Jsou obrovští, svobodní a divocí. Lidé byli těmito pěti živočišnými druhy vždy fascinováni. Začali jim říkat „velká pětka“. Patří sem slon africký, lev pustinný, nosorožec dvourohý, levhart skvrnitý a buvol africký (někdy se místo levharta uvádí hroch obojživelný).

Jihoafrický Krugerův národní park je vyhlášeným místem, kde turisté tyto majestátní kolosy mohou pozorovat. Málokde na světě mohou spatřit tolik divokých zvířat jako tady. Od severu k jihu měří území celkem 350 km a najdeme na něm vedle velké pětky i statisíce antilop, tisíce zeber, žiraf nebo pakoňů a další stovky druhů savců, ryb a ptáků.

Ale nyní si pojďme popořadě představit zástupce velké pětky:

Slon africký

Vypadá sympatický – ale za boha mu nedávejte arašídy. Sloni je přímo nenávidí!

Vypadá sympaticky – ale za boha mu nedávejte arašídy. Sloni je přímo nenávidí!

FOTO: bigstock.com

1. Je to největší suchozemský savec – má na výšku až 4 m a k tomu i největší mozek v suchozemské říši. A může vážit až 12 tun.

2. Každý dospělý jedinec musí denně spořádat až 225 kg potravy a až 16 hodin stráví žvýkáním.

3. Má velmi dobře vyvinuté sociální cítění. Když někdo ze stáda zemře, ostatní sloni truchlí.

4. Sloní chobot funguje za pomoci až 100 tisíc svalů a může být používán i jako šnorchl. Na souši můžete slony ve velkých stádech pozorovat například v parku Addo Elephant v Jihoafrické republice. Je to božská podívaná!

5. Sloni jsou nesmírně důležití pro přežití ostatních tvorů. Dělají např. to, že strhávají celé stromy, likvidují trnité keře, a pomáhají tak vytvářet pastviny pro ostatní zvířata. A některá semena vůbec nemohou klíčit, pokud neprojdou jejich trávicím traktem.

6. Samice podstupují nejdelší období těhotenství mezi savci – 22 měsíců.

7. Sloni umějí „slyšet“ tzv. neslyšitelné neboli detekovat seizmické signály vzdálené na desítky kilometrů od nich, a vědět tak dostatečně dopředu o pohybujících se zvířatech kolem nich.

Lev pustinný

Dospělý Simba s družkou - 2. největší kočkovitá šelma na světě dokáže být velmi elegantní, ale zároveň i krutá.

Dospělý Simba s družkou – druhá největší kočkovitá šelma na světě dokáže být velmi elegantní, ale zároveň i krutá.

FOTO: bigstock.com

1. Baletní mistr mezi zvířaty – když chodí, jeho pata se vůbec nedotýká země.

2. Víte, jak u něho poznáte věk? Podle hřívy. Čím tmavší je, tím starší lev.

3. Řev je jeho mocnou a zastrašující zbraní. Lze ho slyšet až na osm kilometrů!

4. Nejtěžší nalezený lev vážil neuvěřitelných 375 kg. Chcete ho vidět v jeho přirozeném prostředí? Pak uděláte nejlépe, když se vypravíte přímo do Jižní Afriky nebo do Tanzanie – do některého z tamních úžasných národních parků.

5. Běží rychlostí 81 km za hodinu, ale pouze na krátkých úsecích. Vytrvalost nepatří k jeho silným stránkám.

6. Lvice jsou lepší lovci než samci! Loví výhradně kvůli potravě, lev-samec často jen z hrdosti. Ale hádejte, kdo má tu čest jíst první? No přece lev.

7. Lev je znám jako „král džungle“, ačkoli ve skutečnosti v džungli nežije.

Nosorožec dvourohý

Říká se mu také černý. V Česku je jako jediná chová ZOO Dvůr Králové.

Říká se mu také černý. V Česku je jako jediná chová Zoo Dvůr Králové.

FOTO: bigstock.com

1. Má úžasnou regenerační dovednost. Když se mu utrhne roh, naroste mu nový.

2. O jeho rohu se říká, že má „magické“ schopnosti, jako např. čistit vodu nebo detekovat jed v nápoji. Přes několik pokusů toto tvrzení vědecky vyvrátit se to zatím nepodařilo. Že by to skutečně byla pravda?

3. Černí nosorožci neboli nosorožci dvourozí nejsou ve skutečnosti černí, ale šedí. Pravděpodobně dostali přívlastek „černý“ kvůli tomu, že se rádi válejí v bahnité půdě.

4. Jeho kůže je velmi silná, ale paradoxně také velmi citlivá. Trpí hodně spáleninami od slunce a bodnutími od hmyzu. Válení v bahně je právě jeho ochranou před těmito nebezpečími.

5. Nosorožcův roh je vyroben z keratinu, tedy z bílkoviny, díky níž nám lidem rostou nehty a vlasy.

6. Špičkoví profesionální atleti běhají rychlostí přesahující 30 km za hodinu. Nosorožec dvourohý dokáže běžet 50–60 km za hodinu.

7. Ve stádu spolu často mezi sebou nosorožci pořádají gladiátorské hry. Jejich následkem umírá až 50 % samců a 30 % samic. Šílené, že?

Levhart skvrnitý

Je to noční živočich, který moc nemusí vodu, i když paradoxně je silným plavcem. K překročení řek tak spíše využívá kameny, mosty či mělké brody.

Je to noční živočich, který moc nemusí vodu, i když paradoxně je silným plavcem. K překročení řek tak spíše využívá kameny, mosty či mělké brody.

FOTO: Youtube.com

1. Levhart je velký samotář.

2. Obývá koruny stromy, kam si vynáší i potravu. Žádná z dalších velkých kočkovitých šelem ve stromech nežije.

3. Umí skočit do dálky přes osm metrů (představte si tři dospělé lidi ležící za sebou) a tři metry do výšky. Maximální rychlost, kterou běží, je 60 km za hodinu.

4. Afrika je jeho původním domovem (už tři milióny let). Odtud se postupně dostal do Asie a Evropy. Původně přebýval na severu kontinentu, dnes je ve velkém počtu doma i v Krugerově národním parku v Jižní Africe.

5. Je mistrem v plížení. Dokáže se pohybovat velmi tiše, čehož plně využívá při lovu.

6. Jeho skvrny se nazývají rozety, protože připomínají růže. A některé africké primitivní kmeny věří, že jeho kosti a vousy mohou léčit nemocné lidi.

7. Víte, že loví i primáty? A to tak, že předstírá výpad do korun stromů, kdy opice často zpanikaří a seskočí na zem, kde ji on může snadněji chytit!

Buvol africký

Nejraději se pase v noci na chladném vzduchu.

Nejraději se pase v noci na chladném vzduchu.

FOTO: bigstock.com

1. Má výjimečnou paměť. Pozná člověka či lva, který ho zranil v minulosti, a bude na něj tak útočit okamžitě při jejich opětovném setkání.

2. Má slabý zrak a sluch, ale zato má vynikající čich.

3. Mateřské pouto mezi matkou a novorozeným buvolem je jedno z nejsilnějších ve zvířecím světě.

4. Voda je pro něho životně důležitá. Nikdy se nebude pohybovat více než 20 km od nějakého vodního zdroje.

5. Má rád společnost. Pohybuje se celý život ve stádě, které má často více než 1000 členů.

6. Ví, kde jsou ty nejlepší pastviny v celé Africe. Hledá je většinou v brzkých ranních či pozdních odpoledních hodinách.

7. Udiví svou organizovaností při napadení. V ten moment dospělí jedinci utvoří obranný kruh okolo mladých a starších buvolů. Chrání tak dokonale nevidomé či zmrzačené členy stáda.

 Inzertní sdělení:  Napříč Jihoafrickou republikou
 

Udělejte si fotku s „velkou pětkou”

Tato jedinečná možnost se naskytne ve fascinující divočině Krugerova národního parku (velký jako třetina ČR).

Spolu s českým průvodcem toho ale můžete vidět i daleko víc z pověstné krásy Jižní Afriky. Kapské Město s mysem Dobré naděje a Stolovou horou a také jeden z nejfotogeničtějších kaňonů na planetě – Blyde.

Splnit si sen je nyní tak snadné. Pokud si ho splníte s námi na podzim, máme pro vás přichystáno překvapení v podobě snížené ceny.

  

Podívejte se na další ze zájezdů do Afriky z nabídky cestovní kanceláře ESO travel.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o sílícím fenoménu self-drivingu, dále poznejte pět nejkrásnějších pláží, u kterých staví loď Costa Luminosa na cestě kolem světa, nebo o tajemném Baganu v Myanmaru. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

>> zpět na hlavní stránku rubriky Exotika a Amerika 

Autor: Pavel Jartym a Tomáš Cikán