Hlavní obsah

Poznejte Írán, zemi s pestrou kulturou, slavnou historií a jedinečnou atmosférou tradičních bazarů

Tajemná atmosféra Pohádek tisíce a jedné noci, jedinečná vůně koření a barvy bazarů, podmanivá krása orientálních domů. Kvůli tomu všemu je velká škoda, že Írán nepatří mezi ty nejvyhledávanější destinace na vytouženou dovolenou. Strach z bezpečnostní situace naši cestovatelskou touhu stále krotí, ovšem turisticky atraktivní místa jsou nyní výborně zabezpečena.

Foto: bigstock.com

Mešita na největším íránském náměstí v Isfahánu.

Článek

Írán se rozkládá v Přední Asii, na území dříve označovaném jako Persie. Jde o jednu z nejrozlehlejších a nejlidnatějších zemí světa, která byla navíc dějištěm mnoha historicky významných okamžiků. Írán, jak ho známe dnes, totiž vznikl teprve v roce 1979 – do té doby se během svých dějin spojoval se sousedními zeměmi, načež se od nich zase odpojoval, střídaly se zde dynastie a vlády a poměry byly značně složité.

Mocnost, která nesmí chybět v učebnicích dějepisu

Perskou říši založil Kýros II. Veliký v 6. století př. n. l., ale největší území zaujímala za vlády Dáreia I. – říše se rozkládala na území od Aralského jezera po Perský záliv, od Indu po Egejské moře. Její součástí byl také Egypt, Kyréné a Núbie, některé z ostrovů ve Středozemním moři a část Balkánského poloostrova. Sláva říše vyhasla v roce 334 př. n. l., kdy podlehla makedonskému králi Alexandru Velikému, jenž sem pořádal úspěšná tažení.

Foto: bigstock.com

Na Írán se turisté dívají skepticky, ale při návštěvě si ho ihned ho zamilují.

K velice známým historickým faktům patří mimo jiné třeba řecko-perské války, konflikty mezi řeckými městskými státy a Perskou říší mezi lety 499 a 448 př. n. l. Jádrem tohoto dění byla snaha Řeků ubránit své území před Peršany, kteří chtěli to své rozšiřovat. Ačkoli měla Persie notně navrch, Řekové se nakonec hrdinně ubránili.

Vrcholem řecko-perských válek byla slavná bitva u Marathónu, u Thermopyl a u Salamíny. Řecko-perské války jako by vytvořily ideu, že Evropa má nátlaku orientálních zemí vzdorovat a svou kulturu i území nemá dát.

Přečtěte si také:

Teherán – džungle se stále pulsující třídou Africa Boulevard

Srdcem dnešního Íránu je Teherán, metropole se vším všudy, co k ní patří – s nejvyššími úřady, s univerzitami, muzei a pamětihodnostmi. A také ho turisté často přirovnávají k džungli. Aby ne, sečteme-li obyvatele celého města i s předměstími, dostaneme se asi na 14 miliónů, což je více než celkový počet obyvatel České republiky. K tomu připočtěme spletité uličky a chaos je na světě.

Teherán má hned několik center, jaká známe z Evropy. Hlavní je rozdělení na Severní a Jižní Teherán, přičemž čím více na sever jedete, tím se dostáváte výše k pohoří Elborz. Pokud se vám povede zachytit ho se siluetou některé památky, získáte snímek, na který budete moci být náležitě pyšní.

Při návštěvě Teheránu turisté nejčastěji míří na Africa Boulvard, nejživější silnici celého města, kde se můžete i uprostřed noci zaseknout v dopravní zácpě, či na Azadi Street, kde se v roce 2009 konaly masivní demonstrace proti tehdejším prezidentským volbám. Dějištěm demonstrací a protestů bylo mnohokrát i centrální náměstí Teheránu Azadi Square (náměstí Svobody). To mimochodem zaujímá plochu 50 tisíc metrů čtverečních, což z něj činí druhé největší náměstí v Íránu.

Foto: bigstock.com

Azadi Tower je dominantou centrálního náměstí i celého Teheránu.

Na Azadi Square každý turista zamíří k Azadi Tower, k monumentu, který se stal jedním ze symbolů města. Monument vznikl v roce 1971 jako připomínka slávy Perské říše, název Azadi nese od okamžiků revoluce v roce 1979.

Prvenství mezi náměstími drží Isfahán
Azadi Square má konkurenta v Isfahánu – tam se nachází největší náměstí Íránu. Rozloha náměstí Imáma Chomejního v Isfahánu totiž o něco málo překonává neuvěřitelných 80 tisíc metrů čtverečních.

Z dalších lahůdek, které byste v Teheránu neměli nechat bez povšimnutí, můžeme jmenovat čtvrť Yusef Abad, kde žije značný počet židů, či Mirdamad Boulevard s mrakodrapy i budovami, v nichž sídlí například banky, obchodní střediska a drahé butiky. Na tomto místě potkáte tu nejbohatší vrstvu Teheránců, ne-li Íránců vůbec.

V okolí Teheránu rozhodně stojí za návštěvu Qom, nejposvátnější město šíitských muslimů, kde vás na první pohled zaujme obrovský komplex mešity Fatima Masumeh.

Isfahán – největší íránské náměstí a Velký bazar

Ne nadarmo se o Isfahánu říká, že je to nejkrásnější íránské město. Kromě toho byl už v dávných dobách významným střediskem dění a důkazem toho může být například chrám Ohně z dob vlády Sásánovců.

Naprostým skvostem je již zmíněné náměstí Imáma Chomejního, největší náměstí v Íránu. Na jeho ploše najdeme Emámovu mešitu a mešitu Šejcha Lotfolláha, palác Alí Qápú a také spoustu obchůdků a tradiční bazar, do něhož se dostanete vstupní branou Kajsaríje.

Pro Bázáre bozorg (Velký bazar) není výstižnějšího označení než labyrint zastřešených ulic. Na atmosféru tohoto „tržiště“ nikdy nezapomenete a seženete zde nejeden nádherný suvenýr. Najdete tu snad úplně všechno – barevné a voňavé koření, koberce, oděvy… Cokoli. Pokud zatoužíte po uměleckých dílech a suvenýrech tohoto ražení, neváhejte a vydejte se na Bázáre honar (Umělecký bazar).

Foto: bigstock.com

Rozličné druhy koření, ale i tkaniny, obuv a nádobí. To v íránském bazaru najdete.

K dalším zajímavým místům v Isfahánu patří minaret Sareban, Páteční mešita, katedrála Vank ze 17. století zdobená výjevy ze Starého a Nového zákona a další.

Persepolis – město, které hodně znamenalo

Bývalá metropole Perské říše vznikla už někdy mezi lety 518 a 515 př. n. l. a jejím zakladatelem nebyl nikdo jiný než král Dareios I., který se postaral o neuvěřitelný rozkvět celé říše.

Hlavní atrakcí, kterou sem jezdí turisté obdivovat, jsou pozůstatky palácového komplexu, sídla králů, rozkládajícího se na ploše 135 tisíc metrů čtverečních. Město Persepolis padlo při nájezdech Alexandra Velikého, který Perskou říši rozbil. Konkrétně Persepolis nechal vypálit jako pomstu za zničení Atén během řecko-perských válek.

Foto: bigstock.com

Zbytky metropole Perské říše nabízejí skutečně nezapomenutelnou atmosféru.

Yazd – půlmiliónové město v poušti

Že na poušti nenajdeme život? To rozhodně není pravda. Tedy alespoň v oázách to vážně žije. Důkazem je Yazd, město ležící na pomezí pouští Dašt-e Kavír a Dašt-e Lút. V této oáze bydlí – věřte nebo ne – asi půl miliónu lidí, kteří to tu nemají zrovna jednoduché – v létě nejsou neobvyklé teploty kolem čtyřicítky, v zimě zase často zakusí i nulu.

Yazd je dodnes centrem staré perské víry (zoroastrismu), která tu stále ještě odolává vlivům islámu.

Z důvodu častých vysokých teplot byly budovy zapouštěny do země a uličky překlenovány oblouky, takže zde vznikl podobný labyrint, jako je zmíněný bazar v Teheránu. Stavitelé tu krásy orientální architektury snoubili s maximální účelností.

Z pamětihodností je tou nejdůležitější krásný chrám Ohně a Věže ticha stojící na vrcholku za městem, což bylo místo určené k pohřbívání. Za pozornost stojí i zdejší mešita a bazar.

Šíráz – město, které dalo jméno kobercům a vínu

Šíráz nacházející se asi 700 km od Teheránu leží v pro nás nepochopitelné nadmořské výšce 1 500 metrů. Ve městě žije přes milión obyvatel, kteří se vesměs věnují textilnictví, cukrovarnictví a výrobě elektroniky. Podle města získal svůj název jeden typ koberců a také odrůda vinné révy, z níž se vyrábí červené víno známé pod názvem Syrah.

Nejpopulárnějšími místy jsou mauzolea dvou významných íránských básníků, cihlová citadela Karíma Chána, zdejší mešity nebo palác v parku Bágh-e Eram.

Foto: bigstock.com

Nádherně zdobené mešity jsou v Íránu samozřejmostí.

Inzertní sdělení: Vydejte se do krásného neznáma!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, doporučuje tento zájezd.

Nebojte se daleké cesty a poznejte zase něco nového! Vydejte se s námi na prověřenou cestu Íránem a navštivte to nejkrásnější z této vzdálené země. Užijte si dovolenou tam, kam se nevydá jen tak někdo!

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o jordánské Petře, nahlédněte na pět obřích luxusních lodí nebo se podívejte na úctyhodný Panamský průplav. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Lákalo by vás poznat Írán a podobné země?
Ano, chtěl/a bych poznat tu atmosféru.
70,8 %
Ne, nikdy bych se tam nevydal/a.
29,2 %
Celkem hlasovalo 137 čtenářů.

Co je islámská republika?

Oficiální název Íránu je Íránská islámská republika. Neznamená to nic jiného, než je zde islám státním náboženstvím a že zákonodárství a celkový způsob vlády nesmí odporovat islámskému právu. Kromě Íránu se za islámskou republiku označuje také Súdán, Mauritánie nebo Afghánistán.

Běžný turista však nic jako islámské právo a zákony nepocítí, pokud zůstane u prohlížení památek a měst. Platí však, že i cizinci by měli nosit dlouhé kalhoty a dlouhé sukně, ženy by měly mít zakryté hýždě tričkem, tunikou či kabátkem, ideální je uzavřená obuv (ale běžné sandále obvykle neznamenají problém) a také nevýrazné barvy – zapomeňte pro jednou na pestrobarevné vzory, které by na ulici poutaly pozornost. V případě nevhodného oblečení vás upozorní turistická policie.

Obecné informace o Íránu a cestování do této země získáte na webu Ministerstva zahraničních věcí.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám