park Parque Nacional Marino de Punta Frances Punta Pedernales.

Foto: bigstock.com

V bažinách na jihu ostrova žije krokodýl kubánský.

Možná tu však nemají jen přírodní, ale i pravý poklad. Vzhledem k bohaté pirátské historii není vyloučeno, že je někde na ostrově ukrytá truhla plná zlata. Nechcete se podívat na tamní pláže a do jeskyní?

Inzertní sdělení: Poznejte exotiku!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů:

Prožijte přelom roku na zaoceánské lodi plující po Karibiku. Poznejte krásy Hondurasu, Mexika, Belize a Kuby.

Čtěte dále:

Podívejte se také, jak vypadá svatba na lodi, prozkoumejte luxusní resort Marina Bay Sands a přečtěte si o místech, které nesmí chybět na treku Jižní Amerikou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás dovolená na Kubě?
Ano, a už jsem tam byl/a.
30,3 %
Ano, ale ještě jsem tam nebyl/a.
61,8 %
Ne, neláká.
7,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Lodí na Ostrov mládeže

Na Ostrov mládeže plují z velkých zaoceánských lodí především plavidla společnosti MSC – například MSC Armonia nebo MSC Opera. Obě jsou 251 metrů dlouhé. Podíváme se na jejich další parametry.

MSC Armonia

Šířka: 29m

Registrovaná tonáž: 58.700t

Kapacita: 1.712 osob (2.087 s přistýlkami)

Posádka: 720 osob

Rychlost: 21 uzlů

Palub: 13

Zajímavosti: Cigar Room pro kuřáky doutníků, lázně, nákupní centrum, centrum virtuální reality, sauna, minigolf, běžecká dráha.

MSC Opera

Šířka: 29m

Registrovaná tonáž: 59.100t

Kapacita: 1.712 osob

Posádka: 740 osob

Rychlost: 21 uzlů

Palub: 13

Zajímavosti: Diskotéka, běžecká dráha, dětské hřiště, centrum virtuální reality, kasino, salón krásy, nákupní centrum.

Související články

Výběr článků

Načítám