Hlavní obsah

Praha – Kuba – Jamajka. Loď s Čechy vypluje do Karibiku

Bazén na zahradě sice hezky osvěží, ale nepoznáme u něj lidi z celého světa a nejkrásnější místa Karibiku. Začátkem příštího roku se na plavbu na Kubu, Jamajku, Kajmanské ostrovy a do Mexika vydává loď MSC Armonia, na jejíž palubě budou i Češi. Prožijí tři prosluněné dny na plážích Varadera a podívají se na Jamajku a do dalších středoamerických rájů.

Foto: ESO travel

Velké lodě, které brázdí Karibik, mívají přes 200 m na délku a více než 10 palub.

Článek

Pasažéry plavby poveze 250 m dlouhá MSC Armonia, která v téměř 800 kajutách pojme 2000 cestujících. Je to klasické „město na vodě“ s bazény, saunami, nákupním centrem, běžeckou dráhou, kasinem a galerií. Nechybí ani necelé dvě desítky kaváren, barů a restaurací. Tohle není jen tak nějaký parník, tady mají cestující luxusní servis se vším všudy.

A kam že se superloď vydá? Za poznáním slavných ostrovů a pláží Karibiku. A nejen pláží. Účastníci cesty během tří dnů okusí podmanivou atmosféru Havany, hlavního a největšího města Kuby.

Foto: bigstock.com

Havanský kapitol zezadu vypadá možná ještě lépe než z ulice.

O Kubu je stále větší a větší zájem (zvlášť teď při vylepšování vztahu s USA), turisté rádi poznávají něco, co je jejich kultuře tak vzdálené. Proto o ně země nemá nouzi. Většina z nich ale navštěvuje Havanu a Varadero, nejslavnější a na poutavé atrakce bohatá místa.

V Havaně je samozřejmě největší zájem o budovu El Capitolio, kterou známe z pohlednic i obrázků na internetu. K dalším místům, která si turisté nenechávají ujít, patří například restaurace Bodeguita del Medio, do níž rád chodíval Ernest Hemingway, či místní proslulá továrna na doutníky.

Foto: bigstock.com

Moře přímo pod okny. V Havaně se mají skvěle.

Varadero zase všechny láká na více než 20 kilometrů naprosto skvostných pláží s neuvěřitelně jemným pískem a čiročirou vodou oceánu. K tomu je nutno připočíst luxusní hotely přímo na pobřeží. Potom není důvod divit se, proč mají návštěvníci Kuby Varadero tak rádi.

Foto: bigstock.com

Varadero. Vypadají vaše sny o dokonalé plážové pohodě jinak? Určitě ne.

Obě místa od sebe dělí asi 150 kilometrů a na jejich spojnici stojí slavný stavitelský div, most Bacunayagua, u něhož stojí za to udělat si přestávku a zhlédnout z něj do údolí.

Už jste jedli ananasový špíz nebo pečenou kozu?

Cestovatelé poznají také hospodářsky druhé nejdůležitější město na Jamajce, přístav Montego Bay se soukromými plážemi a restauracemi připravujícími to nejlepší z karibské kuchyně. Mimochodem, víte, co si vlastně máte pod tímto pojmem představit?

Žádná tradiční karibská kuchyně vlastně neexistuje, jde o mix vlivů africké, indiánské, západoevropské, indické a čínské gastronomie. Velkou roli tu hraje dostupnost surovin, a tak se velmi často setkáme s mořskými plody. Narazit ale můžeme i na ananasové špízy, dušenou kozu nebo paprikový kotlík.

Foto: bigstock.com

Pokud cestujete na ostrovy Střední Ameriky, leguána prostě musíte vidět!

V mexickém Cozumelu, další zastávce cesty Karibikem, seženeme prakticky jakékoliv jídlo nás napadne, protože to je špičkové letovisko s luxusním servisem, jedno z nejlepších a nejoblíbenějších v celé zemi. Přímo na mexické pevnině byste ho hledali marně, jde o 48 km dlouhý ostrov uprostřed moře.

Foto: bigstock.com

V Cozumelu můžete navštívit slavné delfinárium.

Inzertní sdělení: Zamiřte do Střední Ameriky!

Cesta lodí na Kubu, to zní jako námět na dobrodružný román. Vy si své soukromé dobrodružství můžete prožít také a zároveň se podíváte na pláže Kuby, Mexika, Kajmanských ostrovů a Jamajky. Po celou dobu bude na palubě český delegát.

Procestujte tři báječné země Střední Ameriky, poznejte zdejší kulturu, nádhernou přírodu, čarokrásný vulkán Arenal, pralesy i velká města se specifickou atmosférou. Podíváte se i k magickému ostrovu na jezeře Nikaragua. Užijte si skvělých 11 dní ve světě, kde lidé nemají stále naspěch a kde se život odvíjí v pohodě a klidu.

Podívejte se na další ze zájezdů za exotikou z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o největším korálovém útesu na světě, o plážové idyle na Bahamách nebo o překrásném pobřeží Havaje. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Pojedete ještě letos na dovolenou?
ano
25,4 %
ne, letos už ji mám za sebou.
28,8 %
ne, nikde jsem nebyl(a) a nic neplánuji
45,8 %
Celkem hlasovalo 788 čtenářů.

Praktické informace - Kuba

Infromace pocházejí ze stránek Ministerstva zahraničních věcí.

Víza: 19. ledna 2000 přestala platit bezvízová dohoda mezi ČR a Kubou a od tohoto data potřebují čeští turisté k cestě na Kubu víza. Pokud se jedná o turistický pobyt.

Požadavky na vstup/výstup do/ze země: Platí přísný zákaz dovozu potravin a zbraní. Platí zákaz dovozu videa, přehrávače DVD, satelitních antén, bezdrátových domácích telefonů, satelitních přístrojů. Není problém si dovést obyčejný mobilní telefon.

Měna: Dvojí ekonomika – kubánské národní peso (CUP), tzv. „měna pro chudé“. Slouží k nákupu přídělových potravin (např. ovoce a zelenina, chléb) nebo v MHD. Kubánské konvertibilní peso (CUC) je obdobou dolaru a platí se jím naprostá většina služeb poskytovaných turistům. Místním pak otvírá cestu k tuzexovému zboží.

Zdravotnictví: Cizinci jsou ošetřováni v kvalitní nemocnici ”Clinica Central Cira García”. Ošetření není poskytováno bezplatně, za konzultaci praktického lékaře se platí 25,- USD. Ve větších turistických střediscích jsou obdobné nemocnice pro cizince. Samozřejmě je vhodné uzavřít na cestu zdravotní pojištění

Jazyk: Anglicky se domluvíte jen stěží, vhodné jsou alespoň základy španělštiny

Mobily a internet: Pokrytí telefonním signálem je na celém ostrově, mobily fungují prostřednictvím roamingu bez problémů. Internet je dostupný ve větších městech v internetových kavárnách či hotelech za relativně vysoké ceny. Rychlost a kvalita ale nejsou světové.

Související články

Výběr článků

Načítám