Hlavní obsah

Šokující pestrost Ekvádoru: od písečných pláží po zasněžené hory

Pestré barvy, nádherně rozmanitá příroda, k lenošení vyzývající pláže a nějaké ty místní speciality. Ekvádor se stává čím dál oblíbenějším turistickým cílem, k němuž také neodmyslitelně patří souostroví Galapágy. Poznejte v následujících řádcích místa, která vám učarují svou krásou. Třeba v nich najdete potřebnou inspiraci pro další volné dny.

Foto: bigstock.com

Kouzlu Bartolome Island propadnete, i kdybyste stokrát nechtěli.

Článek

Poznat něco z Ekvádoru a ještě ta nejkouzelnější místa na Galapágách, to by dalo každému cestovateli zabrat. Ti časově spořivější se proto rádi naloďují na obří luxusní loď Celebrity Xpedition, aby za sedm dní poznali to nejhezčí, co k Ekvádoru i jmenovanému souostroví patří.

Ekvádor: rovníková země s horami i pralesy, klobouky a indiány

Už samotný název země – Ecuador – překládáme jako rovník. To jasně svědčí o tom, kde se tato nádherná jihoamerická země nachází. Možná ale není tolik zřejmé, že zaujímá území přes tři geoklimatické celky, takže v ní najdeme nížinný pobřežní pás s pralesy a savanami, horský pás, jehož dominantou jsou majestátní Andy, a východní pás s deštnými pralesy a hustou říční sítí. Velikost jeho území je srovnatelná například s Polskem.

Foto: bigstock.com

Želva obří je symbolem Galapág. Jinde na světě nežije.

U pestrosti přírody Ekvádor nezůstává. Promíchaná je i populace – asi 30 % obyvatel tvoří potomci původních Indiánů, ale pozor, ti se dělí do dalších 11 skupin. Asi 60 % obyvatel jsou mesticové (míšenci Evropanů a původních obyvatel), zbytek tvoří běžní černoši a běloši. Tolik rozdílností se podepisuje na používaných jazycích. Kromě úředního jazyka španělštiny se tu hodně mluví indiánskými jazyky, především kečuánsky.

Rozmanitost je znát i v kultuře. Ulicemi velkých měst zní rytmy veselých písní pravých indiánských hudebníků, hvízdají píšťalky a ve stáncích se prodávají rukodělné výrobky. Originalita tu slaví úspěch.

Foto: bigstock.com

Klasické „panamské klobouky“ se vyrábějí v Ekvádoru.

Prokličkujte lodí mezi ostrovy a poznejte jejich kouzlo

Loď Celebrity Xpedition má předem připravenou maximálně zajímavou trasu přes místa, kde je opravdu nádherně. Všechny mají společného jmenovatele – čarokrásnou krajinu s nezaměnitelným duchem místa. Pojďme se alespoň na některá z těchto míst podívat zblízka.

Bartolome Island

Na malém nenápadném ostrůvku nedaleko ostrova Santiago je patrný jeho vulkanický původ. Jde o jeden z mladších ostrovů patřících ke Galapážskému souostroví. Zajímavé je například už jen to, že nese jméno po dlouholetém příteli Charlese Darwina, po námořním důstojníkovi siru Bartoloměji Jamesi Sulivanovi.

Bartolome Island se rozprostírá na pouhých 1,2 kilometru čtverečních, ale nabízí tak nádherné scenérie, že by byla škoda nechat si ho během plavby ujít. Mezi to nejkrásnější na ostrově patří pestrá škála červeně, oranžově, zeleně a leskle černě zbarvených sopečných útvarů. Za zmínku také stojí kaktusy rostoucí na vzniklých lávových polích.

Dominantou ostrova je skalní útvar Pinnacle Rock. Mezi tím, co byste neměli minout, jsou zdejší tučňáci, právě v oblasti u Pinnacle Rock. Další možností, jak prozkoumat Bartolome Island, je nasadit šnorchl a brýle a vydat se pod vodu – potkat se tam můžete s mořskými želvami nebo velkým množstvím jiných zvířat.

Galapágy mají svoje vlastní želvy
Obří nebo také sloní želvy jsou zvířecím druhem, který neodmyslitelně patří právě ke Galapágám. Tento druh žije jen na tomto souostroví. Obvykle dosahuje délky 1,2 metru a hmotnosti až 200 kilogramů. Želvy mají robustní končetiny a černý krunýř.

Isla San Cristóbal

Ostrov San Cristóbal nebo také Chatham loď navštíví dvakrát, jednou ze severu a podruhé z jihu. Nejvýchodnější ostrov Galapág tvoří velké množství lávových proudů a jeho povrch je zatím nezvětralý. Ve střední části ostrova stojí sopka San Cristóbal, která byla naposledy aktivní asi 1000 let př. n. l.

Nejzajímavějším místem je pravděpodobně Punta Pitt, a ne proto, že by snad odkazoval ke slavnému herci. Na Punta Pitt jde o rozmanitou přírodu a rozmanitou, barevnou vegetaci. Navíc tvoří část Galapážského národního parku, takže se sem turisté dostávají jen s průvodcem, a to pěšky. Auta jsou tu zapovězena, proto je velmi strategické se přímo v Punta Pitt vylodit.

Foto: bigstock.com

Punta Pitt je jedním z nejhezčích míst z Isla San Cristóbal.

K Punta Pitt patří nádherná písečná pláž Cerro Brujo Beach s průzračnou oceánskou vodou, na níž můžete často spatřit lachtany. Kromě toho je uchvacující kontrast vody, písku a skal opodál.

Daphne Island

Součástí Galapág je mimo jiné také Daphne Island. Primárně je ostrov využíván k výzkumům, ale i turisté mají zelenou. Máte-li v oblibě pozorovat ptáky v jejich přirozeném prostředí a při přirozených činnostech, Daphne Island je pro vás jako stvořený. Žije tu totiž velké množství druhů ptáků, které u nás opravdu nespatříte.

Puerto Egas

Puerto Egas na ostrově Santiago je jedním z nejoblíbenějších míst z celých Galapág. Typické je pro něj černé lávové a rozmanitě členité pobřeží s jeskyněmi a jinými zajímavými útvary. Místo je skvělé pro pozorování slunících se mořských leguánů. A pro zajímavost – jmenuje se po jednom z majitelů někdejšího solného dolu.

Foto: bigstock.com

O nádherné scenérie není na Galapágách nouze.

Při návštěvě Puerto Egas si určitě vyhraďte čas na malý výlet k Sugarloaf Volcano, sopce vzdálené asi dva kilometry od pobřeží. Stezka se ztrácí ještě před vrcholem, ale vy na něj určitě dojděte, protože pohled dolů za to skutečně stojí.

Rabida Island

Na tento ostrov, známý také pod názvem Jervis Island, jezdí turisté ze zvědavosti za zdejší zvířenou. Mají totiž možnost vidět tu plameňáky, tuleně, pelikány, pěnkavy a mnohé další druhy. Kromě zvířat je podivuhodný červený písek na zdejších plážích, jenž svou barvu získává z nadměrného množství železa. Vysvětlení je to prozaické, ale ten pohled je okouzlující jako málo co.

Přečtěte si také:

North Seymore

O stvoření tohoto ostrova se vedou dohady. Může ho mít totiž na svědomí vulkanická nebo seismická činnost. Rozprostírá se na necelých dvou kilometrech čtverečních a domov poskytuje nejrůznějším druhům ptáků, například rackům. Proto je turisté právě sem jezdí rádi pozorovat v jejich přirozeném životě. Na své si ale přijde každý milovník přírody, který dokáže ocenit kontrast skal, písku, vody a zeleně.

Puerto Ayora

Puerto Ayora je malebné městečko na jižním pobřeží Santa Cruz Island a jde o nejlidnatější sídlo Galapág – žije v něm asi 12 tisíc obyvatel a sídlí zde vše, co k městu patří: banky, obchody, školy, hotely, restaurace, bary a další podniky. Kromě centra s hlavní třídou Avenida Charles Darwin, na níž mimo jiné sídlí Výzkumná stanice Charlese Darwina, je zde několik dalších zajímavostí. Patří k nim Las Grietas, skalní útvary s tyrkysovou vodou vně, Laguna las Ninfas, jezero, kolem něhož se může krátce projít, nebo k městu přilehlé pláže.

Foto: bigstock.com

Puerto Ayora, nejlidnatější sídlo souostroví má rozhodně co nabídnout.

Inzertní sdělení: Doplujte za poznáním!

Vydejte se na sedmidenní nezapomenutelnou plavbu lodí Celebrity Xpedition a navštivte Ekvádor a k němu náležící Galapágy. Spatřete neobvyklé živočišné druhy, lávové útvary a pestře zbarvenou přírodu a odvezte si jedinečné zážitky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, pro vás vybírá ze svých plaveb.

Čtěte dále:

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Související články

Výběr článků

Načítám