Hlavní obsah

Vodopády ve smrtelně nebezpečném kaňonu: Poznejte drsnou krásu ostrova Réunion

Slézáte, kloužete a slaňujete dolů. Je to docela zábava, pokud nepřijde déšť, který může zásadně zkomplikovat cestu nahoru. Ale to je jen pro ty největší odvážlivce holdující adrenalinovému canyoningu. My ostatní máme v réunionském Trou de Fer dost míst, ze kterých se na třetí nejvyšší vodopády v Africe dá koukat a fotit hezky z bezpečí.

Foto: Bigstock.com

Tohle nad kaňonem umí udělat vodopád Pračka.

Článek

O kaňonu Trou de Fer, v překladu Železná díra, jste možná už někdy četli. Většina článků se zabývá onou adrenalinovou cestou na dno úzkého kaňonu. Vodopády Bras de Caverne, do nichž proudí voda z řeky Caverne, se ale pisatelé už tolik nezabývají. My se nyní podíváme hlavně na ně.

Foto: Bigstock.com

Tohle nad kaňonem umí udělat vodopád Pračka.

Foto: Bigstock.com

Jeden ze šesti vodopádů dopadá z okolních asi 1400 metrů vysokých hor na dno kaňonu.

Co vytváří jedno z nejfotogeničtějších míst Afriky?

Celkem má soustava vodopádů vedoucí vodu na dno Železné díry hodně přes půl kilometru, některé zdroje uvádějí, že až 725 metrů. To je řadí na třetí místo v celé Africe. Nejlépe vypadá finální vodopád dlouhý necelých 300 metrů. Ten bývá nejčastějším cílem fotografů.

Nelze se tomu divit – dlouhý proud jeho vody přerušující zelené pásy vegetace okolních kopců a do toho neustále přítomný mlžný opar, to je kompozice k nezaplacení. Vypadá to tu jako v pohádce nebo v nějaké krajině z fantasy filmu, takže pomalu čekáte, že vám na rameno poklepe elf. Prostě krása, to musíte zažít!

Foto: Bigstock.com

Krajina na jih od vodopádů.

Foto: Bigstock.com

Na severu ostrova jsou vedle Železné díry a vodopádů také kulturní památky. Třeba opevnění na pobřeží v Saint Denis.

Kaňon, ve kterém mají Pračku

Vodopádů z okrajů skal padá celkem šest. Za zmíněný mlžný opar může ten, kterému se říká Pračka. Je kolem něj hodně vlhký vzduch a spousta páry, tak jako v prádelně. Proto ten název. Tento vodopád se kvůli parní cloně trochu hůř fotí, ale v okolí toho je k zachycení i tak mnoho. A pokaždé trochu jinak. Příroda toto místo průběžně přetváří.

Například úzký tříkilometrový kaňon vedoucí do hlavní části „díry“ bývá občas zavalen kamením. A cesty adrenalinové stezky na dno už párkrát zatopil příval vody. Pokud by se někdo v té chvíli ocitl dole, nemá šanci se dostat zpátky a zůstane uvězněn v kaňonu zalévajícím se vodou.

Přesto dobrodruhy z celého světa láká tato nevšední aktivita, a tak tu často vidíme nadšence v helmách, kteří kloužou po až 16 metrů dlouhých skluzavkách, slaňují a prolézají úzkými koridory. Poprvé se to povedlo trojici Francouzů v září 1989, roku 2010 zde slavila úspěch i skupina Čechů a Slováků.

Čtěte také:

Kudy do ráje? Z Madagaskaru na východ

Píšeme o vodopádech Bras de Caverne, ale kde to vlastně je? Na Réunionu, to je ostrov v Indickém oceánu východně od Madagaskaru. Kousek odsud se nachází Mauricius, daleko to není ani na Seychely. Réunion patří Francii, a tak se sem létá hlavně z Paříže. Cesta trvá přibližně 11 hodin.

Foto: Bigstock.com

Saint Gilles je nejvyhlášenější místo pro odpočinek na Réunionu.

Foto: Bigstock.com

Roche Plate. Není ten Réunion pozoruhodný?

Nelétá se sem ovšem primárně za „Železnou dírou“, většina turistů si jezdí užívat na nádherné pláže. V tomto směru proslulo především letovisko St. Gilles. Luxusně vybavené resorty tu poskytují útočiště a možnost dokonale relaxovat všem, kdo přijdou znaveni z výletu k vodopádům Bras de Caverne nebo třeba od sopky Piton de la Fournaise, v jejímž kráteru stále bublá magnet. Na tento přírodní jev se dá podívat třeba z vrtulníku.

Sen většiny turistů, tedy spojení pláží u průzračného moře, výborného zázemí špičkových resortů a na druhé straně poutavých přírodních zajímavostí, na nichž člověk téměř nezanechal žádné stopy, se na Réunionu naplňuje vrchovatou měrou. To všechno okořeňuje ještě pitoreskní kreolská architektura a náhle není příliš troufalé označit ostrov za jedno z nejkrásnějších míst na planetě. Nenechte si tu nádheru ujít a vydejte se tam!

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do celého světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Volná místa mizí! Ve speciálně upraveném Boeingu, který se v březnu 2016 vydá na „Cestu kolem světa soukromým letadlem“, jich na začátku bylo 64. Zajistěte si své sedadlo a zažijete nejlepší dovolenou vašeho svého života!

Nenechte si uniknout 25 dnů na místech, mezi která patří karibský ostrov Antigua, mexické pláže, havajský národní park, tajemné město Tikal, ale i tichomořský ráj Samoa nebo Maledivy. Ubytování je zajištěno v nejlepších hotelech světa, garantujeme i další služby, které vás zbaví všech starostí. Místa ubývají, tak si rezervujte své místo na palubě ještě dnes!

Vydejte se na cestu po afrických ostrovech v Indickém oceánu, které prosluly luxusními službami a okouzlujícími plážemi. Budete se moci vykoupat v průzračném moři letoviska St. Gilles, uvidíte Modrý Mauricius – nejslavnější známku světa – a poznáte, jek se relaxuje ve vyhlášených seychelských letoviscích Mahé a Praslin.

To vše během 13 dnů a 12 nocí na unikátním poznávacím zájezdu s českým průvodcem. Pojeďte s námi na Réunion, Mauricius a Seychely!

Čtěte dále: 

Přečtěte si o záhadě u guatemalských pyramid, dále o tom, kde mají hotel se zábavou jen pro dospělé nebo o sedmi magnetech bláznivého Sydney. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se podívat do Afriky?
už jsem tam byl(a)
18,6 %
ano, na pláž
5,4 %
ano, na safari
28,7 %
ano, jinam
28,7 %
ne
18,6 %
Celkem hlasovalo 129 čtenářů.

Informace o Réunionu

Do roku 1665 byl ostrov neobydlený a to mu jen prospělo. Od světa je prakticky odříznut - Madagaskar najdeme 700 km odsud na západ, Mauricius 200 km na severovýchod. Ačkoliv se sem z Paříže letí celou noc a ještě kousek navrch, jde o území Evropské unie. Ostrov totiž patří ke koloniím Francie.

Proto se tu platí eurem a většina lidí se hlásí k francouzské národnosti. Pokud sem jedete a mluvíte francouzsky, máte vyhráno.

Kolonii tu před několika staletími založili francouzští námořníci. Réunion pak sloužil jako takový ostrovní sklad. Posádky zaoceánských lodí si na něm při cestě na Madagaskar doplňovaly zásoby.

Co dále víme o Réunionu:

Počet obyvatel: 816 000

Rozloha: 2 507 km²

Hlavní město: Saint Denis

Podnebí: tropické

Časový posun: na Réunionu mají o tři hodiny více než my v České republice a na Slovensku

Převládající náboženství: římskokatolické

Podmínky pro vstup: jde o území EU, takže našim občanům stačí jen platný pas nebo občanský průkaz

Zdravotní péče: zdravotnictví má podmínky srovnatelné s pevninskou Francií; malárie se tu nevyskytla již několik desetiletí, přesto se pro jistotu doporučuje individuální ochrana proti bodnutí komárů

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám